YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Kaçak Çağlar'ın dosyasını açıyoruz

Egebank'ta 'aile hor tumu'


Hakkında tutuklama kararı çıkarılan Cavit Çağlar ile Egebank'ın eski sahibi Demirel'in usulsüz kredi ilişkisine girdikleri öğrenildi. Egebank'tan alınan usulsüz kredilerin Çağlar ile Demirel şirketleri arasında paylaşıldığı belirlendi.


Hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkartılan ve şu anda yurtdışında bulunan Cavit Çağlar'ın, Yahya Murat Demirel'in eski bankası Egebank'la girdiği usulsüz kredi işlemlerinin tek bir şirketle sınırlı olmadığı ortaya çıktı. Söz konusu kredi ilişkileri ile ilgili olarak 18 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulurken, Çağlar'ın da içinde bulunduğu sanıkların suçları "dolandırıcılık, banka kaynaklarının Murat Demirel ve Cavit Çağlar'a aktarılmasına iştirak etmek ve bankalar kanuna muhalefet" olarak özetlendi. Çağlar hakkında tutuklama kararı verilen söz konusu suç duyurusunda, Çağlar'ın birçok şirketine usulsüz kredi verildiği, kredilerin geri dönmediği ve bu kredilerin banka mevduatından karşılandığı tespit edildi.

Demirel ile Çağlar arasında yaşanan ve Çağlar hakkında tutuklama kararının alınmasına neden olan ilişkiler şöyle:

Egebank tarafından Çağlar'a ait Nergis Grubu firmalarından İpek Finansal Kiralama AŞ.'ne 17.04.1996 tarih ve 52/4 nolu yönetim kurulu kararı ile ilk defa 25 milyar lira nakit, 1 milyon dolar aval kredisi (gayrinakdi kredi) açıldı. 12.03.1997 tarih ve 23-13 nolu yönetim kurulu kararı ile 1 milyon dolarlık limit 3 milyon dolara, 1.10.1997 tarih 92-7 nolu yönetim kurulu kararı ile 3 milyon dolarlık limite de 6 milyon dolar eklenerek 9 milyon dolara çıkıraldı. TL nakik riski ise sabit kaldı.

Bu kredi tahsis kararlarına dayanılarak Demir-Halkbank (Nederland) nezdinde Egebank tarafından 5 milyon mark depo yapıldı ve depo karşılığında İpek Finansal Kiralama'ya yüzde 10,45 faizli aynı miktarda 21.04.1999 tarihinde kredi kullandırıldı. Kullandırılan bu kredi banka kayıtlarında gösterilmediği gibi kredi karşılığında genel kredi sözleşmesi de alınmadı.

Yönetim kurulu kararı olmaksızın kredi tahsis edilmeyeceği bilinmesine rağmen bankanın o tarihteki yönetim kurulu başkan vekili ve Genel Müdür Mehmet Sami Erdem ve Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bayraktar tarafından imzalanan bir garanti ile İpek Finansal Kiralama AŞ.'ne kullandırılan 5 milyon marklık kredinin Egebank tarafından ödeneceği taahhüt edildi. Kredinin 21.04.1999'de borçlu firma İpek Finansal Kiralama AŞ. tarafından ödenmemesi üzerine Egebank tarafından vadesi 21.05.1999 tarihine kadar uzatıldı. Bu tarihte faiz ve uzatma masrafları anaparaya ilave edilerek toplam 5 milyon 344 bin 104 mark Egebank tarafından Demir-Halkbank'a (Nederland) ödendi.

Ödenmeyen borca kredi

Bu arada, İpek Finansal Kiralama AŞ. tarafından borcun ödenmemesi nedeniyle yapılan kısmi ödemeler düşüldükten sonra bakiye 5 milyon 62 bin 500 mark karşılığı 1 trilyon 112 milyar 76 milyon lira Egebank'tan yeni kredi kullandırılmak suretiyle Kredi İzleme ve Hukuk İşleri Grup Müdürü Özgen Tanuman ile Krediler Tahsis Müdürü Ömer Özbay'ın talimatı ile 04.06.1999 tarihinde kredi kapatıldı. Bu kredi, banka kaynaklarından kullandırılan 1 trilyon 112 milyar 76 milyon 590 bin 625 liralık firmaya borç kaydı yapılmak suretiyle 25.06.1999 tarihinde kapatıldı ve 26.01.2000 tarihinde kredinin geri ödenmemesi nedeniyle bankaya zarar yazıldı.

Merkez Bankası fark etti

Öte yandan söz konusu işlemin Fiduciary (Türkiye'de kurulmuş bankaların yabancı bankalar veya yurtdışındaki kendi şubeleri adına yurtiçinden kabul ettikleri mevduat veya aracılık ettikleri havalelerle karşılıklı olarak yurtdışından açtırılan mevduat hesapları ile havale olarak gelen ve Türkiye'deki yerleşik kişilerin kullanımına sunulan paralar) olduğu daha sonra Merkez Bankası'nca saptandı. Bundan kaynaklanan faiz ve KKDF toplamı 109 milyar 794 milyon 170 bin lira ceza kesildi ve bu ceza da Egebank tarafından ödendi.

Bir değil iki değil

Yine aynı firmaya 09.10.1998 tarihinde 828 bin 750 dolar 6 ay vadeli akredif açıldı. Kredinin vadesinde ödenmemesi nedeniyle 23 bin 200 dolar faizi ile birlikte 29.09.1999 tarihinde nakte dönüşen krediye 323 milyar 23 milyar lira nakit kredi kullandırılarak banka kaynaklarından bu kredi liraya dönüştürüldü. 01.11.1999 tarihinde firma hesabı terse döndüğünden İpek Finansal Kiralama AŞ. ciranta olduğu ve RM Dış Tic. Paz. Ltd. Şti.'nin (Murat Demirel'in denetimindeki şirket) borçlu olduğu muhtelif tarihli senetlerle 236 bin 600 dolarlık kısmının 14.12.1999 tarihinde TL'ye çevrilerek kapatıldı. Bakiye 266 milyar 516 milyon 107 bin 742 liralık kısım ise banka tarafından zarar yazılarak kapatıldı.

Murat KELKİTLİOĞLU


Kağıda basmak için tıklayın.

Bombalı intihar dehşeti
Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne gelen ve Emniyet Müdürü ile görüşeceğini belirterek 5. kata çıkan DHKP-C örgütü üyesi Gültekin Koç, vücuduna bağladığı pimi çekerek ortalığı kana buladı.
Afta eşitlik paniği
Şartla tahliye ve ceza indirimi öngören yasanın iptali için yerel mahkemelere başvurular artınca yargıda 'afta eşitlik' paniği yaşanmaya başladı. Bakan Türk, hakim ve savcılarla toplantı yaptı.
'Demirbank lobisi' boş çıktı
Elkonulan Demirbank'ın sahipleri Halit ve Sema Cıngıllıoğlu, lobi faaliyetlerinden bir sonuç alamadı. Hüsamettin Özkan, Zekeriya Temizel ve Selçuk Demiralp ile görüşerek bankayı geri almak isteyen Cıngıllıoğlu kardeşler sonuç alamadı.
SORUMLU KAPTAN Kemer'deki faciaya gemi kaptanı Galanis'in neden olduğu ortaya çıktı. Kötü hava şartları konusunda Galanis'i uyaran yetkililer, kaptandan tüm sorumluluğun kendisine ait olduğuna dair bir de belge almışlar.
Kuş, personeli yolda bıraktı MESAİ bitiminde servis araçlarını bulamayan belediye çalışanları, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Kuş'u protesto ettiler
Apo'ya af istediler dayak yediler Adana'nın Seyhan ilçesinde, Abdullah Öcalan'ın cezasının da af kapsamında değerlendirilmesini isteyen bir grup, izinsiz gösteri yapmak isteyince polis müdahale etti. Denizli Mahallesi'nde 10-15 yaşlarındaki çocukları alan 150 kişilik bir grup, Öcalan için af isteyen sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Gruba önce müdahale etmeyen polis, dağılmamakta ısrar edince gruba müdahale etti. Müdahale sırasında bazı göstericiler kafalarından ve vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı. Göstericilerden 10 kişi gözlem altına alındı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...