T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Yeniden Milli Mücadele hareketi üzerine...

Cemil Çiçek'le yaptığım ve 16 Haziran Pazar günü Renkler'de yayınlanan söyleşi, bazı okuyucularımızın alışık olunanın dışında ilgi ve tepkilerine neden oldu. Bunun nedeni, kendisi de bir eski Yeniden Milli Mücadeleci olan Cemil Çiçek'in bu hareket hakkında yaptığı değerlendirmeydi. Çiçek, bu konudaki sorularıma özetle, "Yeniden Milli Mücadele devletin ilgisi ve bilgisi dahilinde kurulan bir teşkilattır. Ben orada belli bir süre bulundum ve neticede bazı şeyleri de görüp en erken ayrılanlardanım... O neviden gruplar, günün soğuk savaş şartları altında kıymet-i harbiyesi olan gruplardı zaten" cevabını vermişti.

Çiçek gibi, politikada bakanlık, parti yöneticiliği ve uzun süre milletvekilliği yapmış bir ismin sözlerini önemsemek, ciddiye almak ve tartışmak gerekir. Ama, en azından benim Yeniden Milli Mücadele hareketi üzerinde bir tartışma açmaya niyetim bulunmadığı gibi uzmanlığım olduğu da söylenemez.

Okurların bir kısmı Çiçek'in bu sözlerine itiraz edip, bunu kendilerine karşı bir haksızlık olarak değerlendirerek, "cevap hakkı" istiyorlar.

Doğrusu, böyle bir tartışma için ne Renkler sayfası ne de bu sütunun uygun bir yer olduğunu zannetmiyorum. Ayrıca, bu kısıtlı alanda böylesine derin bir tartışmanın enikonu yapılabilmesi güçlüğü de ortadadır.

Bununla birlikte, çoğunluğu Milli Mücadeleci'lerden gelen mesajlarda da belirtildiği gibi bu konuda bir dizi, araştırma ya da hareketin lideri olan Millet Partisi Genel Başkanı Aykut Edibali ile bir söyleşi yapılması fikirlerinin dikkate alınmasında yarar var. Bir dönem son derece etkili olmuş ve içinden gelen birçok ismin çeşitli alanlarda önemli görevlerde bulunduğu bu hareket için anlatılacak, konuşulacak, yazılacak çok şey olmalıdır.

Konu hakkında bilgisi, uzmanlığı, isteği ve vakti olanlara duyurulur...

Bu konuda kendi açımdan son noktayı, Konya'da yayın yapan Doğan FM'in sahibi, bir Yeniden Milli Mücadeleci ve Millet Partili olan Sayın İdris Doğan'ın gönderdiği açıklamanın özetini aşağıya alarak koyuyorum.

Doğan, yazıyı göndermeden önce Genel Başkanı Edibali'ye danıştığını ve onayını aldığını söylediği için, bunu aynı zamanda yarı-resmi bir açıklama olarak da değerlendiriyorum.

İdris Doğan şöyle diyor:

"Sayın Çiçek'in Yeni Şafak'ta yayımlanan söyleşisini ibretle okudum.... Soyut, gerçeklere aykırı; bilgi ve insaf dışı ithamlarda bulunmak yerine Yeniden Milli Mücadele'nin devletle ilgisinin ve bilgisinin sınırını, ölçüsünü kanıtlarıyla sunması daha doğru olurdu. Ülkemizde hangi hareket devletin ilgisinin ve bilgisinin dışında kalabilir? YMM Türkiye'de kendini açık ve meşru şekilde ortaya koyabilen ender hareketlerden biridir. Bunun aksine bilgisi olanlar itham yerine bunu açıkça ortaya koymalıdırlar....

Yeniden Milli Mücadele Rusya'nın Türkiye'yi işgal edeceği korkusuyla ortaya çıkmış bir hareket değildir. Türk Devletinin siyasi, iktisadi, kültürel bakımdan içine düşürüldüğü buhran ve bunalımlardan çıkarılması ve onun gelişen dünyada hak ettiği yeri almasını amaçlayan bir harekettir. Elbette bu hareketin temellerinde insani, İslami, milli değerleri hiçe sayan; insan onurunu, hürriyetini ayaklar altına alan komünizme karşı olma düşüncesi de vardı. Üstelik bunu o zamanın modası silahla değil, fikirle yapmaya çalıştı ve hamdolsun başarıyla gerçekleştirdi. ...

Yeniden Milli Mücadele'nin her hareket gibi elbette artıları ve eksileri olmuştur. Artılarını görmeden çoğu kendinden kaynaklanmayan eksilerin peşinde vakit kaybetmek doğru değildir.

Bu hareket, Genel Başkanı Sayın Aykut Edibali'nin öncülüğünde daima akıl ve hikmetle yanlışlarını vazgeçilmez genel kabuller haline getirmekten kaçınıp; doğruların yılmaz savunucusu olmaya çalışmıştır. Türk milletinin din, ahlak, töre, düşünce, çıkar ve hedeflerine bağlı kalmış; millet ve devleti aleyhine çalışanların niyetlerini ortaya sermiş, yanılgılarını, yanlışlıklarını, yıkıcı zararlarını göstermeye çalışan bir okul olmuştur.... Yeniden Milli Mücadele Hareketi, Türk milleti ve onun kutsallarının yeryüzünde hak ettiği yeri alması için yapılan bir onur mücadelesidir. Türk Devleti'nin bölgemiz ve dünya için adil, güçlü, kadir, kerim bir devlet olmasının yükünü omuzlarında taşıyan, milletin bağrından çıkmış, benzeri çok az bulunan bir harekettir...

Yeniden Milli Mücadele ve IDP'den bugüne gelmiş Millet Partisi, tarihine ve milletine karşı çok özel bir görev yüklenmiştir, bunu şanla, şerefle yerine getirmenin haklı gururunu taşımaktadır. Bu topluluk, Türk ve İslam dünyasının sorunlarını kendi sorunu saydığı için hiçbir engellemelere ve zorlamalara aldırmadan, asla yılmadan dimdik ayakta kalmıştır..."


25 Haziran 2002
Salı
 
MUSTAFA KARAALİOĞLU


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED