AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
ÖSS tasarısı Meclis'te

ÖSS'de meslek liseleri ile genel lise mezunlarını eşit hale getiren kanun tasarısı Meclis'e sevkedildi. Tasarı, ÖSS'de meslek liselilere yapılan haksızlığı sona erdiriyor. ÖSS ile ilgili düzenleme ve karar yetkisi de YÖK'ten alarak, MEB'e veriliyor.

Meslek liselilerin ÖSS'de uğradığı haksızlığı gidermeyi amaçlayan yasa tasarısı Meclis'e gönderildi. Pazartesi günü toplanan Bakanlar Kurulu'nda onaylanarak Meclis'e sevkedilen tasarı, yürürlükteki Yükseköğretim Kanunu'nun ÖSS ile ilgili 3 maddesinde değişiklik yapılmasını öngörüyor.

Tasarı metnine göre, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 7, 10 ve 45. maddelerinde değişiklik yapılıyor. Tasarı öncelikle, meslek liselilerin 1998 yılından bugüne ÖSS'de yaşadığı eşitsizliği gideren bir düzenleme içeriyor. Tasarı, 45. maddede yer alan ve meslek liselilerin mağdur olan katsayı düzenlemesini değiştirirek, bunun yerine, bütün lise mezunları için aynı katsayının kullanılması prensibini getiriyor.

Herkese alan seçme özgürlüğü

Tasarıda şöyle deniliyor: "Bireysel başarı puanı; adayın beşlik sisteme dayalı ortaöğretim diploma notu ile ÖSYM'nin yapmış olduğu sınavdan aldığı puanın yüzde 2'sine karşılık gelen sayının çarpımıyla elde edilir. Bütün adaylar için yükseköğretim programlarına yerleştirme; her bir adayın ÖSYM'-nin yaptığı sınavdan aldığı puana, bireysel başarı puanı eklenerek alan/bölüm ve kol farkı gözetilmeksizin ÖSYM tarafından gerçekleştirilir." Bu değişiklikle katsayı eziyetine son veriliyor. Yani meslek liseliler alan seçme özgürlüğüne yeniden kavuşuyor.

ÖSS'yi MEB düzenleyecek

Yasa Tasarısı, Öğrenci Seçme Sınavı ile ilgili esasları belirleme yetkisini de YÖK'ün elinden alıyor. YÖK'ün görevlerini sıralayan 7. madde değiştirilirken, YÖK'ün "kurumların kapasiteleri ve öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda ortaöğretimdeki yönlendirme esaslarını da dikkate alarak öğrencilerin seçilmesi ve kabul edilmesi ile ilgili esasları tespit etmek" yetkisi kaldırılıyor.Aynı şekilde yürürlükteki yasanın 10. maddesi de değiştirilerek, YÖK'ün ÖSS ile ilgili karar yetkisi tamamen tırpanlanıyor. Tasarıda, ÖSS ile ilgili esasları belirleme yetkisi Milli Eğitim Bakanlığı'na geçiyor.

Başvuru sayısı arttı

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, katsayı sorununun çözüleceğinin duyulmasından sonra meslek liselerine başvuru sayısının arttığını söyledi. "Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kurulu" toplantısında konuşan Çelik, "Üniversiteye girişte farklı olarak uygulanan katsayı nedeniyle ortaya çıkan problemleri çözüme kavuşturan yasa tasarısını TBMM'ye sevk ettik. Katsayı probleminin çözüleceği duyulduktan sonra sadece Ankara'da meslek liselerine kayıt olma oranı yüzde 24 artarken, Türkiye çapında bu oran yüzde 15'e yükseldi. Medeni, dünya bu işi nasıl yapıyorsa biz de öyle yapacağız" dedi.

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ ANKARA

    Katsayı kangrenine son

    Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Yükseköğretim Kanunu'nda katsayılarla ilgili yapılacak değişiklik konusunda, "Katsayı meselesi Türkiye'de artık kangren oldu. Liselerimizle ilgili büyük bir mağduriyeti gideriyoruz" dedi. Çelik, bazı çevrelerin imam hatip liseleri konusunda endişe ettiğini belirterek, "İmam hatipler şu olmasın, bu olmasın diye bir endişeden dolayı ülkedeki bütün mesleki ve teknik eğitimin kendi haline bırakılmasına veya her geçen gün kan kaybetmesine müsaade edemezsiniz" dedi. Milli Eğitim Bakanı Çelik, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve

    Genel Müdürü Hilmi Bengi'yi ziyaret etti. Görüşmede, meslek liseleri ve üniversiteye girişte katsayılarda değişiklik öngören kanun tasarısı da gündeme geldi. Çelik, ÖSS'ye başvurularla ilgili takvimi gözönünde bulundurarak böyle bir tasarı hazırladıklarını bildirdi. Yükseköğretim Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle ilgili 80-90 maddelik tasarının TBMM'de Genel Kurul'a gelmesinin zaman alacağına işaret eden Çelik, "Bunun yaşanmaması için bu düzenlemeyi müstakil olarak yaptık. Kılavuz basıldığı zaman bunun geri dönüşü zor olur" diye konuştu.



  • 8 Ekim 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED