T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
'Baskıya boyun eğmedik'

Türkiye'nin zirveden aldığı sonuçtan gurur duyması gerektiğini belirten Verheugen, "Dışarıdan gelecek her türlü baskıya karşı bağışıklığımız var" dedi.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen da açıklamasında, Türkiye için ilerleme raporunu bugünkü komisyonun hazırlayacağını, bunun da Türkiye açısından bir avantaj olduğunu söyledi. Verheugen, dışarıdan gelecek her türlü baskıya karşı bağışıklıklarının olduğunu belirterek, reform paketinin tek başına önemli olmadığını, öncelikli olarak uygulamayı görmek istediklerini kaydetti. Türkiye'deki yeni hükümetin bu çerçevede istekli olduğunu ifade eden Verheugen, işkence ve siyasi tutuklular gibi konuların da çözüm gerektirdiğini söyledi. Verheugen, Türkiye'nin Kopenhag Zirvesi'nde aldığı sonuçtan gurur duyması gerektiğini söyledi. Verheugen, Türkiye'nin müzakere tarihi konusunda net bir sonuç elde ettiğini belirtti. Türkiye'ye diğerlerinden daha iyi tavır gösterildiğini ifade eden Verheugen, "Kopenhag kriterleri yerine getirilmeden Türkiye üyelik müzakereleri konusunda sonuç aldı" dedi.

Rasmussen: AB, Türkiye'ye olumlu bir mesaj verdi

AB Dönem Başkanı Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, AB'nin Kopenhag zirvesinde Türkiye için olumlu bir sinyal verdiğini, ancak bunun bir garanti olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Rasmussen, aile fotoğrafı çekilmesinin ardından, dönem başkanı sıfatıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB sürecinde bir sonraki adımın ne olacağına dair ortak bir karar alındığını hatırlatarak, bundan sonra müzakarelerin başlaması ve ilerisindeki üyelik için komisyonun karar vereceğini belirtti. Kopenhag'da bu çerçevede Türkiye'ye olumlu bir mesaj verildiğini ifade eden Rasmussen, Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerini tam olarak yerine getirmesinin önemine değindi.

Schröder: Biz de destek verdik

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye için alınan kararı, Almanya ve Avrupa'nın "büyük başarısı" olarak değerlendirdi. Schröder, Kopenhag'da Bella Center'da düzenlediği basın toplantısında, zirvede Türkiye ile ilgili alınan kararın hem Türkiye, hem de AB için olumlu olduğunu söyledi. Schröder, Konrad Adeneur'dan Helmut Kohl'e kadar Alman siyasilerinin tümünün çağdaş Türkiye'nin Avrupa'nın bir parçası olmasını istediklerini hatırlattı. Bu arada, Alman Der Spiegel dergisinin yaptığı bir araştırma, Alman halkının yüzde 60'ının, Türkiye'nin orta ya da uzun vadede AB'ye üye olmasını desteklediğini ortaya koydu.

Parris: AB, önemli bir fırsatı daha kaçırdı

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, Avrupa Birliği'nin önemli bir fırsatı daha kaçırdığını söyledi. Türkiye'nin fevri adımlardan çekinmesi gerektiğini belirten eski büyükelçi Mark Parris, Türkiye'nin NAFTA'ya dahil edilmesinin zor olduğunu bildirdi.

Avrupa basınında Türkiye yorumları

The İndependent: Türkiye öfkesini önyargılı liderlere yöneltti- The Independent gazetesinin yorumunda, "Türkiye, öfkesini önyargılı AB liderlerine yöneltti" denilerek, "Ankara'nın müttefiklerinin, doruktan sonraki hayal kırıklığından fazla gerçekçi olmayan beklentilerin oluşmasına yol açan hükümeti sorumlu tuttukları" öne sürüldü.

The Times: AB doruğu önemli bir müttefiki kızdırdı- The Times gazetesinin başyazısında da "AB doruğunun çok önemli bir müttefiki kızdırdığı" belirtilerek, Kıbrıs'ta anlaşma umutlarının "inatçılık, pazarlıkçılık gibi bilinen nedenlerle" sonuçsuz kaldığı ve bunun, "bir üyenin kabulüyle AB'ye istikrarsızlık ithal edilmesi korkularının canlandırıldığı" ifade edildi.

Financial Times: Umutlar hâlâ canlı- Financial Times gazetesinin başyazısında ise "Türkiye'nin uğradığı hayal kırıklığını sindirmeye çalıştığı'' belirtilerek, Kıbrıs'ta çözüm ve AB üyeliği umutlarının hâlâ canlı olduğu kaydedildi. Yazıda, "Ancak bunun için dikkatli ve özenli bir diplomasi yürütülmesi gerekiyor'' denildi.

Die Welt: Türkiye'ye AB üyeliği için tarih verilmedi- Die Welt gazetesi, "Türkiye'ye AB üyeliği için tarih verilmedi" başlığıyla birinci sayfada verdiği haberde, Başbakan Abdullah Gül'ün bir fotoğrafına yer vererek, Türkiye'nin, Kopenhag Zirvesi'nden beklediği sonucu alamadığını yazdı. Haberde ayrıca, bazı hükümet ve devlet başkanlarının, Türkiye'nin, ABD'nin desteğiyle yaptığı "şantaj çabalarından" rahatsız olduklarını dile getirdikleri, ancak Fischer'in, alınan kararı "açıkça bir tarih" olarak değerlendirdiği kaydedildi.

Le Soir gazetesi: Türkiye, Şark ülkesi olduğunu gösterdi- Le Soir gazetesi, haberleri Hıristiyan âlemine ait ifadeler kullanarak verdi. Manşetinde, "25'ler, Birliği kutsallaştırdılar" ifadesini kullanan gazete, Vatikan'da, yeni bir Papa seçildiği zaman, uzlaşma sağlandığını halka bildirmek için yapıldığı gibi, Kopenhag'da da "bacadan beyaz duman çıktığını" yazdı. Gazete, Türkiye'nin "hemen" tarih istediğini, zirvede gerginlik yaşandığını anlattı.


 
Moskova Bağdat'a desteğini çekiyor
Irak'ın Rusya ile arasındaki petrol anlaşmasını iptal etmesiyle Moskova, Bağdat yönetimine, "Uluslararası alanda verdiğimiz desteği kaybedebilirsin" uyarısında bulundu.
'Ya serbest bırakın ya da yargılayın'
Uluslararası Af Örgütü, ABD'den, Küba'daki Guantanamo askeri üssünde tutulan 600'dan fazla yabancıyı ya serbest bırakmasını ya da avukatlarla görüşmelerine izin vermesini istedi.
Kissinger, 11 Eylül komisyonundan istifa etti
ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, 11 Eylül saldırılarını araştırmak amacıyla kurulan Ulusal Komisyon'un başkanlığından istifa etti. ABD Başkanı George W. Bush tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Doktor Kissinger'ın 11 Eylül 2001 saldırılarını araştırmak amacıyla kurulan Ulusal Komisyon Başkanlığı görevinden istifa ettiğini bildiren dilekçesini üzülerek kabul ettiğimi bildiririm'' ifadeleri yer aldı. Göreve getirilmesinin ardından Kissinger'a, sahibi bulunduğu danışmanlık şirketinin hizmet verdiği özel sektörden müşterileri nedeniyle çıkar çatışmalarına yolaçabileceği eleştirileri yöneltilmişti.
Ahmed Zakayev: Beni öldürecekler
Çeçenistan Devlet Başkanı Özel Temsilcisi Ahmed Zakayev, İngiltere'nin kendisini Rusya'ya teslim etmesi durumunda öldürülmek ve işkenceye maruz kalmaktan korktuğunu söyledi. BBC radyosuna açıklamalarda bulunan Zakayev, "Onlar beni ele geçirdiklerinde öldürecekler, bana işkence yapacaklar" dedi. İngiliz mahkemesinin Rusya'nın iade talebini yerinde görmeyeceğine inandığını belirten Zakayev, Rusya'ya iade edilmesinin Rusya'nın Çeçenistan'daki uygulamalarına destek verdiği şeklinde anlaşılacağını kaydetti. Zakayev "Çeçenistan Avrupa'nın bir parçasıdır. Ancak ne Rusya ne de Çeçenistan kendi başına bu problemi çözebilir. Bu nedenle uluslararası güçlerin müdahalesi gerekiyor" dedi.
40 Afgan çocuk soğuktan öldü
Afganistan'da aybaşından bu yana 40'tan fazla mülteci çocuğunun soğuktan öldüğü bildirildi. Pakistan insani yardım kuruluşları yetkililerinin bildirdiğine göre, Pakistan sınırı yakınlarındaki Spin Boldak bölgesinde bulunan üç mülteci kampında, 4 Aralık'tan bu yana en az 40 çocuk soğuktan can verdi. Muhammed İkbal adlı yetkili, mülteci kamplarında insanların çok zor koşullar altında yaşadıklarını belirtti. Bölgede hava sıcaklığı, geceleri sıfırın altında 15'e kadar düşüyor. Spin Boldak civarındaki kamplarda 10 binden fazla mülteci yaşıyor.
15 Aralık 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED