T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Kıbrıs'ta yeni plan bekleniyor

Denktaş, "yeni harita için egemenliğimizin tanınması şart" derken, Dışişleri, BM'den yeni bir belge beklendiğini açıkladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, "yeni harita için egemenliğimizin tanınması şart" derken, Dışişleri, BM'den yeni bir belge beklendiğini açıkladı.

Denktaş, Kıbrıs Türk-Haber heyetini kabulünde yaptığı açıklamada, Annan planında sakıncalı unsurların düzeltilmesi için müzakerelerin sürdüğünü belirterek, belgenin bu şekliyle imzalanmasının mümkün olmadığı konusunda Türkiye ile hemfikir olduklarını kaydetti. Denktaş, "Haritayı kabul etmediğimizi ve harita çalışması yapmaya hazır olduğumuzu söyledik, ama yeni bir öneri sunmadık. Çünkü harita sunabilmemiz için egemenliğimiz konusunda anlaşmaya varmamız lazım" dedi.

'Birleşme' iması

"28 Şubat'ta her şey durdu ve her şey bitti, 1 Mart felekattir" edebiyatının doğru olmadığını dile getiren Denktaş, "Kıbrıs Türkünün alternatifsiz olmadığını ve Türkiye ile birlikte yapılmakta olan hazırlıklar neticesinde, eğer bir anlaşma olmazsa, KKTC'nin daha iyiye gitmesi için gerekenlerin yapılacağını hepimiz göreceğiz" diye konuştu.

Dışişleri: 3. plan olabilir

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yusuf Buluç da, haftalık basın toplantısında, "gözden geçirilmiş ek bir metnin sunulması ihtimalini göz ardı etmediklerini" kaydetti. Kıbrıs'ta taraflar arasında Annan planı üzerinde değişiklik konusunda görüşmelerin sürdüğünü hatırlatan Buluç, "Annan planında kabul edilemez görülen yerlerden biri de toprak konusudur. Bir harita anlaşması yapılması doğaldır. Bu çalışmalar sürmektedir" dedi.

Erdoğan De Soto ile 'Kıbrıs'ı görüştü

AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto ile görüşmesi sona erdi. AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan ve yaklaşık 30 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan De Soto, Erdoğan ile Kıbrıs sorununu genel olarak ele aldıklarını söyledi. Erdoğan'a herhangi bir harita sunmadığını, ancak konuyu tüm yönleriyle ele aldıklarını belirten De Soto, Erdoğan'ın sorunun çözümü konusunda istekli olduğunu kaydetti. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Erdoğan'ın görüşleri arasında bir çelişki gözlemleyip gözlemlemediğinin sorulması üzerine De Soto, Erdoğan'ın görüşlerinin zaten belli olduğunu, ancak bu sorunun Erdoğan'a sorulması gerektiğini söyledi.

Akıncı: Denktaş çözüm istemiyor

KKTC'de Annan Planını destekleyen Denktaş muhalifleri lobi çalışmalarını Türkiye'ye kaydırdı. Muhalif liderlerden Mehmet Ali Talat'tan sonra "Bu memleket Bizim Platformu" üyesi 10 sivil toplum örgütü temsilcisi de dün Türkiye'ye gelerek CHP yönetimi ile görüştü. TBMM'de Grup Başkanvekili ve Dışışleri komisyonu üyeleri tarafından kabul edilen heyet, "Denktaş'la çözüm olmayacağını" savundu. Akıncı, "Denktaş çözüm istemiyor. Kıbrıs'ı artık, Kıbrıs Türkü yönetmek istiyor. Kıbrıs'ı kaybetmenin en kısa yolu Kıbrıs Türkü'nü kaybetmekten geçer. KKTC'de çözümsüzlük çözüm felsefesi olarak devam ederse KKTC'de Türk kalmayacak. KKTC'nin Denktaş'tan ibaret olmadığını anlamak gerekir" diye konuştu. CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özyürek de, "Biz sadece Denktaş'ı değil, başka bir müzakereci olsa onu da destekleriz" dedi.

Denktaş'a destek heyeti Kıbrıs'ta

Avrupa Türk Dayanışma Konseyi, Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a destek vermek amacıyla 50 kişilik bir heyetle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne geldi. Kafilede bulunan Ozan Arif, "Denktaş sonuna kadar haklı ve biz de sonuna kadar kendisini destekleyeceğiz" dedi. Selçuk Han başkanlığındaki Avrupa Türk Dayanışma Konseyi heyeti, Lefkoşa'daki Barbarlık Müzesi'ni ziyaret etti. Konsey Başkanı Selçuk Han, ziyaretten sonra yaptığı açıklamada, "geçmişi bilmeden çözüm ve barış çığırtkanlığı yapanları nasıl bir geleceğin beklediğini burada gördüklerini" söyledi. Han, Kıbrıs'a barış ve çözümün 1974'te Barış Harekatı ile Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından getirildiğini ifade ederek, barış ve çözüm isteyenlerin bu gerçekleri iyi düşünmesi gerektiğini kaydetti. Ozan Arif ise barışın, yüreğinde insan sevgisi olan herkesin hasreti olduğunu, ancak istenilen barışın adaletli bir barış olması gerektiğini söyledi.

KKTC ile iki kritik anlaşma

TBMM Dışişleri Komisyonu, uluslararası sözleşme ve anlaşmaları uygun bulan 9 yasa tasarısını kabul etti. AK Parti Antalya Milletvekili Mehmet Dülger başkanlığında toplanan Komisyon'un kabul ettiği anlaşmalar arasında, Türkiye ile KKTC arasında imzalanan "Denizcilik Anlaşması" ile "Sivil Havacılık İşbirliği Anlaşması" da bulunuyor. Uygun bulunan diğer anlaşmalar arasında, "Eski Yugoslavya'da İşlenen Suçların Kovuşturulması Hakkında Kanun Tasarısı" ile Bosna ve Hersek, Türkmenistan ve Tacikistan'da diplonatik temsilcilikler açılmasına ilişkin protokoller de bulunuyor.



30 Ocak 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED