T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T
Kalbinize iyi bakın

Kalp krizi kalbi besleyen damarların kalp kasının beslenmesini engelleyecek kadar tıkanmasına bağlı olarak kalp kasının hasara uğraması ile ortaya çıkan bir rahatsızlık. Medikal Park Hospital Kardiyoloji ve kalp-damar cerrahisi direktörü Prof. Dr. Mustafa Özcan, gelişmiş batı ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de kalp ve damar hastalıklarının, ölüm nedenleri arasında önemli bir yere sahip olduğunu belirtiyor: Özcan'ın verdiği bilgiye göre, kalp ve damar hastalıkları arasında da kalbi besleyen damarların tıkanması ile oluşan kalp krizi (miyokard infarktüsü) ölümlerin en başında geliyor. ABD'de her yıl yaklaşık olarak bir buçuk milyon kişi kalp krizi geçirmektedir. Ülkemizde ise, kalp krizi geçirenlerin oranı ise yılda yaklaşık olarak üç yüz bin kişidir. Kalp krizlerinin üçte biri ise ölümle sonuçlanmaktadır.

KRİZ SONRASI REHABİLİTASYON

Genellikle herhangi bir komplikasyon gelişmez ise hasta 6-12 gün içersinde taburcu olabilmektedir. Kalp krizi geçiren bir kişinin hastane içi dönem ve hastane dışı dönemde neler yapması gerektiği kardiyak rehabilitasyon olarak adlandırılır.

  • Kalp krizi sonrası kardiyak rehabilitasyon

  • Sigara ve stres ile mücadele etmek

  • Yüksek kolesterol ve yüksek tansiyonun kontrolü

  • Hastanın egzersiz kapasitesini artırmak

  • Normal hayata dönüş sürecini hızlandırmak.

    KALP KRİZİ VE HASTALIĞINDA KİMLER RİSK GRUBUNDA?

    Erkeklerde 45, kadınlarda ise 55 yaş üzerindekiler , Ailede koroner kalp hastalığı bulunanlar , Sigara içenler , Yüksek tansiyonu olanlar, Yüksek kolesterol bulunanlar , Aşırı kilolular Şeker hastaları, Stres içinde yaşayanlar Hareketsiz bir yaşam sürenler , Aşırı alkol kullananlar.

    KALP HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR ?

    GÖĞÜS AĞRISI
    Göğüsün ortasında ani ortaya çıkan şiddetli baskı veya sıkışma şeklinde 30 dakikadan uzun süren ağrı en sık gözlenen belirtisidir. Ağrı omuzlara, boyna, çeneye ve kollara yayılabilir. Terleme, kusma, bayılma gözlenebilir. En yakın hastaneye başvurmak gerekir.

    NEFES DARLIĞI
    Özellikle kalp yetmezliği olan hastalarda görülür. Kalp kapak hastalıkları, damar tıkanıklığına bağlı olabilir. Kronik bronşit ve astım gibi Akciğer hastalıklarına bağlı olabileceği unutulmamalıdır.

    ÇARPINTI
    Ritim düzensizliği; kalp hızının normalden daha fazla (100 dk üzerinde) veya daha az (50 dk altında) olması hasta tarafından çarpıntı veya kalp atışlarında düzensizlik olarak hissedilebilir.

    BAYILMA
    Ani bilinç kaybıdır. Bir süre düzelebilir. Ciddi kalp hastalığının ve ritim düzensizliğinin belirtisi olabilir.

    AYAKLARDA ŞİŞME
    Kalp yetersizliğine bağlı olarak gelişir ve her iki bacak ön kısmında su birikmesine bağlı olarak gelişir.

    Kalp hastalıklarında teşhis yöntemleri

    1. ELEKTROKARDİYOGRAFİ (EKG)
    EKG kalp hastalıklarının tanısında sık kullanılan çok basit tetkiktir. Sadece kalp krizinde değil, çeşitli kalp ritim düzensizliklerinin tanısında da faydalıdır.

    2. EFOR TESTİ Kalp damar tıkanıklığı şüphesi olan hastaların yürüme bandında yürütülmesi ile yapılan teste efor testi denir. Amaç kalp hızının yükseltilmesidir.

    3. RENKLİ DOPPLER EKOKARDİOGRAFİ
    Kalp yetmezliği, kalp krizi, büyük damar hastalıkları ve kapak hastalıklarının tanısında kullanılır. Ultrason olarak adlandırılan ses dalgası yöntemi ile kalp monitör ekranında görüntülenir. Kolay bir testtir.

    4. KALP RİTMİ VE TANSOYUN HOLTERİ
    Kalp atışlarının düzeninin tespiti amacıyla, holter adı verilen cihazla 24 saat boyunca ritim kaydının alınmasıdır. Tansiyon holteri ise tansiyon yüksekliğini tespit etmek amacıyla yapılır. Belirli aralıklar ile tansiyon ölçülür ve cihaz tarafından kaydedilir.

    5. KORONER ANJİOGRAFİ VE KALP KATETERİZASYONU
    Damar tıkanıklığı şüphesi olan hastalarda, tıkalı olan damarın yeri ve yüzdesini tespit etmek için kullanılır. Genellikle kasık atardamarından lokal olarak uyuşturularak ince bir özel kateter vasıtasıyla kalbe veya diğer büyük damarlara ulaşılıp boyalı madde verilerek görüntü elde edilir. Bu sayede kalp damarlarındaki daralmanın yüzdesi ve yeri tespit edilir. İşlem ortalama otuz dakika sürer. Altı saatlik gözlem sonrası hasta taburcu edilir.

    6. ELEKTROFİZYOLOJİK ÇALIŞMA
    İlaç tedavisine dirençli ritim bozukluklarının tespit ve tedavisinde kullanılır. Kasık toplardamarlarından girilir. Kalbin sağ kısmına ulaşılıp ritim düzensizliğini oluşturan odak son derece gelişmiş özel teknik ve yöntemlerle tespit edilir.

    KALP KRİZİNDE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

    1. Koroner anjiyoplasti (balon) ve stent uygulamaları
    Koroner anjiografi sonucu, daralmış olarak tespit edilen damarı açmak için yapılan işleme anjiyoplasti denir. Anjiografi işlemi gibi kasık bölgesinden özel kateter ile girilir ve tıkalı veya daralmış olan damara ulaşılır, daralmış olan bölgede balon şişirilir ve damar açıklığı sağlanmış olunur. Yapılan bu işleme anjiyoplasti denir. Eğer tıkalı olan bölgeye özel hazırlanmış kateter kafes yerleştirilirse, stent denir.

    2. Balon valvuloplasti
    Daralmış olan kalp kapaklarının balonlu özel kateterlerle genişletilmesidir.

    3. Kalp pili uygulamaları
    Kalp ritminin yavaşlaması sonucu, kalp hızını belli seviyede sağlamak için kalbe yerleştirilen özel cihazlardır. Kalbe yerleştirilen kablo ve cilt altına yerleştirilen pil kısmından oluşur.

    4. Ablasyon
    Kalpte ritim düzensizliği üreten odağın tespit edilerek radyo dalgaları ile yakılması işlemidir.

    5. Otomatik kalp elektroşok cihazı
    Kalp pili gibi yerleştirilir. Ancak sürekli değil ritim düzensizliği olduğu zaman devreye girer. Hayatı tehdit eden ritim düzensizliklerinin tedavisinde kullanılır.

    KALP KRİZİ GEÇİREN BİR KİŞİ NELER YAPMALIDIR?

    Kalp krizi geçiren bir kişi en yakın hastaneye başvurmalıdır. Genellikle tanı EKG, EKO, ve kan tetkikleri ile ortaya konulabilmektedir.

    YOĞUN BAKIMA HANGİ HASTALAR KABUL EDİLİR ?

    Kalp krizine eşlik eden ölümlerin %60'dan fazlası krizin ilk bir saati içinde ritim problemlerine bağlı olmaktadır. Bu ölümlerin çoğu tedaviye başlamadan, hastane öncesi dönemde gelişse de hastane içi dönemde de ölüm oranı %10-15'dir. Bu nedenle ilk 48-72 saat çok önemlidir. Koroner yoğun bakım ünitesi, bu kötü olaylara karşı hazırlanmış en güvenilir ünitelerdir. Medikal Park Hospital'da 9 yataklı tam donanımlı koroner yoğun bakım ünitesi bulunmaktadır.

  •  
    Horlama tedavi edilebilir
    Sıklıkla karikatürlerin konusu olan horlama, karikatür konusu olmanın ötesinde çok ciddi bir sağlık sorundur.
    Başınız artık dönmeyecek
    Baş dönmesi, tıpda genel olarak 'vertigo' olarak adlandırılan çeveremizdeki herşeyin dönmesi hissidir. Ancak her baş dönmesi tıbbi anlamda rahatsızlık değildir. Baş dönmesinin pek çok nedeni olabilir. Bu nedenle başı dönen hastalar öncelikle KBBve Baş-boyun cerrahisi uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. İç kulak hastalıklarından en sık görüleni ise Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo denilen hastalık tablosudur. Bu hastalığa iç kulaktaki yarım daire kanallarında kristal birikimi yol açar. Tanısı pozisyon testleri ile rahatlıkla birkaç dakikada teşhis edilen hastalığın tedavisi çok kolaydır. Son yıllarda ülkemizde ve dünyada ancak belli sayıda merkezde uygulanan ve ancak 15 dakika gibi kısa süreli repozisyon tedavisiyle bu hastalıktan ilaçsız kurtulmak mümkündür. Medikal Park Hospital'da Benign Pozisyonel Vertigo hastaları ilaçsız tedavi edilebiliyor. Dünyada az sayıda uygulanan bu yeni tedavi metodu ile hastalar, 15 dakika gibi kısa sürede Kanalit Repozisyon Manevrası tedavisi ile iyileştirilebiliyor. Tedavinin başarı oranı %95 gibi oldukça yüksek bir oranda olup, günlerce sürmediği gibi ilaç kullamak da gerektirmez. Üstelik hastalar günlük aktivitelerinden uzak kalmadan iyileşebilmektedir.
    Varisten kurtulmak mümkün
    Karşılaştığımız sağlık sorunlarından biri olan varisin tedavisi mümkün. Medikal Park Hospital uzmanları varis tedavisinde, rahatsızlık veren damarı tığ kullanarak dışarı çıkarmayı tercih ediyor. Önce, varis noktaları ameliyat sırasında bir kalemle işaretleniyor. Operasyon lokal anestezi ile yapılacaksa damarın etrafına uyuşturucu iğne yapılıyor. Damar üzerinde yapılacak 2 mm'lik kesi ile damara ulaşılıyor. Medikal Park Hospital uzmanları, damarı tutmak ve dışarı çıkarmak için cerrahide bir çok alet varken varis ameliyatında neden tığ kullandıklarını şöyle açıklıyor: "Çünkü Varis cerrahisi daha çok kadınlara uygulandığı için kozmetiğe önem verilmesi gereken bir cerrahidir. Cilt kesisi mümkün olduğu kadar küçük olmalıdır. Normal cerrahi aletleriyle cilt kesisinin büyüme olasılığı mevcut. Bunu önlemek için tığ kullanmayı tercih ediyoruz".
    30 Ocak 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED