T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Devlet Irak'ta hassas

Başbakanlık tarafından hazırlanan ve devletin bütün üst düzey kurumlarına gönderilen yazıda, Irak'ın toprak bütünlüğünün esas alındığı belirtildi.

Devlet, Irak konusundaki genel politikasını 'Gizli' ve 'Acil' başlıklı notlarla ilgili bütün kurumlara gönderdi. Milli Güvenlik Kurulu'nun istediği doğrultusunda Başbakanlık tarafından hazırlanan ve devletin bütün üst düzey kurumlarına gönderilen gizli yazıda Irak'ın toprak bütünlüğünün esas alındığını belirtildi.

"Irak'a Yönelik Politikamızın Genel Esasları" başlığını taşıyan belge Başbakanlık tarafından başta Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Milli İstihbarat Teşkilatı, Kuvvet Komutanlıkları ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderildi. Türkiye'nin ekonomik olarak Irak'ı kendisine bağımlı hale getirilmesi gerektiğinin belirtildiği belgede, şu görüşlere yer verildi:

"Temel esas, Birleşmiş Milletler ve komşularıyla sorunu olmayan, komşularına tehdit oluşturmayan demokratik bir Irak'ın özendirilmesidir; Irak'ın toprak bütünlüğü korunmalıdır; Merkezi yönetimin otoritesi ülkenin tamamında tesis edilmelidir; Irak'taki Türkmenlerin hakları, Irak'ın eşit vatandaşları olarak korunmalıdır; Irak'taki azınlıkların ayrı bir yönetime sahip olmamaları gözetilmelidir; Irak, Türkiye'ye askeri açıdan bir tehdit teşkil etmemelidir; Bölge dışı güçlerin Irak'a müdahalelerini azaltacak gelişme ve önlemler desteklenmeli, bu tür müdahalelere neden olabilecek gerginlik ve gelişmelerin önlenmesine gayret sarfedilmelidir; Irak Türkiye'ye ekonomik bakımdan mümkün olduğu kadar bağlanmalıdır."

Barzani de uyarılacak

Öte yandan Türkiye, Kuzey Irak'da bir süredir fiili olarak bulunan Barzani Bölgesi Hükümeti konusunda IKDP lideri Mesut Barzani'yi uyaracak. Türkiye, 'Barzani Hükümeti bağımsızlığını ilan edecek' iddialarını soracak ve Türkmenlerin konumunu masaya yatıracak.

TÜRKİYE BİLGİ İSTEYECEK

Başbakanlığını Nechervan İdris Barzani'nin yaptığı "hükümetin" çalışmaları konusunda bilgi isteyecek olan Türkiye, ABD tarafında dile getirildiği öne sürülen "Türkmenlerin de içinde olacağı bir devlet kurulsun, Kerkük petrollerini bu devlet işletsin ve Türkiye bundan pay alsın" görüşüne karşı çıkıyor. Cumhurbaşkanı Sezer'in İran'a yaptığı ziyarette bu konudaki düşünceleri aktardığı, Suriye ile yapılan görüşmelerde de konunun gündeme geldiği belirtildi.

 
RTÜK'e iptal davası bugün görüşülecek
Anayasa Mahkemesi, 119 milletvekilinin RTÜK'ün bazı maddelerinin iptali istemiyle açtığı davayı görüşecek.
Kızılay'ın gelirlerine ANAP darbesi
ANAP'ın gelirlerine göz koymasından sonra Kızılay, 2100 personelinin maaşlarını bile ödeyemez hale geldi.
Hortumun bilançosu 24,2 katrilyon lira
19 bankanın açıklarını kapatmak için 24,2 katrilyon kaynak aktarılırken, kredi alacakları ile gayrimenkul ve iştiraklerinden 2,2 katrilyon lira gelir elde edildi.
Banka yöneticilerine astronomik maaş
Halk ve Ziraat Bankası Genel Müdür ve yönetim kurulu üyeleri, milletvekilerinin yaklaşık iki katı maaş alıyor.
Karadeniz'in kalbi İstanbul'da atıyor
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Devlet ve Hükümet Başkanları Olağanüstü Doruk Toplantısı, bugü'da gerçekleştirilecek.
Emniyet: Kara para aklanıyor

25 Haziran 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED