T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Filistin kuşatma altında

130 İsrail tankı Ramallah'ı işgal etti, 70 tank Arafat'ın karargahını kuşattı. Arafat ve kurmayları rehin. İsrail helikopterleri iki taksiye 6 füze attı, 6 Filistinli öldü. Şeyh Ahmed Yasin göz hapsine alındı.

İsrail, ait çok sayıda tank, buldozer ve helikopterlerle dün sabah Batı Şeria'nı kentine girdi ve Filistin lideri Yasir Arafat'ın karargahını yeniden kuşattı. İsrail, Arafat'ı Ramallah'taki karargahında bir ay içinde üçüncü kez kuşatma altına aldı.

Filistin istihbarat yetkililerinin açıklamalarına göre, iki helikopter desteğinde 130 İsrail tankını'a girmesinden sonra 70 tank, Arafat'ın karargahı çevresinde ve Filistin liderinin helikopterinin iniş pistinde mevzilendi.

Çok sayıda İsrail tankı ve cipi Arafat'ın bürosunu her cepheden kuşatmayı sürdürüyor. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Kentte stratejik noktalar denetim altında ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi" denildi. İsrail askerlerinin birçok Filistinliyi tutukladığı belirtildi. İsrail güvenlik kabinesinin aldığı "Filistin topraklarını yeniden işgal" kararının ardından 20 Haziran'da başlatılan "Kararlı Yol" saldırısının amacı, Filistinlilerin direncini kırmak. Saldırı çerçevesinde orduda görev yapan binlerce askere destek olarak hafta sonunda 2 bin dolayında yedek asker çağıran İsrail, Filistin kentlerindeki işgalini sürdürüyor. Nablus, Tulkarim, Cenin, Kalkilya, Ramallah, Beytüllahim'le birlikte Ramallah çevresi ve Batı Şeria'nın kuzeyindeki Filistin köyleri halen İsrail işgali altında.

Üst yönetim karargahta

Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde yaşayan 3 milyon Filistinlinin 600 bini şu anda İsrail askerlerinin işgali altında bulunuyor. Ramallah halkı, saldırı ihtimaline karşı günlerdir gıda stoku yapıyordu. Ramallah kenti çevresindeki mülteci kamplarının da, İsrail ordusunun denetimine geçtiği açıklandı.

Arafat'ın yardımcısı Nebil Ebu Rdeneh Associated Press ajansına yaptığı açıklamada, büroda Arafat'ın yanı sıra Filistin özel koruma birliği Güç 17'nin başkanı Faysal Ebu Şarakh, Filistin istihbarat şefi Tarık El Taravi ile İsrail ile koordinasyonun sağlanmasından sorumlu üst düzey yetkili Ribhy Arafat'ın bulunduğunu belirtti.

Cenin'de ev ev arama yapan İsrail askerlerinin Filistin askeri istihbaratının başkanını tutukladığı bildirildi. Filistin kaynakları, askeri istihbarat şefi Muhammed Ebu Hanana'nın korumasıyla birlikte tutuklandığını kaydettiler. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Filistin lideri Yaser Arafat'ın siyasi sahneden çıkarılmasına karşı olduğunu söyledi. Putin, Kremlin Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında "Böyle bir adım büyük hata olur. Filistin hareketinin daha da aşırılaşmasından başka bir işe de yaramaz" dedi.

Aileler sürgüne gönderilecek

İsrail ordusu, önümüzdeki bir iki gün içinde intihar eylemcilerinin ailelerini, Yaser Arafat'ın yakınlarını ve İsrail'de hapiste bulunan Filistinli örgütlerin yetkililerini Gazze'ye sürgüne göndermeye başlayacak. Fetih Hareketi'nin Batı Şeria lideri Marvan Barguti'nin de Gazze'ye sürüleceği bildirildi. Bu arada İsrail'de ulusal birlik hükümetinin Dışişleri Bakanı Şimon Peres, Batı Şeria'da yeni bir tampon bölge oluşturulması halinde görevinden istifa edeceğini açıkladı.

Şeyh Yasin göz hapsine alındı

Filistin Yönetimi, Hamas'ın kurucusu ve manevi lideri 66 yaşındaki Şeyh Ahmed Yasin'i Gazze Şeridi'ndeki evinde göz hapsine aldı. Bir yetkili, "Şeyh Yasin'in, Filistin halkının ulusal çıkarlarını korumak için önceki günden başlayarak evinde göz hapsine alınmasına karar verildi" dedi. Yetkili, kararın Yasir Arafat tarafından alındığını kaydetti. Yasin'in oğlu Abdülhamid Yasin, kararın ailesine önceden tebliğ edilmediğini ve Filistin Yönetimi'nin güvenlik birimlerinin evlerinden 200 metre ileride mevzilendiklerini belirtti. Felçli, kısmen kör ve sağır olan Yasin'in evini düzinelerce silahlı yandaşı koruyor. Hamas'ın önde gelen isimleri, Şeyh Ahmed Yasin'i gördüklerini ve Filistin polisinin gözaltına alma işlemine bir anlam veremediklerini açıkladılar.

Gazze'de katliam gibi 'suikast'

İsrail helikopterleri Gazze'nin Rafah bölgesinde helikopterlerle yaptığı saldırıda Hamas'ın askeri kanadına mensup kişilerin de içinde bulunduğu 6 Filistinli'yi öldürdü, 10 kişiyi de yaraladı. ABD'nin İsrail'i verdiği Apache helikopterleriyle yapılan saldırıda 2 ticari taksiye 6 füze atıldı. Filistin kaynakları, 2 İsrail helikopterinin açtığı ateş sonucu, Refah yakınlarında seyreden 2 taksideki 6 Filistinli'nin öldüğünü duyurdular. Saldırıda Hamas'ın askeri kanadı İzzettin El Kassam Birlikleri'nden Yasir Ebu Rızk, Emir Kafa (26), Bessam Ebu Rızk (32), Yusuf Ebu Bessam ve Yusuf Ebu Rızk kardeşler hayatlarını kaybetti. Hamas yetkilisi Mahmud El Zehar, "İsrail'in suikastleri cezalandırılacak. Direnişin ve cihadın devam etmesi, cevap olacaktır" dedi.

 
G-8 zirvesi öncesi protestolar başladı
Kanada'da düzenlenecek G8 Zirvesi'nin başlamasına iki gün kala binlerce küreselleşme karşıtı sokaklara döküldü.
'Bizi ya serbest bırakın ya yargılayın ya da öldürün'
Guantanamo'da 4 aydır açlık grevi yapan Müslüman esirler, ailelerine, "Bizi ya serbest bıraksınlar, ya yargılasınlar ya da öldürsünler" diye mektup yazdılar.
Afganistan'da Molla Ömer operasyonu
Afganistan'da ABD'nin öncülüğündeki güçlerin, Taliban lideri Molla Ömer'i ve yakınlarını bulmak amacıyla ülkenin merkezinde geniş çaplı bir operasyon düzenlediği bildirildi. Pakistan'daki Afgan İslam Ajansı'nın (AIP) haberine göre; yüzlerce asker, Gor, Uruzgan ve Helmand eyaletlerinde üç gündür Molla Ömer ve yakınlarını arıyor. Ömer'in yanı sıra, Taliban Savunma Bakanı Molla Ubeydullah ve komutanlardan Ahund'un da bu bölgelerde bulunduğu sanılıyor.
Özbek ve Türkmenlerin protestoları devam ediyor
Afganistan'da, Özbek, Türkmen ve Beluçler, Hamid Karzai'nin açıkladığı hükümeti protesto eylemleri yapıyorlar. Özbek,Türkmen ve Beluçilerin kadın, çocuk, öğrenci ve öğretmenlerin katılımıyla Faryap'ta yaptığı eylemler her gün tekrarlanıyor. Grup ileri gelenleri, Hamid Karzai'nin başkan seçilmesine karşı olmadılarını ancak kabinede kendilerinin de temsil edilmesini istiyorlar.
Saddam'ın oğlu Kusay'a bubi tuzaklı suikast girişimi
İran'da faaliyet gösteren Bağdat yönetimi muhalifi Şii Yüksek Devrimci Konseyi'nin iddiasına göre, Saddam Hüseyin'in küçük oğlu Kusay, 9 Haziran tarihinde otomobiline düzenlenen bubi tuzaklı saldırıdan kurtulmayı başardı. İddiaya göre, suikast girişiminde Kusay Hüseyin'in şoförüyle üç koruması öldü. Irak liderinin küçük oğlunun, başkanlık sarayından çıkışında her zaman kullandığı araç yerine emrinde bulunan 8 otomobilden birine bindiği için kurtulduğu belirtildi. Şii Yüksek Devrimci Konseyi, girişimin Irak içinde yaşanan iktidar kavgasını su yüzüne çıkardığını ileri sürdü.
Müşerref: Keşmir ikinci Filistin olma yolunda
Pakistan Devlet Başkanı Perviz Müşerref, ülkesiyle Hindistan arasında gerginliğe yol açan Keşmir bölgesinin "ikinci bir Filistin olma" yolunda olduğunu söyledi. Tehlikenin ancak Keşmir sorunu çözüldüğünde geçeceğini vurgulayan Müşerref, aksi halde ikinci bir Filistin'in dünyanın başına bela olacağını söyledi. Müşerref, "Keşmir sorunu barışçı yollarla halledilmeli. Fakat karşı taraf çözüme yanaşmazsa tekrar başladığımız yere döneriz" dedi.
25 Haziran 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED