YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Demokrasinin önü açılmalı

TÜRKİYE Bilimler Akademisi Raporu'nda demokratik toplumun "olmazsa olmaz" şartlarını oluşturan özelliklerinin, "çoğulculuk, hoşgörü ve açık fikirlilik" olduğu vurgulanarak, bunu engelleyen hükümlerin kaldırılması istendi.

Türkiye Bilimler Akademesi'nin "düşünce özgürlüğü" ile ilgili hazırladığı raporunda, "Türkiye'de, başta anayasanın sınırlayıcı hükümleri olmak üzere büyüt yasalar yeni baştan ele alınmadan ve demokratik toplum gereklerine uygun hale getirilmeden, demokrasinin ve dolayısıyla düşünce özgürlüğünün tam olarak sağlanabileceği söylenemez" denildi. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ergun Özbudun, Prof. Dr. Adnan Güriz ve Prof. Dr. Nevzat Toroslu tarafından hazırlanan raporda, demokratik toplumun "olmazsa olmaz" şartlarının "çoğulculuk, hoşgörü ve açık fikirlilik" olduğu vurgulandı. İfade özgürlüğünün, demokratik bir toplumun temel direklerinden biri olduğu kaydedilen raporda, bu özgürlüğün sadece hoşa giden ya da insanları tedirgin etmeyen veya kayıtsızlıkla karşılanan "haber" veya "fikirler" için değil, devleti veya halkın herhangi bir kesimini inciten, şoka sokan veya rahatsız eden haber veya fikirler için de söz konusu olduğu belirtildi.

'155, 159 ve 312 hemen kalkmalı'

Raporda, TCY'deki "memleketin emniyetine tehlike iras edecek şekilde makale neşretmeyi" cezalandıran 155, "Türklüğü, Cumhuriyet'i, TBMM'yi, hükümetin manevi şahsiyetini, bakanlıkları, devletin askeri veya emniyet muhafaza kuvvetlerini veya adliyenin manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif etmeyi" cezalandıran 159 ve "halkı kanunlara itaatsizliğe, kin ve düşmanlığa tahrik etmeyi" cezalandıran 312. maddenin düşünce özgürlüğününün önündeki en büyük engeller olduğu belirtilerek, bu maddelerin redhal kaldırılması istendi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...