YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


DEMOKRASİ UMUDU

Türkiye'de ilk kez bir hukukçunun cumhurbaşkanı olması toplumun her kesimini 'demokrasi' adına umutlandırdı. Sivil toplum kuruluşları Necdet Sezer'den 'sözlerini' unutmamasını istedi

ANKARA- Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı seçilen Ahmet Necdet Sezer'den öncelikli beklentisi tam demokrasi ve insan hakları yönünde olumlu adımlar atılması. Sivil toplum kuruluşları, Sezer'in demokratikleşme, hukukun üstünlüğü ile hak ve hürriyetlerin tam olarak tanınması konusundaki ümitleri boşa çıkarmamasını istediler. Sezer'in Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümünde verdiği mesajları unutmaması, Anayasa'nın sosyal hukuk devleti ilkesinin hayata geçirilmesi isteniyor.

MAZLUM-DER: SÖZLERİNİ POLİTİKAYA FEDA ETMESİN

Mazlum-Der Genel Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, Sezer'in geçtiğimiz yıl yaptığı konuşmaya kadar tanınmadığını hatırlatarak, "Cumhurbaşkanlığında, söylediklerini bir takım politikalar için feda etmemesini istiyoruz" dedi. Sezer'in demokratikleşme ve insan hakları konusunda başarısının, "ne kadar inisiyatif alacağına" bağlı olduğunu kaydeden Ensaroğlu, "Liderlerin desteğini yerinde kullanabilirse, hukuk devleti ümitleri gerçekleşebilir" dedi.

TÜRK-İŞ HÜKÜMETİ DENETLESİN

Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. cumhurbaşkanlığına seçilen Ahmet Necdet Sezer`in ülke ve çalışma hayatındaki sorunların azaltılması için hükümet üzerinde gerekli denetimlerde bulunmasını istedi. Türkiye'nin ve çalışma hayatının büyük sorunları bulunduğuna dikkati çeken Meral, "Bir hukukçu olarak antidemokratik yasaların kaldırılması için uğraş verir" diye konuştu.

HAK-İŞ ŞANTAJLAR BİTTİ

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Sezer'in mazbatasını aldıktan sonra yaptığı ilk konuşmada, Türkiye'nin unuttuğu Anayasa'nın dört temel ilkelerinden biri olan sosyal hukuk devletinin hayata geçirilmesinin gereğine işaret ettiğini belirterek, "Sezer ile birlikte kriz şantajlarının sona erdiği, demokraside balans ayarı yerine demokratik yolların seçildiği gözlenecektir. Artık siyasi etik ölçüleri gündeme gelecektir" dedi.

KAMU-SEN KATILIMCI DEMOKRASİ

Kamu-Sen Genel Başkan Vekili ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan da, Cumhurbaşkanı Sezer'den ülkenin üniter yapısının korunması ve halkın demokratik haklarını kullanması yönünde çaba harcamasını istediklerini dile getirdi. Özcan, "Bir yargı mensubu olarak Sayın Sezer'in demokrasi ve insan hakları konusunda duyarlı olmasını bekliyoruz. Bundan sonraki icraatları bizim için daha önemlidir" dedi.

TİSK DIŞİŞLERİNDE AKTİF OLSUN

TİSK Başkanı Refik Baydur ise Sezer`in görevi süresince halkı ile birleşebilen aktif bir cumhurbaşkanlığı sergileyebilmesini dileyerek şunları söyledi: "Dış dünyada bugüne kadar elde edebildiğimiz mesafeyi devam ettirebilelim. Diliyorum ki, Sayın Sezer de bu çizgiyi devam ettirebilsin. Meclis'ten gelecek konuları çok iyi irdelemesini, haksızlığa ve yanlışlığa olanak tanınmamasını bekliyorum."

MÜSİAD TÜRKİYE İÇİN FIRSAT

MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, Cumhurbaşkanlığı makamına ilk kez bir hukukçunun çıkmasının, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokratikleşme sancısı çeken Türkiye için önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Sezer'in daha önce şikayetçi olduğu bu konularla ilgili sözlerini hayata geçirmesini bekleyeceklerini belirten Bayramoğlu, Çankaya'da yeni bir dönemin başlamasını umduğunu söyledi.

ARI HAREKETİ DEMOKRASİ ADIMLARI BEKLİYORUZ

Arı Hareketi de Cumhurbaşkanı seçilen Sezer nezdinde Türkiye'de başta Anayasa değişikliği olmak üzere demokratikleşme ve hukuk devleti olma konularında gerekli iyileştirmelerin yapılmasını istedi. Arı Hareketi, TBMM ve hükümetin Sezer'in adaylığı konusunda gösterdiği uzlaşmanın, yeni dönemde demokratikleşme konusunda gerçekleşmesini istedi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...