T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 27 NİSAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


Yurtdışı hizmet borçlanması soruları

Okuyucularım, umarım 24 Nisan 2006 pazartesi günkü "Yurtdışı Hizmet Borçlanmasında Doğru Yaklaşım" başlıklı yazımı okumuşlardır. Okumayanların gazetemizin İnternet Arşivi'nden "Çalışanın Sesi" butonundan açarak okuyabilirler. Bu yazımda yer yetersizliği nedeniyle cevaplayamadığım SSK sigortalısı sorularından bazılarını şimdi cevaplayacağım. Daha sonra da cevaplarımı sürdüreceğim.

* * *

SSK'nın olumsuz cevabı için dava açmalı mıyım?

Mustafa YILDIRAN: Sayın Tahsin Bey, Almanya'ya 1970 yılında gittim. 1983 yılında kesin dönüş yaptım. Şimdi borçlanarak Türkiye'de emekli olmak istiyorum. Ancak SSK'nın bana 09.02.2006 tarihinde verdiği cevapta 3201 sayılı Yasa'nın geçiçi 1. maddesine göre İKİYIL içinde müracaatta bulunmadığımdan dolayı müracaatımın (borçlanmaya ilişkin talebimin) kabul edilmediğine dair cevap verdiler.

1-Davayı en geç kaç gün içinde açmalıyım; Davayı hangi mahke-meye açmalıyım; Bu konuya ilişkin benzer emsal var mıdır?
2-Emekli olabilir miyim?

*Sözkonusu yazımda 8-32 Ek sayılı Genelgesi'yle yapılan düzenlemeden bahsederken SSK Yönetim Kurulu'nun 15.03.2006 tarih ve XI-101 sayılı Kararı'ndan söz etmiştim. Buna göre, 22.05.1985 tarihinden önce yurda kesin dönüş yaptıkları halde 22.05.1987 tarihi mesai bitimine kadar müracaat etmediklerinden borçlanma talepleri kabul edilmeyenlerin, yeniden yazılı olarak borçlanma talebinde bulunmaları halinde, borçlanma taleplerinin kabul edilmesi kararlaştırılmıştır. Buna göre, yurtdışı hizmet borçlanması için, artık kesin dönüş yapmış olanlar da ne zaman dönmüş olurlarsa olsunlar, iki yıllık süre şartı aranmadan borçlanma talebi yapabilecekler. Daha önce gerek iki yıllık süreyi geçirdiği için ve gerekse kesin dönüş yapmadığı için borçlanma talepleri reddedilenler, yeniden müracaat ederek borçlanabilecekler.

Okuyucum da artık dava açmadan yurtdışı hizmet borçlanması için hemen ilgili SSK birimine gerekli belgelerle birlikte başvurmalıdır. Okuyucumuzun şartları varsa emeklilikte bu borçlanmadan doğan imkânlardan da yararlanacaktır.

* * *

1,5 dolarlık fark geri ödemeyi alırsam aylığım düşer mi?

Mustafa ÇELİK: Sayin Sınav, ben $5 üzerinden ödemelerimi yapıp yaklaşık 7 ay önce emekli oldum ve su anda yaklaşık 626 YTL aylık bağlanmış bulunmaktayım. Bu yeni $3,5 günlük üzerinden eğer müracaat edersem, haliyle yeni hesaplama yapılıp fazla ödemem bana iade edilecektir. Benim sorum şu: Eğer müracaatta bulunup fazlalık ödememin geri ödenmesini istediğim takdirde emeklilik aylığım düşecek mi? Eğer düşme olacaksa takriben ne karar düşer?

Okuyucumuzun fark tutarı talep hakkı bulunmaktadır. Eğer 3,5 dolara düşürülmeden önce emekli maaşı bağlanmışsa, kanımca, bir dilekçeyle durumu SSK'dan öğrenebilecektir. Maaş hesaplaması otomasyonla yapıldığından, 1,5 dolarlık günlük iadenin emekli maaşını etkilemesinin ne kadar olacağını hesaplamam mümkün değildir. Ancak okuyucumuzun kazanılmış emekli maaşı, 5 dolar üzerinden yapılan borçlanma ödemesi itibariyle hesaplanmışsa, iadenin yapılan hesaplamayı olumsuz etkileyebileceğini düşünüyorum. Ama okuyucumuz, günlük 1,5 dolarlık farkların toplam tutarını talep etmeden önce bilgi edinme hakkını kullanabilecektir.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi