|

Cassini Uzay Aracı Satürn'ün Halkaları Arasında! Cassini Uzay aracı doodle oldu

Cassini Uzay Aracı Satürn'ün Halkaları Arasında! Arama motoru devi Google, Cassini Uzay Aracının dünyanın fotoğrafını çekmesini Doodle olarak ana sayfasına taşıdı. 1997 yılnda uzaya gönderilen Cassini Uzay Aracı son olarak 12 Nisan'da dünyanın fotoğraflarını çekmişti.

Yeni Şafak
23:30 - 25/04/2017 Salı
Güncelleme: 00:12 - 26/04/2017 Çarşamba
Diğer
Cassini Uzay Aracı Satürn'ün Halkaları Arasında!
Cassini Uzay Aracı Satürn'ün Halkaları Arasında!

Cassini Uzay Aracı Satürn'ün Halkaları Arasında! Arama motoru devi Google, Cassini Uzay Aracının dünyanın fotoğrafını çekmesini Doodle olarak ana sayfasına taşıdı. 1997 yılnda uzaya gönderilen Cassini Uzay Aracı son olarak 12 Nisan'da dünyanın fotoğraflarını çekmişti.

Cassini Uzay Aracı Satürn'ün Halkaları Arasında!

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) Satürn keşif uydusu Cassini, gezegenin puslu uydusu Titan'a son yakın geçişini yaptı.NASA'nın California'daki Jet İtki Laboratuvarından yapılan açıklamada, Cassini'nin 21 Nisan'da Titan'a 127'nci ve son kez yaklaştığı ve uydu yüzeyinin 979 kilometre üzerinden son yakın geçişini yaptığı belirtildi.NASA araştırmacıları, keşif uydusunun gönderdiği fotoğrafların ve radar verilerinin Titan'ın kuzey kutup bölgesindeki hidrokarbon denizleri ve gölleri hakkında detaylı bilgi sağlayacağını kaydetti.NASA'nın Cassini projesinin baş araştırmacısı Linda Spilker, "Cassini'nin Titan'ı yakından keşfi böylece noktalandı ancak uydunun topladığı veriler daha on yıllar boyunca bilimsel araştırmalara kaynak sağlayacak." ifadelerini kullandı.Cassini'nin Titan üzerinden son geçişi, aynı zamanda uyduyu "Büyük Final" olarak adlandırılan nihai seferi için yörüngeye oturtuyor. Titan'ın kütle çekimi keşif uydusunun seyir çizgisini bükerek Satürn'ün halkaları dışından geçen güzergah yerine, gezegenin halkaları ile yüzeyi arasındaki boşluğa dikey dalış yapacağı yeni bir yörüngeye oturmasını sağlayacak.Cassini, söz konusu yörünge üzerinde 22 tur yaptıktan sonra 15 Eylül'de son bir dalışla Satürn'ün atmosferinde yok olacak.Uzaya 1997 yılında fırlatılan Cassini, NASA'nın Satürn araştırma misyonu kapsamında 2004 yılından bu yana gezegende incelemeler yapıyor.

Cassini
-Huygens Satürn gezegenine gönderilen bir insansız uzay sondasıdır. NASA-ESA-ASI'nin Satürn sistemine gönderilen bir amiral gemisi sınıfı robotik uzay sondasıdır. O, 2004 yılında oraya vardıktan bu yana gezegen ve ayrıca Jüpiteri gözlemleyerek heliosferi, ve izafiyet kuramı deneyi amacıyla çok sayıda doğal uyduyu inceledi. Geliştirme yaklaşık iki yıl sonra 1997 yılında başlatılan, bu yörünge kâşifi Satürn yörüngesine girdi ve 2005'te Huygens denilen uydusu Titan'a indi. Cassini ziyaret için Satürne giden dördüncü ve yörüngesine giren ilk uzay sondası oldu, ve görevi 2014 itibarıyla devam etmektedir. İki parçalı uzay aracı astronomlar Giovanni Cassini ve Christiaan Huygens adını taşıyor.

Uzay aracı Titan IVB / Centaur taşıyıcı roketiyle 15 Ekim 1997 tarihinde fırlatılarak Dünya, Venüs ve Jüpiter'in alçaktan uçuş dahil bir gezegenlerarası yolculuğunun ardından 1 Temmuz 2004 tarihinde Satürn çevresindeki yörüngesine girdi. 25 Aralık 2004 tarihinde, yaklaşık 02:00 UTC sıralarında Huygens uzay aracından ayrıldı. Titan'ın atmosferine girdi ve yüzeye indi 14 Ocak 2005 tarihinde Satürn'ün ayı Titan'a ulaştı.

Dünya'dan gökyüzüne bakıp diğer gezegenleri sadece küçük birer ışık noktası olarak görüyoruz. NASA'nın Cassini uzay aracı da Satürn'ün halkaları arasından geriye ana gezegenine baktığı ve Dünya'nın 1.4 milyar kilometre uzağından bir fotoğrafını çekti. O uzaklıktan bakıldığında Dünya, karanlığın içerisinde parlayan bir nokta gibi gözüküyor.


Cassini bu fotoğrafı 12 Nisan tarihinde çekti. NASA'nın söylediğine göre 'her ne kadar fotoğrafta görmek için çok küçük olsa da, o sırada Dünya'nın Cassini'ye bakan kısmı güney Atlantik Okyanusu'ydu.' Ayrıca uzay ajansı, fotoğrafın daha yakın, kırpılmış sürümünü de yayınladı ve o fotoğrafta Ay da daha zayıf bir parlak nokta olarak görülebiliyor. Ne yazık ki bu fotoğraflar, Cassini'nin Dünya'ya gönderdiği son fotoğraflardan olabilir. Uzay aracı, Satürn'ün halkalarını ve aylarını inceleme konusundaki başarılı görevinin ardından bu yılın ilerleyen zamanlarında Satürn'ün atmosferinde kendisini parçalayacak. Cassini uzay aracı, NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve İtalyan Uzay Ajansı ortaklığı ile 1997 yılında uzaya gönderilmişti...

#Cassini Uzay Aracı
#Google
#Doodle
#Satürn
7 yıl önce