YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


'Buruk' Türk Kurultayı

KKTC'de yapılması planlandığı halde Türki Cumhuriyetler'in uluslararası tepkiden çekinmeleri üzerine organizasyonu Samsun'a alınan Türk Devlet ve Toplulukları Kurultay'ı buruk başladı

SAMSUN- Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Vakfı (TÜDEV) tarafından organize edilen "8. Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Kurultayı" Samsun'da başladı. Yaşar Doğu Spor Salonu'nda başlayan açılış törenine, MHP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Devlet Bakanları Abdülhaluk Çay, Ramazan Mirzaoğlu, Sadi Somuncuoğlu, Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ve Sağlık Bakanı Osman Durmuş katıldı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın öğleden sonra katıldığı kurultaya, 32 Türk devlet ve topluluğundan heyetler katılıyor. Kurultaya, Amerika'daki Türk topluluğunun katılamadığı bildirildi.

"Yeni bir dönemin başlangıcı"

Devlet Bakanı ve TÜDEV Yönetim Kurulu Başkanı Abdülhaluk Çay, kurultayın açılışında yaptığı konuşmada, şunları söyledi: "1905-1906 Çarlık Rusyası döneminde ve 1917 Bolşevik Rusyası döneminde Türk kurultayları düzenlenirdi. Bunlar milli şuurun oluşmasına yol açtı, ancak o günün şartları içinde Türk Dünyası yeni döneme hazır değildi. Bu nedenle dağılan Sovyetler Birliği'nin ardından gelen kurultayların anlamı daha da başka ve önemlidir. 2000'li yıllar, yeni bir dönemin başlangıcıdır." Kurultayın öğleden önceki bölümünde, çeşitli Türk devlet ve topluluklarından katılan heyet başkanları konuşmalar yaptı. Öğleden sonraki bölüme ise, Cumhurbaşkanı Demirel ve Rauf Denktaş da katılırken, "Nevruz Ateşi"nin yakılmasından sonra resim sergisi açıldı, Ergenekon'dan çıkışı temsil eden "Demir dövme" töreni gerçekleştirildi.

Komisyon çalışmaları

Üç gün sürecek olan ve açılış töreninden sonra 25-26 Mart tarihleri arasında Samsun Kurumahmutoğlu Oteli'de devam edecek kurultayda, "Türk Dünyası" ile ilgili çalışmalar, 6 ana başlık altında toplanarak, her çalışma grubu için bir komisyon oluşturulacak. "Toplum Yönetim ve Hukuk", "Eğitim-Öğretim", "Kültür", "Bilim ve Teknoloji", İktisadi, Ticari ve Mali İlişkiler" ile "Uluslararası İlişkiler ve İletişim" konularında oluşturulacak komisyonlar, sorunların tespiti ve çözüm önerilerini tartışacak. Kurultay çalışmalarının sonunda hazırlanacak bildiri, kamuoyuna duyurulacak.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...