T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Sezer'den garip veto

Cumhurbaşkanı Sezer, 100'e yakın atama kararnamesini veto etti. Yolsuzlukları araştırmak için seçilen Savaş Yücel'in kararnamesi de bunlar arasında.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, AK Parti hükümetinin bürokrat atamalarıyla ilgili kararnamelerini ilginç gerekçelerle veto ediyor. Enerji Bakanlığı'ndaki yolsuzluk iddialarını araştırmak üzere Müsteşar Yardımcılığı'na getirilmek istenen Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Şuçlar Daire Başkanlığı'nda görev yapmış olan Savaş Yücel'in kararnamesi "ilgi alanı dışında atama" gerekçesiyle reddedildi.

AK Parti hükümetinin bürokrat atamalarında 'yavaş hareket ettiği' eleştirileri yapılırken, birçok kararnamenin Çankaya Köşkü'nde uzun süre bekletildiği ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Sezer'in, bürokrat kararnamelerinden yaklaşık 100'ünü ise veto ederek geri gönderdiği öğrenildi. Ancak geçen hafta Enerji Bakanı Hilmi Güler'in Çankaya Köşkü'ne sunduğu kararnamenin ilginç bir gerekçeyle veto edilmesi AK Parti Genel Merkezi'nde ve hükümette büyük şaşkınlığa neden oldu.

İlgi alanı dışında

Enerji Bakanı Hilmi Güler, bakanlığına bağlı genel müdürlükler başta olmak üzere Müsteşar ve müsteşar yardımcılarını değiştirmek için kararname hazırladı. Bakan Güler, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Şuçlar Daire Başkanlığı'nda görev yapmış olan Savaş Yücel'i müsteşar yardımcısı yapmak istedi. Yücel'in kararnamesi geçen hafta Sezer'e gönderildi. Ancak beklenmedik bir şekilde kararname veto edildi. Sezer, Savaş Yücel'in eski ve yeni görevi arasında farklılık bulunduğuna işaret ederek, vetoya gerekçe olarak "İlgi alanı dışında" ifadesini kullandı. Bu gerekçe Enerji Bakanlığı'nda ilginç bulundu.

Formül aranıyor

Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Sezer yaklaşık 100 kararnameyi geri gönderdi. İlgili bakanların, bürokrat atamaları ile ilgili Çankaya Köşkü ile dialog kurmasına rağmen kararnamelerin veto edilmesi yeni arayışları gündeme getirdi. Hükümet ve AK Parti Genel Merkezi, bürokrat atamalarında Cumhurbaşkanı'nı devre dışı bırakacak formüller üzerinde duruyor. Bu konuda çalışma yapıldığı ancak kesin bir sonuca varılamadığı belirtildi.

 
OHAL'deki memurlar da değiştirilmeli önerisi
TBMM İnsan Hakları Komisyonu, OHAL bölgesi'ndeki üst düzey memurların değiştirilmesini önerdi. Komisyon, teröristbaşı Öcalan'ın avukatlarıyla neden görüştürülmediğini de araştıracak.
Kıvrıkoğlu hem davayı hem 2 bin euro kaybetti
BM kararına göre tavır belirleyeceğiz
Türkiye, Irak konusunda BM Güvenlik Konseyi'nin vereceği kararı beklerken, Irak sınırını kontrol eden 2. Ordu'ya teçhizat takviyesine başlandı.
Kıbrıs'ta yeni plan bekleniyor
Denktaş, "yeni harita için egemenliğimizin tanınması şart" derken, Dışişleri, BM'den yeni bir belge beklendiğini açıkladı.
Yargıda ilk rahatlama
Bölge Adliye mahkemelerinin kurulmasıyla ilgili tasarı TBMM'ye sevk edildi.
Erdoğan'ın adaylığına Siirtliler'den destek
Irak Elçisi de TBMM'ye davetli
Ağar'dan Yeni Şafak'a ziyaret
Basın affı yasası CHP'li Ateş'e takıldı
30 Ocak 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED