AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Özince: Kurlardaki yükseliş geçici

Ekonomideki iyimser hava sürerken son günlerde gündeme oturan kur hareketleri konusunda da değerlendirmeler sürüyor. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, dövizdeki yükselişin geçici olduğunu belirterek, "Bu tür anlık, günlük, haftalık gelişmelerin çok büyük bir kıymeti olduğunu düşünmüyorum" dedi. Özince, "Tabii ki giderlerimizin azaltılmasıyla ilgili önlemler de alınıyordur, ama faiz düşsün istiyorsak başka fedakarlıklara da katlanmak gerekir" dedi.

Vakıfbank faizleri yeniden indirdi

Vakıfbank bireysel taksitli ihtiyaç kredilerinin faiz oranlarını indirdi. Bireysel taksitli ihtiyaç kredilerinde daha önce 1-12 ay vadede aylık yüzde 3.10 olan faiz oranı, 1-24 ay vadede aylık yüzde 2.55'e çekildi. Banka, 1-24 ay vadede 2.90 olan bireysel ve ticari nitelikli oto/araç kredisi faiz oranlarını 1-36 ay vadede aylık 2.30'a, 37-48 ay vadede aylık yüzde 2.40'a düşürdü. 2. El Otomobil ve Araç kredilerinde ise 1-24 ay vadede aylık uyguladığı faiz oranını aylık 2.30'a indirdi.

Alüminyum'a dolar zammı

Konya'nın Seydişehir ilçesinde kurulu Eti Alüminyum Tesisleri'nde üretilen külçe alüminyum ve yan ürünlerine dünden geçerli olmak üzere yüzde 2,06 ile yüzde 5,32 oranında zam yapıldığı bildirildi.

Yapılan zammın ardından, daha önce tonu 2 milyar 138 milyon 754 bin liradan satılan E.7. Külçe Alüminyum 2 milyar 252 milyon 547 bin liraya, Soğuk Levha 2 milyar 930 milyon liradan 3 milyar 20 milyon liraya, Profil 3 milyar 369 milyon liradan 3 milyar 482 milyon liraya, Folyo 4 milyar 359 milyon liradan 4 milyar 449 milyon liraya yükseldi. Zamlı satışların dolar kurundaki yükselişten kaynaklandığı açıklandı.

Tariş kişiye özel 'yağ' üretiyor

Tariş, kişiye özel zeytinyağı üretimi yapıyor. Rahmi Koç'tan, ABD'de yaşayan Zati Uysal, Brüksel'de yaşayan Ümit İdil'e kadar birçok kişinin talebini karşılayan Tariş, bütün talepleri karşılamaya hazır. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifleri Birliği Başkanı Hüseyin Cahit Çetin ise "Parasını veren herkese kendi adına zeytinyağı üretiriz" diyor. Tariş, sipariş üzerine ürettiği "kişiye özel" zeytinyağlarının yanı sıra, milletvekillerine yılbaşı hediyesi olarak zeytinyağı üretip hediye etti. 3 Kasım seçimlerinin ardından Meclis'e giren 22. dönem milletvekillerine özel zeytinyağı üreten Tariş, ürettiği bu zeytinyağlarını 550 milletvekiline dağıttı.

  • ALİ SALİ

    Century 21: Mahalle emlakçılığı bitecek

    Dünyanın en yaygın emlak ağına sahip Century 21, yaptığı çalışmalarla emlakçılığı Türkiye'de kurumsallaştırarak, mahalle emlakçılığını bitirmeye kararlı. Century 21 Avrasya İş Birim Yöneticisi Hilmi Işıkören "Biz Türkiye'ye bambaşka bir emlak anlayışı getirmeyi hedefliyoruz" diyerek insanların kafasındaki emlakçı imajını yıkacaklarını söyledi. "Türkiye'de gayrimenkullerin %70-80 kadarı sahibinden satılıyor" diyen Işıkören, bunun sebebini ise halkın emlakçılara güven duymaması olarak açıklıyor. Işıkören, 4-5 yıla kadar sektörde sadece dürüst emlak şirketlerinin söz sahibi olacağının altını çiziyor.

  • SEVDA ALKAN

    Sanko iş makinesi üretimi yapacak

    Sanko Holding, iş makineleri üreticisi Mastaş Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin yüzde 80 hissesini satın aldı. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, satın alma protokolünün imzalandığı İstanbul'daki törende yaptığı konuşmada, bu işbirliği ile iş makineleri sektöründe üretici konuma geldiklerini söyledi. Konukoğlu, 1-2 yıldır fason iş verdikleri Mastaş ile işbirliklerini ortaklığa dönüştürdüklerini ifade ederek, şunları kaydetti: "İş makineleri alanında Türkiye'nin en büyük üretici firmalarından biri olan Mastaş, Sanko ailesine katıldı. Bu ortaklık sayesinde Mastaş daha büyük hedeflere ulaşacak. Sadece iç piyasayı hedef almayacağız, başta yakın komşularımız olmak üzere tüm dünyayı bir pazar olarak göreceğiz." Konukoğlu, şu anda 12 bin 500 olan istihdamlarını 20 bine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

    Bakanlıktan çizgi film ihalesi

    Çevre ve Orman Bakanlığı, çevre ve orman temalarını işleyen çizgi film yaptırmak üzere ihale açtı. Söz konusu filmler, çevre ve orman temalarını işleyen 10'ar dakikalık 3 bölüm halinde yaptırılacak. İhale, ''açık ihale usulü'' ile 5 Kasım 2003 tarihinde saat 10.00'da Akay Caddesi numara 5, kat 2'de gerçekleştirilecek. İhaleye sadece yerli firmalar katılabilecekler. Ekonomik açıdan en avantajlı teklif en düşük fiyat esasına göre belirlenecek.




  • 22 Ekim 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED