|

Cemre ne zaman düşer? ikinci üçüncü cemre ne zaman düşecek?

Cemre, ilkbaharın başlangıcında önce havaya sonra suya sonrada toprakta oluşan sıcaklık artışıdır. Baharın geldiği, havaların artık ısınmaya başlaması anlamına gelen cemre düşmesinin ilki 20 Şubat'ta hava düşecek. Peki cemre nedir? Cemre ilk ne zaman düşecek? İşte merak edilen tüm ayrıntılar...

Yeni Şafak
17:13 - 19/02/2017 Pazar
Güncelleme: 17:29 - 19/02/2017 Pazar
IHA
Cemre ne zaman düşer? ikinci üçüncü cemre ne zaman düşecek? sorularının yanıtı haberimizde.
Cemre ne zaman düşer? ikinci üçüncü cemre ne zaman düşecek? sorularının yanıtı haberimizde.

Cemre nedir? Cemre ne zaman düşer? sorularının yanıtı haberimizde. Baharın müjdecisi olan ilk cemre havaya düşüyor. Halk arasında baharın müjdecisi olarak görülen ilk cemre 20 Şubat'ta havaya düşüyor. Cemre bir hafta aralıklarla suya ve toprağa düşecek.



Cemre Nedir?


Cemre, ilkbahar başlangıcında yedişer gün arayla; önce havada sonra su ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık artışı. Arapça olan sözcük kor durumunda ateş anlamına gelir. Mina Vadisi'nde Arafat'tan gelen hacıların attıkları taşlarla oluşan yığınlara da "cemre" adı verilir.



Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde İmre (İmere veya Emire) adı verilen cinin neden olduğuna inanılır. İlkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselir. Sonra buzların üzerine düşerek onları eritir. Oradan da yere girer. Bundan sonra ısınmış topraktan buhar yükselir. Emire baharın gelişini temsil eder. Bulgarlarda Zemire olarak yer alır. Anadolu Türkçesindeki Arapçadan gelme Cemre sözcüğünün aslında bu adın benzetme yoluyla değişmiş hali olduğu söylenebilir. İlk cemre 20 Şubatta havaya ve yedişer gün arayla da suya ve toprağa düşer. Zemre ise Kumuk Türkçesinde nem, buhar gibi anlamlara gelir. Tasavvuftaki kor ve ateş kavramlarının mecazi anlamları vardır. Temizlenmeyi ve yeniden doğuşu temsil eden ateş aşk kavramının yakıcılığıyla da yakından ilgilidir.





2017'de ilk cemre ne zaman düşecek?


"Önümüzdeki 20 Şubat'ta ilk cemre havaya düşecek sonra 27 Şubat'ta ikinci cemre suya düşecek ve 6 Mart'ta üçüncü cemre toprağa düşecek. Cemreler 7 gün arayla düşer ve Kasım Günlerine göre her yıl aynı tarihte düşer sadece şubat ayının kaç çektiğine göre bir iki gün farklılık gösterebilir. Son olarak herkese cemrenin havaya düşmesinde güzel bir gün, suya düşmesinde güzel bir gelecek ve nihayet toprağa düşmesiyle de bereketli bir ömür diliyorum" ifadelerini kullandı.



Sakarya'da sıcak hava


Hava sıcaklığının 20,2 derece ölçüldüğü Sakarya'nın Sapanca ilçesinde vatandaşlar, göl kıyısında yoğunluk oluşturdu. Sakarya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, bugün Marmara Bölgesi'nin en yüksek sıcaklığı 20,2 dereceyle Sapanca'da ölçüldü. Sıcaklık, kent merkezinde 20 dereceye ulaştı. Hafta sonunda sıcak havayı fırsat bilen vatandaşlar, Sapanca Gölü kıyısındaki alanlara yöneldi. Vatandaşlar, Sanat Sokağı'ndaki sosyal aktivitelere de katıldı. Çocuklar, özellikle ebru sanatına yoğun ilgi gösterdi. İstanbul ve civar illerden gelen ziyaretçiler de sokakta yer alan hediyelik eşya dükkanlarından alışveriş yaptı.



Balık ekmek yiyen yerli ve yabancı turistler, deniz bisikletine binerek güneşli havanın tadını çıkardı. Sahil boyunca yürüyüşe çıkanlar ve göl manzarasıyla öz çekim yapanlar da dikkati çekti. İstanbul'dan Sapanca'ya gezmeye gelen Sermet Murteza, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sapanca'nın muhteşem ve doğa haritası bir yer olduğunu belirterek, "Ara ara kaçış yaptığımız, dinlenmek için geldiğimiz yerlerden bir tanesi. Bugün de hava güzel, çocuklarla birlikte geldik. Tüm aile buradayız. Çocuklar burada resim ve ebru yapıyor, onlarla güzel vakit geçirmeye çalışıyoruz." diye konuştu. Öte yandan yarından itibaren sıcaklıkların, bölgenin batı kesimlerden başlayarak düşeceği ve mevsim normallerinde seyredeceği bildirildi.







#Cemre
#Cemre nedir?
#Cemre ne zaman düşecek?
#Cemre düşmesi
7 yıl önce