YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


İran yine 'reform' dedi

İRAN'da 2. turda da reformcular kazandı. 52 seçim çevresinde belirlenen 66 milletvekilliğinin 46'sını reformcu adaylar kazanırken, 20 milletvekilliği muhafazakar ve bağımsız adaylar arasında paylaşıldı.

TAHRAN- İran'da önceki gün yapılan milletvekili genel seçimlerinin 2. turundan da reformcular büyük bir zaferle çıktı. Reformcu 23 Mayıs Cephesi'nin önemli partilerinden İran İslami Katılım Cephesi, cephe adaylarının oyların yüzde 80'den fazlasını aldığını açıkladı. Parti dün yayınladığı bildiride, "Bu, son aylarda bu umut vaat edici hareketi yenmek için yasadışı yöntemlere ve görünüşte yasal yollara başvuranlara açık bir mesajdır" dedi. "Artık herkesin şimdi halkın oyuna boyun eğmesi umulur" denilen bildiride, "Böylece İslam devriminin idealleri ve değerli cumhurbaşkanının programları, ulusal birlik, huzur ve kanunlar erçevesinde gerçekleştirilebilsin" ifadesi kullanıldı. "Halkın 2. tur seçimlerine hayati katılımı ve etkin seçimlerinin bir kez daha herkese, reform sürecinin dayanılmaz baskı ve engellemelere rağmen dönülmez olduğunu kanıtladı" denilen bildiride ayrıca, seçimlere katıldığı için halka ve seçimlerin gerçekleştirilmesi dolayısıyla seçim yetkililerine teşekkür edildi, halkın katılımı nedeniyle İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney tebrik edildi. İRNA, 66 milletvekilliğinden 46'sını reformcu adayların, 20'sini ise muhafazakar ya da bağımsız adayların kazandığını belirtti.

Meclisin yüzde 71'i reformcu

İçişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamaya göre 52 seçim çevresinde belirlenen 66 milletvekilliğinin 46'sını reformcu adaylar kazanırken, 20 milletvekilliği muhafazakar ve bağımsız adaylar arasında paylaşıldı. 18 Şubat`ta yapılan seçimlerin sonucunda belirlenen 224 milletvekilinden reformcu 9 milletvekilinin seçimi iptal edilmişti. 29'unu reformcuların kazandığı başkent Tahran'daki 30 milletvekilinin seçimiyle ilgili kesin sonuçlar ise henüz açıklanmadı. İkinci turda alınan sonuçların onaylanması durumunda, reformcular 290 üyeli mecliste, 5 kişilik dini azınlık milletvekilleri ve sonuçları henüz onaylanmayan Tahran'daki 30 milletvekili dışarda tutulursa şu anda toplam 177 milletvekili ile yüzde 61'lik çoğunluğu kazanmış durumdalar. Tahran sonuçlarının onaylanmasıyla eklenecek 29 sandalye ile reformcuların sayısı 206'ya, Meclis'teki oranları ise yüzde 71'e çıkacak. Son turda milletvekilliğini kazanan 2 kadın adayla kadın milletvekili sayısı da 11'e çıktı.




Kağıda basmak için tıklayın.

Kanlı hesaplaşma Moro Müslümanları Filipin yönetimiyle kanlı bir savaşa hazırlanıyor. Hükümet 21 rehinenin bırakılması için 48 saat süre verdi. Anlaşma olmazsa Mindanao bölgesi ateş çemberine dönecek.
Mossad Clinton'ı bile dinledi
İsrail'in, Beyaz Saray, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı'nın telefon konuşmalarını dinlediği ve elektronik yazışmaları izlediği ortaya çıktı.

Mashadov'un ailesi Malezya'ya gitti
İSTANBUL- Gürcistan'dan önceki gün Türkiye'ye gelen Çeçenistan Devlet Başkanı Aslan Mashadov'un eşi Kusama ve kızı Fatıma dün Malezya Havayolları'na ait bir uçakla Kuala Lumpur'a gitti. Polis kontrolü altında Atatürk Havalimanı'na getirilen Kusama Mashadov ve kızı Fatıma'nın bilet ve bagaj işlemleri de, yine güvenlik görevlileri tarafından gerçekleştirildi. Aprona özel bir araçla sokulan Mashadovlar, uçağın kalkışından kısa bir süre önce içeriye alındılar. Sıkı güvenlik önlemleri altında uçağa bindirilen Kusama ve Fatıma Mashadov'un görüntülerinin alınmasına izin verilmedi. Mashadov'un eşi ve kızının Malezya'da bulunan oğlu ile torununu ziyaret edecekleri öğrenildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...