T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Tek başımıza da yaparız

Saddam'ın, 'kitle imha silahımız yok' sözüne inanmayan Powell, "müttefik desteği olmadan da Saddam'ı devirebiliriz" dedi. Bush ise, tüm seçeneklerin masada olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, kitle imha silahları üretmediğini söyleyen Irak lideri Saddam Hüseyin'e inanmadığını söyledi. ABD Başkanı George W. Bush'un Asya gezisine eşlik eden Powell, Tokyo'dan, NBC televizyonununa yaptığı açıklamada, "Aynı şeyleri 10 yıldır duyduk. Eğer bu doğruysa, Saddam haklı, ben yanlışsam, söylediklerini test etmenin basit bir yolu var. O da, Saddam'ın silah gözlemcilerinin ülkesine girmesine izin vermesi" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, Irak'a yaptırımların da mayıs ayında "akıllı yaptırımlar" yaklaşımıyla daha da sıkılaştırılmasını beklediğini söyledi. Powell, "gelecekte bir noktada ne yaparız, bilmiyorum. Bush siyasi, diplomatik ve askeri bütün seçenekleri değerlendirdiğini açıkça belirtti. Dost ve müttefiklerimizle birlikte çalışıyoruz. Bölgedeki ve Avrupa'daki dostlarımızla sürekli danışma içindeyiz" ifadelerini kullandı.

11 Eylül saldırılarıyla Irak'ın bir bağlantısı olduğuna dair şu ana kadar kanıt bulunamadığını da belirten Powell, ambargo sayesinde Saddam'ın sıkıştırıldığını belirterek, bölgedeki hiçbir ülkede Saddam'a iyi gözle bakılmadığını, Irak liderinin, nükleer, kimyasal ve biyolojik silah programları üzerinde çalıştığını iddia etti. Saddam rejiminin devrilmesi halinde yerine kimin getirilebileceği yönündeki bir soruya Powell, Amerikan yönetiminin, bütün Irak halkını temsil edecek, demokratik bir rejim görmek istediğini söyledi.

Müttefiklerin desteği olmadan da yaparız

Demokratik geleneğe sahip olmayan Irak'ta bunu gerçekleştirmenin zor olacağına işaret eden Powell, "Ancak Irak halkı, Afganistan halkı gibi bu yeni fırsatı hakediyor" dedi. "Ruslar, Avrupalılar ve Arap ülkelerinin desteği olmadan Irak'a karşı bir şey yapmak mümkün mü?" sorusuna karşılık Powell, "Elbette mümkün. Eğer bölgeyle temasınız yoksa daha zor ve biz birşey yapacaksak bunu, uluslararası toplumun desteğiyle yapmayı tercih ederiz. Ancak şu anda Bush bütün seçenekleri tartıyor. Hepimiz, bunların bizi nereye götüreceğini göreceğiz. Başkan'ın danışmanları tarafından getirilmiş bir saldırı planı veya askeri seçenek yok" diye konuştu.

Henüz karar verilmedi

CBS televizyonunda "Face The Nation" programına konuk olan Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice ise, Bush'un Saddam'ı devirmek için askeri güç kullanma konusunda henüz karar vermediğini söyledi. Rice, "Bush, Saddam'ın, 11 Eylül'den önce de problem olduğunu düşünüyordu ve Saddam halen bir problem. Ve sizi temin ederim ki Başkan Irak'a karşı güç kullanma konusunda bir karar almadı" dedi.

Saddam rejiminin devrilmesinin bir numaralı taraftarı olan ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ise, Fox News televizyonunda katıldığı bir programda, Bush'un "şer ekseni" olarak nitelediği Irak, İran ve Kuzey Kore'den gelen tehdide karşı ne yapmayı planladığını kamuoyu önünde tartışmayacağını ancak bazı eylemlerin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Mart sonunda, ABD Genelkurmay Başkanı Richard Myers ile birlikte Türkiye'nin de içinde olduğu bölge ülkelerini ziyaret edecek olan Wolfowitz, bölgedekilerin görüşlerini dinleyeceklerini ve fikir alacaklarını belirtti.

 
İnsanlık düşmanı iki ırkçı
Arafat'ı Hitler'e benzeten Çek Başbakanı, Filistinliler'e yönelik çirkin sözler söyledi. İsrailli ırkçı milletvekili ise, intihar komandolarının cesedini domuz derisine sarmayı teklif etti.
YASER ARAFAT: MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK
GEORGE W. BUSH: TÜM SEÇENEKLER MASADA
ABD Başkanı George Bush, ABD'ye, dostlarına ve müttefiklerine yönelik tehditler konusunda tüm seçeneklerin masada olduğunu söyledi. Japonya Başbakanı Juniçiro Koizumi ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Amerika'nın küresel savaşına ilişkin bilgiler veren Bush, daha önce "şer ekseni" olarak tanımladığı Irak, İran ve Kuzey Kore'ye ilişkin olarak tüm seçeneklerin masada olduğunu söyledi. Koizumi'yse "Japonya, ABD'ye desteğini sürdürecektir" dedi. Bush ve Koizumi'nin basın toplantısının ilk kısmında, liderler Japon ekonomisine ilişkin görüşlerini dile getirmişlerdi. Bush, Koizumi'ye Amerikan ekonomisinin halen resesyon içinde olduğunu, ancak düzelmeye yönelik umut verici işaretler bulunduğunu anlattığını ifade etti.
TALİBAN MEZARLIĞINA ZİYARETÇİ AKINI
Afganistan'ın güneyindeki Kandahar kentinin mezarlığında gömülü El Kaide savaşçılarının mezarları Afgan halkının yoğun ziyaretlerine sahne oluyor. Kentin doğu ucunda rüzgarın süpürdüğü mezarlık kesiminde 80 Arap, Pakistanlı, Çeçen ve Afrikalı savaşçısının mezarları, polisin baskısına rağmen Afgan halkı tarafından ziyaret ediliyor, mezarbaşlarında dua ediliyor. Manzara, Taliban'a olan sevginin yok olmadığını gösteriyor. İnsanlar, ufukta polis araçlarını görünce bölgeden kaçıyor, polisler uzaklaşınca mezarlığa dönüp dua ediyor.

19 Şubat 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED