AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
TBMM, Mehmetçik'e Irak vizesini verdi

Türk askerinin Irak'a gönderilmesine izin veren tezkere Meclis'te kabul edildi. Gizli görüşmeden sonra yapılan oylamaya 543 milletvekili katılırken, 358 kabul, 183 ret, 2 çekimser oy çıktı.

Türk askerinin Irak'a gönderilmesine izin veren tezkere Meclis'te kabul edildi. Tezkere görüşmeleri "gizli" yapıldı. Oylamaya 543 milletvekili katılırken, 358 kabul, 183 ret, 2 çekimser oy çıktı. Tezkerenin Resmi Gazete'de yayınlanması ile Türk askeri Irak'a gönderilebilecek.

Meclis Genel Kurulu, Irak'a asker gönderme tezkeresini ele almak için saat 15:00'de toplandı. Oturumu Meclis Başkanvekili AK Parti'li Sadık Yakut yönetti. Yakut, 1 Mart tezkeresi öncesinde olduğu gibi gündem dışı konuşma yapılmasına izin vermeyerek, doğrudan tezkere görüşmelerine geçti. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, tezkere görüşmelerinin "gizli" oturumda yapılmasına ilişkin önerge verildi. CHP'liler buna karşı çıkarak önergenin kimler tarafından verildiğinin açıklanmasını okutulmasını istedi. Gizli oturuma geçilmesinin ardından Aksu ve arkadaşları tarafından verilen önerge okutuldu.

CHP'liler Gül'ün sözlerini kesti

Önce Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Irak'a asker gönderilmesi ile ilgili bilgi verdi. Gül'ün konuşmasının CHP milletvekilleri tarafından sık sık kesildiği ve "Bize gerçekleri söyle" diyerek laf attıkları öğrenildi. CHP lideri Baykal ise 8,5 milyar dolarlık kredi anlaşmasının şartları ile Türk askerinin görev yapacağı bölgelerin açıklanmasını istedi.

AK Parti'de beklenen fire olmadı

Tezkerenin oylamasına 543 milletvekili katılırken 358 kabul oyuna karşılık 183 ret ve 2 çekimser oy çıktı. Oylamaya AK Parti'den TBMM Başkanı Bülent Arınç ile oturumu yöneten Başkanvekili Sadık Yakut oy kullanamadı. Trabzon Milletvekili Aydın Dumanoğlu ile Aksaray Milletvekili Ahmet Yaşar oylamaya katılmadı. AK Parti'de fire beklenenin altında kalırken, evet oyu verenler arasında DYP lideri Mehmet Ağar da bulunuyor

İŞTE TEZKERENİN İÇERİĞİ

"Silahlı kuvvetlerimiz, ülkedeki işgal durumunun sürdürülmesine yardımcı ve bu durumun bir aracı bir askeri unsur olarak Irak'a gitmeyecek, aksine ülkede durumun süratle normalleşmesine ve güvenli ve istikrarlı bir ortamda Irak halkının insani ihtiyaçlarının karşılanmasına faal katkı yapacak bir unsur olacaktır. Irak'taki İstikrar Gücü'ne fiili katkımızın askeri ve teknik diğer veçheleri ile siyasi çerçevesinin belirlenmesi amacıyla başlatılmış olan temas ve çalışmalar sonuçlandırılacak ve somut esaslara bağlanacaktır. Terör unsurlarının Irak'ta yuvalanmalarının önlenmesi, Türkiye için birinci öncelikli hayati bir konudur. Bu amaçla, Irak'ın PKK/KADEK terör unsurlarından temizlenmesinde ve Irak topraklarının ileride teröristler için melce olmaktan çıkartılması için gerekli tüm tedbirlerin alınmasında Türkiye kesin kararlıdır. Kapsamı, sınırı ve zamanı hükümet tarafından belirlenecek şekilde TSK unsurlarının güvenlik ve istikrara katkı yapmak amacıyla Irak'a gönderilmesine ve bu kuvvetlerin görev ve kullanılmasına ilişkin gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından yapılmasına Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca bir yıl süreyle izin verilmesini arz ederim."

Erdoğan: Fire olur diye beklemiyorduk

Başbakan Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin 5 fire vermesinden duyduğu rahatsızlığı gizlemedi. Tezkerenin kabul edilmesinin ardından Meclis'ten ayrılırken gazetecilerin sorularını cevaplandıran Erdoğan, "Parlemanto karar verdi. Hükümete bir yıl süreli izin verdi. Hükümet bu tasarrufu gelişmelere göre değerlendirecektir. Bu değerlendirmeleri Türk Silahlı Kuvvetleri ile birlikte yapacağız" dedi. Erdoğan, AK Parti grubunun 367 kişi olduğunu hatırlatarak, "3 arkadaşımız rahatsız olduğu için oylamaya katılmadı. 2-3 tane fire olduğu görülüyor. Hiç olmamasını isterdik, ama oldu" diye konuştu. Erdoğan, Irak Geçici Konseyi'nin Türk askerini istemediği yolundaki açıklamaların hatırlatılması üzerine ise, "Bana, bu açıklamaların doğru olmadığı bildirildi" şeklinde konuştu.



8 Ekim 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED