AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Burgazada yeniden ağaçlandırılacak

Orman Genel Müdürü Kahveci, sonbaharda Burgazada'yı ada halkıyla birlikte tekrar ağaçlandıracaklarını belirterek, "40 hektara 80-100 bin adet arasında fidan dikeceğiz" dedi.

Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Burgazada'da yanan alanlarda tetkikler yaptıklarını belirterek, "Bu sonbaharda burayı ada halkıyla birlikte el ele tekrar yeşillendireceğiz. Bunun çalışması ve programını yapıyoruz. 40 hektarlık alana 80-100 bin adet arasında fidan dikeceğiz" dedi. Kahveci, Burgazada'da dün çıkan ve ormanlık alanın yaklaşık yarısının yok olmasına yol açan yangının ardından bölgede incelemede bulundu. Kahveci, Burgazada'nın 87 hektarlık orman alanının yaklaşık 40 hektarının yangında kaybedildiğini bildirdi. Kahveci, şunları kaydetti: "Bolu, Burgazada ve Çanakkale'deki yangınların çıkış nedenleri konusunda henüz çok somut deliller yok. Ancak 2 tanesinin çöplükten, 2 tanesinin anızdan ormanlara sıçradığını biliyoruz."

Bir günde 20'ye yakın yangın çıktı

Önceki gün 20'ye yakın orman yangını çıktığını hatırlatan Kahveci, "Yangınların çıkış nedenleri konusunda somut delil yok" dedi. Burgazada'daki yangında hava ve kara güçlerinin oluşturulduğunu ancak kara güçlerinin deniz yoluyla gelmesinin zaman aldığını belirten Kahveci, Burgazada'ya en yakın yangın ekibinin Büyükada'da bulunduğunu ve botlarla yarım saat içinde yangın alanına intikal ettiğini, ardından da bir saat içinde 2 helikopter ve 2 uçağın sevk edildiğini söyledi. Kahveci "Ancak, şiddetli lodos yangına müdahaleyi ve yayılmasını etkiledi. 40 hektarlık bir alanda ancak çıkabildik" dedi.

Adada sabotaj ihtimali zayıf

Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, yangınların "sabotaj" olduğu yolundaki spekülasyonların ne derece doğru olduğunun henüz tespit edilemediğini söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ise, Burgazada'daki yangının sabotaj sonucu çıkmış olabileceğini, kesin bir şey söylemenin gerekli tetkiklerden sonra mümkün olacağını belirterek, "Sabotaj olabilir. Kesin bir şey söylemek, gerekli tetkiklerden sonra mümkün olacak. Yangının 3-4 yerde birden çıkması ve rüzgarlı bir güne rastlaması, doğrusu endişe verici" diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise yanan çöplük alanının Büyükşehir'in sorumluluğunda olmadığı belirtildi. Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ise, "Sabotaj ihtimali gözükmüyor" dedi.

Cumhuriyet savcılığı soruşturma başlattı

Adalar Cumhuriyet Savcılığı, Burgazada'daki yangına ilişkin soruşturma açtı. Burgazada'da önceki gün çıkan ve bazı evler ile 40 hektar orman alanının zarar gördüğü yangınla ilgili olarak Adalar Cumhuriyet Savcısı Erol Dönmez tarafından soruşturma başlatıldı.Savcı Dönmez, olaya ilişkin tüm evrağın kendisine ulaşmasından sonra yangının çıkış nedeninin tespiti amacıyla dosyayı bilirkişiye gönderecek.Soruşturma, bilirkişinin hazırlayacağı rapor doğrultusunda yön bulacak. Öte yandan Çanakkale'nin Lapseki İlçesi'ne bağlı Umurbey Beldesi'ndeki orman yangınının, çöplükten çıkması nedeniyle Orman Bölge Müdürlüğü de, belediyeyi dava edeceğini açıkladı. Çanakkale Yetkililer, yangında hasar gören 9 hektar ormanın yeniden ağaçlandırılması ve söndürme çalışmaları sırasında yapılan masrafların belediyeden talep edileceğini belirttiler.

Burgazada harabeye döndü

Çevre ve Orman Bakanlığı, Burgazada'daki yangında 15 hektar orman alanının zarar gördüğünü açıkladı. Bakanlık, yangına 11 adet arazöz, 3 dozer, bir C-130 uçağı, 2 helikopter ve yeterli sayıda yangın işçisinin müdahale ettiğini; yangının, lodosun etkisiyle çok büyük tehlike arz etmesine rağmen, ekiplerin yoğun çalışmaları sonucu kontrol altına alınarak söndürüldüğü bildirildi.

Lodos kalıcı konutların çatılarını uçurdu

Yalova'nın Soğucak mevkiinde depremzedeler için yaptırılan kalıcı konutlarının çatıları orta şiddetteki lodosta yerle bir oldu. Depremzede vatandaşlar bu duruma tepki göstererek, "Kuvvetli bir rüzgar çıkarsa binalar devrilir diye korkuyoruz" dediler. Kuvvetli bir rüzgar olmamasına karşın oturdukları binaların çatılarının zarar gördüğünü ifade eden vatandaşlar, "Her yıl aynı sıkıntıyı yaşamaktan bıktık. Bir gün çocuklarımızın çatının altında kalarak hayatlarını kaybetmelerini mi bekliyorlar?" diyerek tepkilerine dile getirdiler.



8 Ekim 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED