AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Suriye cephesi mi?

ABD ve İsrail, Irak'tan sonra Suriye cephesini mi açıyor? İsrail'in Suriye'ye saldırısı, ABD'nin buna destek vermesi, Lübnan sınırında gerilimin tırmanması, Suriye'ye yönelik sürecin başlatıldığı korkusunu besliyor.

İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında bir bölgeye hava saldırısı düzenlenmesi, ardından Lübnan sınırında başlayan gerginlik Irak işgalinden sonra Suriye'yi hedef alan ABD ve İsrail'in bu ülkeye yönelik yeni bir cephe mi açmaya çalıştığı sorusunu gündeme getirdi. Ortadoğu ve dünya, Irak işgalinin yanısıra Suriye'ye yönelik tehditlerin giderek artmasından hareketle savaşın yayılmasından endişe ediyor.

İsrail, Suriye ve Lübnan'a saldırılarına devam edeceğini açıklarken, ABD İsrail'e destek veriyor. Suriye'ye saldırıdan sonra Lübnan sınırında gerilim giderek tırmanıyor. ABD Başkanı George Bush ise İsrail saldırısının savunma olduğunu belirterek Şaron yönetimine destek verdi.

İsrail: Suriye'ye saldırı sürecek

İsrail Başbakan Yardımcısı Ehud Olmert, Suriye ve Lübnan'a yönelik saldırılara devam edebileceklerini açıkladı. İsrail Başbakanı Ariel Şaron, İsrail'in "düşmanlarını her yerde vurmaya hazır" olduğunu söyledi. Şaron, İsrail'in Suriye'ye hava saldırısı düzenlemesinden 2 gün sonra, 1973 savaşı sırasında ölen İsrail askerlerini anma töreninde yaptığı konuşmada, "İsrail'in vatandaşlarını korumaktan vazgeçmeyeceğini ve düşmanını her yerde, her yolla vuracağını" kaydetti.

Şaron'un başdanışmanı Raanan Gissin de, 19 Ağustos'ta yapılan güvenlik kabinesi toplantısında, örgütlerin altyapısı ve liderliğine yönelik operasyonlarda coğrafi de olsa hiçbir sınırlama olmaması kararı alındığını belirtti.

Hava saldırısının, Suriye'ye gönderilen iki açık mesajdan sonra yapıldığını belirten Gissin, bunlardan birinin ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın, Irak savaşından hemen sonra bu ülkede faaliyet gösteren örgütlerin ortadan kaldırılmasına yönelik İsrail talebini Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a iletmesi olarak açıkladı.

Daha sonra da İsrail uçaklarının, Esad'ın Latakia'daki yazlık sarayının üzerinde alçaktan uçtuğunu ifade eden Gissin, "Umarım Esad da bu mesajı alır" diye konuştu.

Esad: İsrail, savaşı yaymaya çalışıyor

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, İsrail'i, gerek Suriye, gerekse Ortadoğu'nun diğer bölümlerini daha geniş bir çatışmanın içine çekmeye çalışmakla suçladı. Esad, İsrail'in Suriye'deki bir kampı vurmasından sonra yaptığı bu ilk açıklamada, "(Saldırı), İsrail hükümetinin Suriye'yi terörize ederek ve gerek Suriye, gerekse bölgeyi savaşa sürükleyerek, içinde bulunduğu büyük krizden çıkmaya çalışma girişimidir" dedi ve İsrail hükümetinin bir savaş hükümeti olduğunu söyledi.

Lübnan sınırında gerilim tırmanıyor
İsrail ordusu Lübnan sınırında teyakkuza geçti. Lübnan'daki Filistin mülteci kamplarında alarm var.




8 Ekim 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED