AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Gıdalar, romatizma ağrılarına karşı

Romatizma dünyanın en yaygın sorunlarından birisi. Hastalığın kesin tedavisi de bulunmadığı için her romatizma hastası, en azından zaman zaman ilaç kullanmak zorunda kalıyor, bazılarının ilaç ihtiyacı ömür boyunca devam ediyor. Dünya tıbbı bir yandan daha az yan etkili ilaçlar peşinde koşarken, başka araştırmacılar da ilaç ihtiyacını en aza indirecek yöntemler arıyorlar.

Romatizmal hastalıkların, Amerika ve Batı Avrupa gibi gelişmiş ülkelerde çok yaygın, buna karşılık fakir ülkelerde çok daha az olduğunu belirleyen araştırmacılar, fakir ülkelerde taze meyve, sebze, tahıl gibi doğal ürünlerin daha çok tüketildiğine dikkat çekiyorlar. Amerikan Milli Sağlık Örgütü yetkilileri, besinlerdeki bazı maddelerin vücut bağışıklığı üzerindeki etkileriyle romatizmal hastalıkların tedavisinde yardımcı olabileceğini belirlediler. Kortizon kullanmak zorunda olanların, kortizonun yol açabileceği osteoporozu önlemek için kalsiyumdan zengin, yağsız, süt ve yoğurt, peynir gibi süt ürünlerini bol tüketmeleri yararlı görülüyor. Romatizmalı hastalarda yapılan tetkiklerde vücutlarındaki kükürt miktarının normalin altında olduğu görülmüş. Kükürt içeren gıdalar bol yenildiği taktirde, eklem yüzeyindeki kıkırdaklar korunduğu gibi, yenilenme açısından da olumlu etkiler gözlemlenebiliyor. Soğan, sarımsak, lahana ve karnabahar kükürt içeriği zengin gıdalardır.

Romatizmalı bazı hastalar da yedikleri bazı gıdaların şikayetlerini arttırdığından bahseder. Patates, patlıcan, domates, biber, mantar gibi yiyeceklerden uzak durdukları taktirde şikayetlerinin daha az olduğu belirleniyor.

Yağların da şikayetlerin artmasında etki ettiği biliniyor. 'Doymuş yağlar' olarak adlandırılan hayvansal yağlarla, margarinlerin eklemdeki ağrıları arttırdığı belirlenmiş.

Bazı yağlar da yararlı. Örneğin balık yağı, çok yararlı etkiler gösteriyor. Bunu alabilmek için balık yağı ilaçları kullanılabileceği gibi balık yemek de öneriliyor. Ancak balığın yağda kızartılarak yenilmesi uygun değil. Kızartma sırasında kızgın yağın içinde fenol türevi zararlı maddeler oluşabiliyor.

Eklem ağrıları romatizmalı hastaları hareketsizliğe mahkum ettiği için romatizmalı hastalar genellikle fazla kilolu olabiliyor. Fazla kilo, herkes için zararlı olmakla beraber, eklemlere yük bindirdiği için romatizmalı hastalarda daha da zararlı. Dengeli beslenme ile kilo azaltmak, romatizma hastaları için büyük önem taşıyor.

Ispanaklı et poğaçası

Malzemesi: 600 gr dana kıyma, 3 dilim bayat ekmek içi, 2 adet yumurta, 1 adet kuru soğan, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, yeteri kadar tuz

Harcı için: Yarım kilo ıspanak, 1 adet kuru soğan, 1 adet havuç, yeteri kadar tuz, 2 yemek kaşığı margarin

Hazırlanışı: Yumurtalardan birinin beyazını ayırın. Sarısı ile diğer yumurtayı bütün olarak bir kabın içine kırın. Soğanı rendeleyin. Kıyma, soğan, ekmek içi, yumurta, tuz, karabiber ve kimyon ile köfte hamurunu iyice yoğurun. Harcı için ıspanakları yıkayıp ince doğrayın. Soğanı küp şeklinde doğrayın. Margarini eritip soğanı pembe kavurun. İçersine ıspanakları ilave ederek kavurun. Kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Havucu rendeledikten sonra ıspanakların içersine ilave ederek soğumaya bırakın. Köfte hamurundan limon büyüklüğünde koparıp yassılaştırın. Ortasına iki yemek kaşığı ıspanaklı harç koyup poğaça şeklinde kapatın. Üzerine yumurta beyazını sürüp yağlanmış fırın kabına yerleştirin. 180 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Servis tabağına alarak sıcak olarak servise sunun.


21 Ekim 2003
Salı
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED