AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
S.E.'nin annesi de tecavüze uğramış

Mardin'de, 1994 yılında 405 askerin tecavüzüne uğradığı iddiasıyla gündeme gelen Ş.E'nin annesi İ.E de askerlerin, hem kızına, hem de kendisine günlerce işkence yapıp tecavüz ettiklerini ileri sürdü.

Mardin'de ortaya çıkan ve aralarında rütbelilerin de olduğu 405 askerin tecavüz ettiği ileri sürülen Ş.E olayı genişliyor. Büyük bir trajedi yaşayan Ş.E'nin annesi İ.E de korkutmak için başının üstünden ateş edildiğini, askerlerin cinsel işkence uygulamalarına maruz kaldığını iddia etti.

1993 ve 1994 yıllarında gözaltına alınan Ş.E'.ye defalarca işkence yapıp tecavüz etmek suçundan 405 asker hakkında Mardin Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ardından, Ş.E'nin annesi İ.E de kızı gibi askerlerin tecavüzüne uğradığını ileri sürdü.

'Kocamı işkencede öldürdüler'

İzmir'de yaşayan 1947 doğumlu İ.E, kendisini İzmir'e, kızını da Almanya'ya kadar sürükleyen trajedinin, 1993'te eşi C.E.'nin "yasadışı örgüte yardım" ettiği iddiasıyla gözaltına alınıp, işkence görmesiyle başladığını ve işkence sonucu öldüğünü savundu. 1994'te bölgede çıkan bir çatışmanın ardından askerlerin bütün köylüleri bir evde topladığını söyleyen İ.E, kendisine ve kızına burada da işkence yapıldığını belirterek, "Kızıma çok işkence yapıyorlardı. Çığlıkları geliyordu. İşkence tüm gün sürdü. Çığlıklar hırıltılara dönüştü. Sonra da kesildi. Sonradan öğrendim Ş. halsiz düşüp bayılmış. Bana da diğer odada 2 asker işkence yaptı. Korkutmak için kafamın üstünden ateş ediyorlardı. Sonra tahta sopalarla beni dövdüler ve taciz ettiler" dedi. Bütün gün işkence gördüklerini ve kızının gördüğü işkence sonucu kendinden geçtiğini ileri süren İ.E, kızının ancak bir hafta sonra hastanede kendisine gelebildiğini ve hiçbir şey konuşmadığını ileri sürdü. İ.E, askerlerin 1994'ün Mart ayında kızını bir kez daha gözaltına aldığını, kızının 2 haftalık gözaltı süresi içinde yoğun işkenceden geçirildiğini ileri sürdü. İ.E, "Doktora götürdüğümüzde kızıma askerler tarafından yapılan işkencenin boyutlarını öğrendiğimde yıkıldım. Korktuğum için o zaman suç duyurusunda bulunamadım" dedi. Kızıltepe Garajı'nda 4 kişinin kendisinin gözlerini bağlayarak bir arabaya bindirdiklerini belirten İ.E, "Bir yere götürdüler. Çırılçıplak soydular ve sorguladılar. Sonra Mardin'e götürdüler. Burada da çırılçıplak soydular. Askıya aldılar, elektrik verdiler. Sonra copla bana tecavüz ettiler. Sonra yine Kızıltepe'ye götürdüler. 3 gün gözaltında tuttuktan sonra bıraktılar" dedi.

'Onur mücadelemden vazgeçmeyeceğim'

Mardin'de askerler tarafından tecavüz edildiği ileri sürülen Ş. E. (31) dosyası, 10 Ekim'de yargı önüne geliyor. Ş.E.'nin 1998'de yaptığı suç duyurusu üzerinden 5 yıl geçtikten sonra aralarında subay ve jandarmaların da bulunduğu 405 kişi hakkında dava açıldı. Ş.E, "Eğer adaletten söz ediliyorsa bu insanlık suçuna bulaşmış kişilere hak ettikleri cezanın verilmesi gerekiyor. Suç duyurusunda bulunduktan 5 yıl sonra dava açıldı. Dosyam 100 defa da kapansa onur mücadelemden vazgeçmeyeceğim. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağım. Suçlular cezalarını bulduğunda belki vicdanen rahatlayabilirim" dedi.



8 Ekim 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED