YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Hükümette ilk istifa

Devlet Bakanı İrtemçelik, Başbakan Ecevit'in cumhurbaşkanlığı seçimi sürecindeki tutumuna tepki göstererek istifa etti. İrtemçelik, "Kriz yaratmamak için istifamı bugüne kadar açıklamadım" dedi
ANKARA- Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne adaylığına kabul edildiği tarihi Helsinki Zirvesi'nde oynadığı rol ile DSP kanadının tepkisini çeken Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik, bir uzun süredir devam eden rahatsızlığını dün istifa ile noktaladı. İstifasını 6 Nisan'da ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a sunduğunu bildiren İrtemçelik, "Herşeyin bir zamanı vardır. Benim için bu fotoğraftan çıkma zamanı geldi, artık tahammül edemezdim" dedi.

Ecevit'in tavrı kabul edilemez

İstifa gerekçesini sabah saatlerinde yaptığı yazılı bir açıklama ile duyuran İrtemçelik, "Başbakan Bülent Ecevit'in Anayasa'yı cumhurbaşkanlığı bağlamında değiştirme sürecinde öncülük ettiği düşündürücü arayışlar ve sergilediği tutumun halkın hafızasında henüz taze olduğunu" belirtti. İrtemçelik açıklamasında, "Sayın Ecevit'in Anayasa'nın açık hükümlerine ve ulusumuzun seçilmiş temsilcilerinin iradelerine saygı açısından giderek kabul edilemez noktalara tırmanan yönelimi karşısında almak zorunluluğunu hissettiğim ilkesel tavır hatırlanacaktır" dedi.

Fotoğraftan çıkma zamanım geldi

Açıklamanın yayınlandığı saatlerde Başbakanlık'taki makamına gelen İrtemçelik, görüşme taleplerini sınırlı tuttu. Görevde kaldığı süre içerisinde gereken hizmeti verdiğine inandığını belirten İrtemçelik, "Her şeyin bir zamanı vardır, benim bu fotoğraftan çıkma zamanım gelmişti, artık tahammül edemezdim. Ben inandıklarımı söyledim. Koltuk düşkünü değilim, görev yoksa burada bulunmamın da bir anlamı yok" dedi.

Kendime olan saygım gereği...

İrtemçelik istifasında şu sözlere yer verdi: "Hİç arzu etmediğim halde en temel bir konuda karşı karşıya geldiğim Sayın Ecevit'in başkanlık ettiği hükümette görevimi sürdürmem, benim ölçülerime göre siyasi ahlak yönünden örtülemez bir çelişki ve Sayın Başbakan'a karşı nezaketsizlik olur; özsaygım üzerinde de taşımaya alışamayacağım bir yük oluştururdu. Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlanmış olmasıyla birlikte 57. hükümetin görev döneminde yeni bir evreye girilirken, istifamın geçerlilik kazanmasının geciktirilmesi için artık herhangi bir neden kalmadığına inanıyorum."

15 gün içinde yeni görevlendirme

İrtemçelik'in istifası ile boşalan insan hakları, TRT ve Anadolu Ajansı'ndan sorumlu Devlet Bakanlığı'na 15 gün içinde yeni bir atama yapılması veya mevcut kurumların diğer bakanlıklara dağıtılması gerekiyor. Kabine değişiminden önce İrtemçelik'in yerine yeni bir atama yapılması beklenmiyor. Dün makamına gelerek özel eşyalarını toplayan İrtemçelik, yeni bir atama yapılana kadar göreve devam etmeyeceğini bildirdi.

Yılmaz sahip çıkmadı

İstifasını 6 Nisan'da Mesut Yılmaz'a sunan İrtemçelik, ANAP liderinin "İyi düşündün mü? İstersen biraz daha bekle" şeklindeki yaklaşımı ile karşılaştı. Kararından dönmesinin söz konusu olmadığını bildiren İrtemçelik, istifasının Yılmaz tarafından Ecevit'e iletilmesini bekledi, bir aylık sürenin tamamlanmasından sonra da istifasını kamuoyuna açıkladı. Yılmaz, AB sürecinde gösterdiği etkin tutum ile Ecevit ve Cem'i rahatsız eden bakanını ortaklarına karşı korumadı.İrtemçelik'in istifası ile boşalan insan hakları, TRT ve Anadolu Ajansı'ndan sorumlu Devlet Bakanlığı'na 15 gün içinde yeni bir atama yapılması veya mevcut kurumların diğer bakanlıklara dağıtılması gerekiyor. Dün eşyasını toplayan İrtemçelik, atama yapılana kadar göreve devam etmeyeceğini bildirdi.

Fatma Sibel YÜKSEK


Kağıda basmak için tıklayın.

DEMOKRASİ UMUDU
Türkiye'de ilk kez bir hukukçunun cumhurbaşkanı olması toplumun her kesimini 'demokrasi' adına umutlandırdı. Sivil toplum kuruluşları Necdet Sezer'den 'sözlerini' unutmamasını istedi
FP'li Arınç: Sezer'e âşık oldum
FP Grup Başkanvekili Arınç, "Demokratikleşme konusunda cesur konuşmalar yapan Sezer'e aşık oldum" dedi. Arınç, yüce makamın yıpranma döneminin bittiğini söyledi
Kongrede Kutan ve Gül yanyana
ANKARA- Fazilet Partisi'nin 14 Mayıs'ta yapılacak kongresi ile ilgili hazırlıklar devam ederken, kongrenin birlik ve beraberlik içinde geçmesi için gereken tüm tedbirler alınıyor. FP Genel Başkanı Recai Kutan ve Genel Başkan adayı Abdullah Gül kongre günü birlik ve beraberliği bozacak girişimlere kesinlikle izin verilmemesini istedi. FP'nin 1. Büyük Kongresi 14 Mayıs tarihinde Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait ASKİ Spor Salonu'nda yapılacak. 10 bin seyirci kapasitesine sahip olan salonda delegeler saha içinde oturtulurken, izleyiciler tribünlerde oturacak. Kongre salonunda Genel Başkan Recai Kutan ile Genel Başkan adayı Abdullah Gül yan yana oturtularak birlik ve beraberlik görüntüsü çizilecek. Kutan ve Gül'ün salona da birlikte girebilecekleri belirtiliyor.FP kongresinin yapılacağı salona sadece Türk bayrakları ile Fazilet Partisi'nin bayrak ve flamaları asılacak. Kutan ve Gül'ü destekleyen delege ve partililerin desteklerini gösteren pankart açmalarına müsaade edilmeyecek.Düzenleme çalışmalarını yürüten Konya Milletvekili Lütfü Yalman, "Kongrenin birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde geçmesini planlıyoruz. Karşılıklı kışkırtmaya yönelik girişimlerine müsaade edilmeyecektir" dedi.FP kongresinde Türk Halk Müziği sanatçısı Orhan Hakalmaz bir konser verecek. Türkiye'nin ve FP'nin birlik ve beraberliğine vurgu yapmak için Hakalmaz'ın Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden seçeceği 7 türküyü seslendirmesi kararlaştırıldı. Kongre, yarından itibaren reklamlarla halka duyurulacak.Dünyanın dört bir yanından temsilcilerin çağrıldığı kongreye, Necmettin Erbakan ile Recep Tayyip Erdoğan da davet edildi. 10 Mayıs'ta cezaevinden çıkacak olan Hasan Celal Güzel'in de kongreye katılması bekleniyor.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...