YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Türkiye'ye Bush sürprizi

ABD'nin yeni Başkanı George Bush, Enerji Bakanlığı'na Türkiye karşıtı ve Ermeni lobisinin en önemli destekçilerinden Arap asıllı eski senatör Spencer Abraham'ı atadı. Bush'un bu kararı Ermeni lobisinde sevinçle karşılandı.

20 Ocak'ta görevi devralacak olan ABD'nin yeni Başkanı George W. Bush, Enerji Bakanlığı'na Türkiye karşıtı ve Ermeni lobisinin en büyük destekçilerinden olan Arap asıllı eski senatör Spencer Abraham'ı atadı. Bush'un bu kararı Ermeni lobisinde sevinçle karşılandı.

Kabinesinde sertlik yanlısı isimlere öncelik veren Bush'un yaptığı son atamalarda Türkiye'ye soğuk bakan isimlerin görev alması dikkat çekiyor. Bush'un Enerji Bakanlığı'na atadığı Spencer Abraham, şu sıralarda sona eren Senato üyeliği görevinde, Ermeni lobisinin bir mensubu olarak dikkatleri üzerine çekti. Kayda değer bir Ermeni topluluğunun yaşadığı Michigan eyaletinde 1994'te yapılan Senato seçimini kazanarak Senatör olan Abraham, 7 Kasım'daki seçimi ise Demokrat rakibi karşısında kaybetti. Arap asıllı Ortodoks Hıristiyan bir aileden gelen Abraham, her fırsatta Ermeni yanlısı, Türkiye ve Azerbaycan karşıtı görüşleriyle öne çıktı.

Bakü-Ceyhan tehlikede

Washington'daki gözlemciler, Abraham'ın ABD Enerji Bakanlığı'na getirilmesinin, Türkiye'yi yakından ilgilendiren Hazar havzası enerji projeleri üzerinde olumsuz etkileri olacağını belirtiyorlar. Bush yönetiminin İran'a uygulanan ambargoyu kaldırarak Hazar enerji kaynaklarıyla ilgili bu güne kadar safdışı edilen İran'ın seçeneklerinin önceleyeceğine dair sinyaller daha önce ortaya çıkmıştı. Muhtemel bir ABD-İran yakınlaşmasında Türkiye'nin bölgedeki çıkarlarının büyük zarar göreceği, hatta Bakü-Ceyhan boru hattının şansının ortadan kalkacağı bile tartışma konusu olmuştu. Yeni Enerji Bakanı'nin kimliği Bush yönetiminin bu düşüncesinin destekliyor.

Abraham: Hazar petrolleri 'hayal'

Bush'un Abraham'ı ataması, Ermeni lobisinde sevinçle karşılandı. Spencer'ın, geçen yıl Senato'da, Azerbaycan'a uygulanan yaptırımları savunan konuşmasında, Hazar petrollerinden "hayal" diye söz etmesine dikkat çekiliyor. Ermeni lobisinin Cumhuriyetçi kanadını oluşturan Cumhuriyetçi Ermeniler Ulusal Teşkilatı (NORA) Başkanı Melanie Kerneklian, Abraham'ın Ermeniler'in dostu olduğunu ve kuruluşunun bu atamadan büyük memnuniyet duyduğunu açıkladı. Kerneklian, "Abraham, Ermeni davalarına her zaman sahip çıkmıştır. Amerikalı Ermeniler olarak Bush yönetimiyle yapıcı bir diyalog içine girme umudunu taşıyoruz" dedi.

Türkiye karşıtı

Senato'da görev yaptığı 1994-2000 yılları arasında, sık sık Türkiye karşıtı tutum alan Abraham, 1995 yılında, Ankara'nın Ermenistan ile ilişkileri, Kıbrıs sorunu ve insan hakları gerekçesiyle, Türkiye'ye o dönemde verilen Amerikan ekonomik ve askeri yardımının azaltılmasında rol oynayan isimlerden biri oldu. 48 yaşındaki Abraham, Michigan ve Washington'da yaptığı konuşmalarda da, sözde Ermeni soykırımının tanınması gerektiği görüşünü ileri sürdü. Spencer Abraham, en son geçen yıl, Ermenistan ile olan çatışmasından dolayı, ABD tarafından Azerbaycan'a uygulanan yaptırımların sürdürülmesi kararının alınmasında başrolü oynayan isimlerden biri oldu. Bush'un Çalışma Bakanlığı'na getirdiği Hispanik (Latin) asıllı Linda Chavez de, geçtiğimiz yıllarda Cenevre'deki BM İnsan Hakları Komisyonu'nda görev yaptığı dönemde insan hakları konularında Türkiye'ye sert çıkışlar yapmasıyla tanınıyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...