AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Küçük ama önemli bir ayrıntı

Hayatımızın her anında solumak zorunda olduğumuz tozlar, aslında onlarca yıldır araştırılmalarına rağmen esrarını koruyan bir bulmaca özelliği taşıyor. Evlerde soluduklarımız bizi hastalıklara karşı güçlendirirken, kimi tozlar ise ölümcül patlamalara sebep oluyor.

Toz, günlük koşuşturmaca içerisinde belki de en fazla muhatap olduğumuz, hayatımızın en önemli ayrıntılarından birisidir. Bu önemli ayrıntıyı farkettiğimiz yer ve zamanlar ise oldukça sınırlı. Ya güneş ışıkları süzülürken farkederiz, ya da evlerimizi süpürürken. Tozlar, yüzlerce yıldır bilimsel araştırmalara konu olacak kadar önem taşıyor. Focus Dergisi'nin Ekim sayısında yer alan bir araştırma bu küçük ve önemli ayrıntıya dair ilginç bilgiler içeriyor.

KATI, SIVI VE CANLI TOZLAR

Güneş ışığı altında dans eden toz zerrecikleri, en yakından tanıdığımız tozlar arasında yer alıyor. Ancak toz denilen olay, sadece bundan ibaret değil. Katı, akıcı, gaz şeklinde ve hatta "canlı" tozlara dahi rastlanıyor. Diğer yandan buhar olarak tanıdığımız şey de aslında toz ve su karışımı. Çiçek tozları ise tozun canlı olanlarını teşkil ediyorlar.

EVDEKİ TOZLAR SAĞLIKLI

Toz üzerine yapılan araştırmaların ortaya koyduğu bir başka çarpıcı sonuç ise şu: "Evde bulunan tozlar sağlıklı" Bilim adamları tozlar arasındaki bakterilerin vücudu zamanında uyararak vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, sahip oldukları endotoksin maddesi ile kandaki akyuvarların sayısını artırdığını ve bu artış sonucunda da insanı astım ve alerjilere karşı koruyan "gamma interferon" maddesinin üretimini hızlandırdığına dikkat çekiyorlar. Bilim adamları, bu gözlemleri sırasında alerjik tepki veren bebeklerin, alerjisi olmayan bebeklere göre çok daha temiz bir çevrede yaşadıklarını saptamışlar. En değerli tozlar ise sokaktaki tozlar. Buralarda, otomobil katalizatörlerinin atıkları olan milimetre büyüklüğündeki altın ve platin parçacıkları birikiyor.

Toz patladı, yüzlerce kişi öldü

Eskiden fırıncılar, mutfaklardaki sineklerle hamamböceklerinden kurtulmak için ilginç bir yöntem kullanıyorlardı. Toz halindeki bir avuç unu havaya serpiyor ve oluşan beyaz bulutu bir alevle ateşliyorlardı. 1785'te yaşanan bir toz patlamasının hamamböcekleriyle birlikte insanlara da ölüm getirmesi, bu yöntemin sonunu getirdi. Almanya'da bir fırın, aynı yöntemi denerken olduğu gibi havaya uçmuş ve ustalarıyla birlikte tüm ekibi yıkıntıların altına gömmüştü. 1979 yılında ise, Bremen'deki bir değirmende un patlaması sonucu 14 kişi ölmüş ve 100 milyon marklık zarar oluşmuştu.

MİKROSKOP ALTINDA TOZ

Tozların mikroskop altındaki görünümleri de oldukça ilginç. Resimde, sarı kedi tüyü, renkli yün ve elyaf lifleri ile aralarında yeşil böcek larvası bulunan tozlar görünüyor.

BUZ KÜPÜNDEKİ TOZ

Bilim adamlarının yaptığı araştırmalar göre, buz küpünün üstünde oluşan buhardaki su ve toz karışımı çökeldiği zaman bir kağıdın 1/500.000'i inceliğinde bir tabaka oluşuyor.



8 Ekim 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED