YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Maliye'nin 500 milyon dolarlık kaybı

Kimi bankaların yurtdışındaki şubelerine gönderdikleri kaynakları Türkiye'deki firmalara kredi olarak verdikleri belirlendi.

Merhum Turgut Özal döneminde çıkarılan kararname ile hayata geçirilen yurtdışından sağlanan fonlara muafiyet getirilmesi uygulamasının Türkiye'deki kimi bankalar tarafından suistimal edildiği bildirildi. Kimi bankaların yurtdışındaki şubelerine gönderdikleri kaynakları Türkiye'deki firmalara kredi olarak verdikleri belirlenirken, söz konusu kredinin sanki yurtdışından geliyormuş gibi gösterilerek vergi muafiyetinden yararlandıkları belirlendi. Söz konusu uygulama ile Maliye'nin yıllık vergi kaybının 400-500 milyon dolar civarında olduğu öğrenildi.

Yaklaşık 10 yıl önce yurtdışından kaynak bulmak amacıyla hayata geçirilen uygulama ile yurtdışından sağlanan fonlar; damga vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi gibi yurtiçinde kredi kullananların ödemesi gereken vergilerden muaf tutuldu.

Bu arada, zamanla gerçek amacından sapma gösteren sözkonusu uygulama Türkiye'deki kimi bankalar tarafından şu şekilde kullanıldı: "Kimi bankalar Türkiye'den kredi vereceklerine dövizleri yurtdışındaki şube ve bankalarına aktardı. Bu fonlar daha sonra Türkiye'deki firmalara, sanki yurtdışından bulunmuş gibi kredi olarak verildi. Böylece kredi tutarının yüzde 10'unu bulan kesintiler ödenmemiş oldu."

Kredi tutarı 4-5 milyar dolar

Kimi bankalar tarafından bu şekilde verilen kredi tutarının 4-5 milyar doları bulduğu belirtilirken, kaybedilen yıllık vergi ve fon kesintisi toplamının da 400-500 milyon dolara ulaştığı bildirildi. Uygulamanın yaklaşık 10 yıldır sürdüğü gözönünde tutultuğunda Maliye'nin uğradığı toplam kaybın 4-5 milyar dolar civarında olduğu belirlendi.

Murat KELKİTLİOĞLU


Kağıda basmak için tıklayın.

Piyasa 5 operatörü rahatlıkla kaldırır
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince 3. GSM ihalesinde rakip çıkması halinde 3 milyar dolara kadar çıkmayı planladıklarını söyledi.
Sabit işkenceyi kaldırın
HUKUKUN Egemenliği Derneği Başkanı Erdem Akyüz yargı kararında sabit ücretin genel olarak iptal edildiğini ve bu iptal kararının tüm abonelere uygulanmasının zorunluluk bulunduğunu kaydetti
İmza 3 ay gecikecek
JET-PA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Akgündüz, kurmayı planladıkları otomobil fabrikasının inşaatında Çevre, Etki Değerlendirme (ÇED) raporu sorunu ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "İmza otomobil fabrikasının açılışı 2-3 ay gecikecek" dedi. Raporun Çevre Bakanlığı'ndan bir kaç hafta içinde çıkacağını ifade eden Akgündüz, "Rapor oldukça zamanımızı aldı. Bu nedenle fabrikanın Haziran 2002 olarak belirlediğimiz açılış tarihi 2-3 ay gecikecek. En geç Eylül 2002'de fabrikayı açacağız" dedi. Akgündüz, Cenevre'de düzenlenen uluslararası otomobil fuarında İmza'nın büyük ilgi gördüğünü söyledi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...