YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Haliç'te Hıdırellez ateşi

OSMANLI Devleti'nin 700. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde İstanbullular 50 yıl aradan sonra ilk kez Kağıthane Çayırı'nda Hıdırellez ateşi yaktı.

50 YIL SONRA İLK ATEŞ

İSTANBUL- Haliç'te yıllar sonra Hıdırellez ateşi yakıldı, İstanbullu akın akın tarihî Sadabad'a gelip, eski günleri yaşadı. İSKİ, Osmanlı Devleti"nin 700. kuruluş yıldönümü faaliyetleri kapsamında Kağıthane Çayırı'nda "Hıdırellez Şenlikleri" düzenledi. Şenliğin en büyük özelliği ise yıllarca kendi kaderine terkedilen Haliç'te 50 yıl aradan sonra ilk kez Hıdırellez ateşinin yakılmasıydı.

PADİŞAH OTAĞI

SABAH erken saatlerinden İstanbul'un değişik semtlerinden gelen vatandaşlar, Kağıthane Çayırı'nı doldurdu. Burada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait Bando Takımı'nın konserinin ardından Mehteran Bölüğü ve folklor gösterileri sunuldu. Temsili "Osmanlı Devlet Ricali"nin Padişah Otağ'ında halkı selamlamasının ardından Hıdırellez ateşi yakıldı.

BALIK TUTMA YARIŞI

ŞENLİĞE İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ile İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu da katıldı. Gürtuna yaptığı konuşmada, Hıdırellez'in kardeşlik ve barış çağrısı olduğunu belirterek, Haliç'te yıllar sonra Hıdırellez ateşi yakıp, bu güzel geleneği burada yeniden canlandırmayı amaçladıklarını söyledi. Gürtuna'nın konuşmasının ardından, "Şenlik Konseri, Büyük Yağlı Güreş Şampiyonası, şenlik yürüyüşü ve havai fişek gösterisi, Büyükşehir Kupası Haliç Kürek ile Balık Tutma Yarışmaları" düzenlendi. Törene Haliç Belediyeler Birliği'ni oluşturan Beyoğlu, Eminönü, Eyüp, Fatih, Kağıthane Belediye Başkanları da katıldı.

GÜRTUNA'NIN ATEŞLE DANSI

Ateşin yakılmasının ardından öncelikle Roman vatandaşlar çeşitli dilekler tutarak ateşin üzerinden atladılar. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ile İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu da Hıdırellez ateşinin üzerinden atladılar.

Şenlikte en çok eğlenen her zamanki gibi yine çocuklardı. Şenlik yürüyüşü, havai fişek gösterisi Kürek ile Balık Tutma Yarışmaları şenliğin ençok ilgi gören bölümleriydi.

ÜZÜCÜ KAZA

BU arada tören öncesinde tatsız bir kaza yaşandı. Uzun takma bacaklarıyla gösteri yapan canbaz, ayağının tökezlemesiyle sakatlık geçirdi. Yaklaşık bir metre uzunluğunda takma bacakları üzerinden düşen canbaz, tedavi için bir sağlık kuruluşuna götürüldü.




Kağıda basmak için tıklayın.

Dünya böcek peşinde

Türk: Artık sıra afta

Nakkaş Nusret Çolpan İle Minyatür Sanatını Konuştuk
'Nakkaş ayrıntıyla içiçe yaşar'
Yalçın Çetinkaya'nın Röportajı
Daha fazla din eğitimi
AVRUPA Birliği Şûrâsı sonucunda hazırlanan raporlarda ailenin korunması,dinin günlük hayattan dışlanmaması ve yayınlarla desteklenmiş yaygın bir din eğitimi talep edildi.
Sınav skandalı örtbas
ANKARA- YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün, ÖSS sınav sorularının İstanbul'da çalınması ile Diyarbakır'da soru kitapçıklarının pazarlanması olaylarını örtbas ettiği ortaya çıktı. Olayların üzerinden yaklaşık 1 yıllık bir sürenin geçmiş olmasına rağmen YÖK Denetleme Kurulu'nun olayla ilgili hiçbir soruşturma yapmadığı ortaya çıktı. YÖK Başkanı Gürüz'ün "Savcılık raporu beklensin" diyerek soruşturmayı geciktirdiği ortaya çıktı. YÖK Komisyonu Başkanı Mustafa Gül ise "Soruşturma iki ay içinde bitmeliydi" dedi.YÖK Araştırma Komsiyonu Başkanı MHP'li Mustafa Gül, Kemal Gürüz'ün komisyonda dinlenmesi sırasında İstanbul ve Diyarbakır'da sınav sorularnın çalınması olaylarını gündeme getirdi. MHP'li Gül, sınav sorularının çalınmasının adli ve idari olmak üzere iki boyutunun olduğunu belirterek, "İta amiri olarak sizin süratle Disiplin Yönetmeliği gereği bir soruşturma başlatmanız gerekiyordu. Ancak bizim yaptığımız tespitlere göre Denetleme Kurulu üyelerine 'Savcılık raporu beklensin' demişsiniz. Yapılan soruşturmaların iki ay içinde neticelendirilmesi gerekir. Eğer neticelendirilmezse bunun rapor ile bildirdilmesi ve ek süre istenmesi gerekir" dedi.Komisyon Başkanı Gül'ün YÖK'te konuyla ilgili soruşturma başlatılmadığı yönündeki sözlerini duyunca paniğe kapılan Gürüz'ün, YÖK Denetleme Kurulu'na böyle bir emir verdiğini ve soruşturmanın henüz neticelenmediğini doğruladığı ortaya çıktı. Savcılık raporunun kendisine yeni geldiğini belirten Gürüz'ün, gündeme getirilmemesine rağmen, "Benim ne mecburiyetim var ki iki tane görevliyi koruyayım" dediği ortaya çıktı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...