T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Üniversiteler ses veriyor

İlgili ve yetenekli öğrenciler için müziğin hem mutfağı, hem de sahnesi olan üniversitelerden artık hoş sadalar yükseliyor.

P ekçok üniversite artık önemli kültür-sanat faaliyetlerine imza atıyor. Devlet destekli projeler ve özel kültür-sanat merkezlerinin gerçekleştirdiği projeler dışında, artık üniversitelerimiz de öğrencilerine kültür-sanat etkinliklerine katılma imkanı sunuyor. Özellikle müzik alanında yapılan ve topluma da yansıması açısından önem arzeden çalışmalar takdire şayan.

Halka açık konser veriyorlar

Boğaziçi Üniversitesi, düzenli müzikal faaliyetleriyle dikkat çeken üniversitelerimizden biri. Üniversitesitede, müzik çalışmaları bireysel ve grup çalışmaları olmak üzere ikiye ayrılıyor. Grup çalışması yapmak isteyen öğrenciler "Taş Oda" adı verilen stüdyoda buluşuyorlar ve Rock'un Roll'den klasik müziğe geniş bir düzlemde yaptıkları grup çalışmalarını yıl sonunda Taş Oda Konserleri adıyla sergiliyorlar. Bireysel olarak enstrümanlar üzerine yoğunlaşmak isteyen öğrenciler ise "piyano odası"na 'sığınıyor'. Öğrencilere çalışma yeri dışında enstrüman, konser, konferans, seminer, dinleti, söyleşi ve müzik akşamları düzenleme imkanı sunan Boğaziçi'nde gerçekleştirilen her faaliyet, halka açık olarak, üniversite dışına da taşınıyor.

Hoca-talebe el ele

Müzik üzerindeki çalışmalarıyla göz dolduran üniversitelerden biri de Yıldız Teknik Üniversitesi. Üniversitede öğrencilerin ve öğretim üyelerinin birlikte yürüttükleri çalışmalar halka da açık. YTÜ'de gerçekleştirilen çalışmalar Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Sahne Sanatları Bölümü tarafından yürütülüyor ve bu bölümün düzenlediği bütün konserler YTÜ Yıldız Merkez Yerleşim Birimi Oditoryumu'nda gerçekleşiyor. 8 Mart'ta başlayan ve 3 Haziran'a kadar devam edecek olan ücretsiz konserler dizisinde, piyano, gitar, flüt resitalleri, film müzikleri dinletisi, gitar sınıfı öğrencilerinin toplu konseri, telli çalgılar konseri, klasik müzik dinletisi, Osmanlı'dan cumhuriyete kadın müzisyenlerin eserleri seslendirilecek.

Temsil de ediyorlar

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde gerçekleştirilen etkinliklere ise sadece üniversitenin kendi öğrencileri katılabiliyor. Halk Müziği Topluluğu, Klasik Müzik Klübü ve Rock Müzik Klubü'nün bulunduğu üniversitede, düzenli olarak öğrenciler tarafından Rock müzik festivalleri düzenleniyor.

Dolmabahçe Sarayı Baltacılar Dairesi'nde çalışmalarına devam eden Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Müzik Bölümü, Sahne Sanatları Bölümü ve Müzikoloji Bölümü'nden oluşuyor. Konservatuvardaki öğretim görevlileri ve öğrenciler her eğitim-öğretim yılında yurtiçi ve yurtdışında etkinliklere katılıyorlar. Üniversitede etkinlikler Çarşamba Konserleri, Konservatuvar Şenliği ve yarışmalar şeklinde gerçekleşiyor.

Bilgi'de şenlik var

Bilgi Üniversitesi, İstanbul'daki diğer üniversitelere nazaran henüz çok yeni bir üniversite olmasına rağmen, bünyesinde gerçekleşen müzik çalışmaları açısından örnek gösterilecek üniversitelerimiz arasında yer alıyor. Müzik Bölümü öğretim görevlilerinin çalıştırdığı "Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü", akademik çatı altında gerçekleştirdiği etkinlikleri, İstanbullu müzikseverlerle buluşturabilmek; Müzik Bölümü öğrencilerinin seyirciyle rahat iletişim kurabilmesi ve sahne tecrübelerini geliştirebilmesi için çalışmalarını üniversite dışına da taşıyor. Salı geceleri Roxy'de Müzik Bölümü öğretim görevlileri, Çarşamba geceleri de Eylül'de öğrenci grupları konserler organize ediyor. Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü, Nisan ayının son haftasında yurtiçinden ve yurtdışından elektronik müzik ustalarını ağırlamaya hazırlanıyor. Bilgi Üniversitesi'nin kendi binaları dışında İstanbul'daki çeşitli mekanların kullanılacağı festivale yerli ve yabancı sanatçılar katılacak. Ayrıca Bilgi Üniversitesi "Bilgi Müzik Yapım" adı altında üniversite bünyesinde gerçekleştirilen müzikal çalışmaları kayıt ederek satışa sunmaya hazırlanıyor. Bütün bunların dışında Kuştepe Araştırma Merkezi, Ekim ayından bu yana Kuştepe'de yaşayan 8-18 yaş arası çocuklara ve gençlere yönelik çalışmalar yürütüyor. Kulak eğitimi, müzik analizi ve enstrüman dersleri şeklinde haftada üç gün devam eden çalışmalar, akademik çatı altında gerçekleşen kültürel çalışmaların çevre halkıyla bütünleşmesi açısından önem teşkil ediyor.


 
İki kişilik komik kargaşa
Robert De Niro ve Eddie Murphy, Tom Dey'in yönettiği komedi filmi "Showtime"da televizyonda bir 'reality show'a çıkacak birbirinin zıddı iki polis memurunu canlandırıyor.
"SENFONİ TÜRK" İZMİR'DE
Türk müziğinin ünlü ismi Tuluyhan Uğurlu, İzmir'de vereceği konserlerde bir ilke imza atarak, "Senfoni Türk'' adlı eserinin piyano uyarlamasını ilk kez seslendirecek. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde İzmir'de, 23 ve 24 Nisan günleri iki konser verecek olan Uğurlu'nun, Başbakanlık Tanıtım Fonu desteği ile Türkiye'nin yurtdışı tanıtımlarında kullanılmak üzere hazırladığı eseri, Türk tarihini anlatıyor. Tuluyhan Uğurlu, ilk çalışmalarını devlet bursuyla "Harika Çocuk" olarak gittiği Viyana'da yaptığı "Senfoni Türk'' adlı eserinde, kişiler ve olaylar kadar, efsanelerden de yola çıkarak Türk tarihini yorumluyor.
ÖDÜLLÜ DERGİ: HECE
Altı yıl boyunca özenli güzel sayılar yayımlayan, bu yıl Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ödüllendirilen Hece dergisi Nisan ayında yine özenli bir sayıyla çıkıyor okur karşısına. Ömer Lekesiz, altı yıl önce kaybettiğimiz Ramazan Dikmen üzerine bir portre çalışması yapıyor. Alim Kahraman ise kendisiyle 'eleştiri' üzerine yöneltilen soruları cevaplıyor. Okuru Üsküdar'dan alıp önce Sahaflara, Kapalıçırşı'ya götüren, Haliç'e taşıyan ve en son Eyüp'te sahile vuran ve Hamit Can'a ait deneme, kaçırılmaması gereken bir yazı.
Tel: 0 312 419 69 13

SIĞLIKTAN KİRDEN AZADE
Üniversite öğrencilerinin çıkardığı dergilere son örnek Marmara Üniversite si'nden geldi: Azade. İlk sayısı çıkan kültür-edebiyat dergisi, ümit veren bir dergi. Çabalarını, sığ ve bulanık renklerin ayak bağı olduğu sendeleme anında, yürekten, yürekçe duygularla konuşma hakkı olarak belirleyen öğrenciler, Azade'de ürünlerini bir araya topluyorlar. Dergide Ali Çolak'la bir röpörtaj, Mehmet Atıf'a ait bir deneme ve Enver İbrahim'e ait başka bir deneme öne çıkan yazılardan sadece birkaçı.
Tel: 0 535 2370381
16 Nisan 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED