|

Çıkmış ALES soruları ve cevapları-ALES soruları ne zaman açıklanır?

Çıkmış ALES sorularını ve cevap anahtarlarını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. ÖSYM kapsamında yapılan ALES sınavlarının geçmiş dönem soru kitapçıklarını sayfamızdan görebilirsiniz. Peki 19 Kasım'da yapılacak Ales sınav soruları ne zaman açıklanır? İşte detaylı bilgiler.

Yeni Şafak
22:02 - 18/11/2017 Cumartesi
Güncelleme: 22:25 - 18/11/2017 Cumartesi
Diğer
Çıkmış ALES soruları ve cevapları-ALES soruları ne zaman açıklanır?​
Çıkmış ALES soruları ve cevapları-ALES soruları ne zaman açıklanır?​
Çıkmış ALES soruları
ve cevaplarını haberimizden görebilirsiniz. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (
ALES
) geçmiş dönemlere ait soruları haberimizde verdiğimiz bağlantı üzerinden görebilirsiniz. Yarın (19 Kasım) yapılacak ALES Sonbahar dönemi soruları ve cevapları ise şimdiden merak edilmeye başlandı. Yarın yapılacak
ALES sınavı soruları
açıklandığında sizlerle sitemizden paylaşacağız. Çıkmış soruları ise aşağıdaki linkten görebilirsiniz.
SINAVDA KULLANILACAK SINAV KİTAPÇIĞI VE CEVAP ALANLARI

Sınavda uygulanacak testler, tek kitapçık hâlinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını sınav kitapçığının ilgili alanında (her sorunun bitiminde yer alan cevap alanlarına) işaretleyeceklerdir.

Kitapçıkların tüm sayfaları ÖSYM’de taranacak, sayfa görüntüleri üzerinden görüntü işleme yöntemleriyle adayların işaretleri belirlenecek ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir.

Her bir sınav kitapçığı matbaada özel olarak poşetlenecektir. Sınav kitapçıkları sınavda adaylara, salon görevlileri tarafından poşeti kapalı olarak, açılmadan rastgele dağıtılacaktır. Sınav kitapçığı poşeti adayın kendisi tarafından açılmalıdır. Sınav kitapçıklarındaki sorular birbirinin tamamen aynı olacak ancak, soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışı ile doğru cevabın yeri değişebilecektir. Bu nedenle her adayın cevap anahtarı da farklı olacaktır.

ÖRNEK SORU VE CEVAP ALANI

Bir simitçi elindeki 30 TL’nin tamamıyla fırından bir miktar simit almıştır. Ertesi gün fırıncı, her bir simide 25 kuruş indirim yapmış ve bu simitçi 30 TL’ye bir önceki güne göre % 50 fazla sayıda simit almıştır.

Bu iki günde simitçi fırından toplam kaç simit almıştır?

A) 80 B) 90 C) 100 D) 110 E) 120

Adaylar kendilerine verilen sınav kitapçığının üzerinde yer alan Sınava Giriş Kodu alanlarına sınava giriş belgelerindeki Sınava Giriş Kodunu yazacaklar, kodlayacaklar ve ilgili alanda onaylayacaklardır. Sınav kitapçığı üzerinde Sınava Giriş Kodu yazılıp kodlanmayan veya yanlış yazılıp kodlanan sınav kitapçıklarının değerlendirilmesi mümkün değildir. Bu işlemlerin eksiksiz ve doğru olarak yapılmasının sorumluluğu adaya aittir.

Sınav kitapçığındaki bütün sorular çoktan seçmelidir. Her soru için beş farklı seçenek verilmiştir. Bu seçeneklerden yalnızca biri sorunun doğru cevabıdır. Cevaplar, her sorunun bitiminde yer alan cevap alanlarına işaretlenecektir. Adaylara cevap kâğıdı verilmeyecektir. Soru üzerinde işaretlenen cevaplara hiçbir işlem yapılmaz.

Doğru cevap olarak işaretlenecek seçeneği gösteren yuvarlak alan dışarıya taşırılmadan, tam olarak karalanıp doldurulmalıdır. Bir soru için birden çok cevap işaretlenmiş ise o soruya verilen cevap yanlış sayılacaktır. Cevap alanlarını değerlendiren optik okuyucu, iyi silinmemiş işareti de okuyabilir. Bu nedenle bir soruya verilen cevabın değiştirilebilmesi için, yanlış konulmuş işaretin temiz bir şekilde silinmesi gerekir. Özellikle, verilen bir cevap silinip yerine başka bir cevap işaretlenmediğinde bu işaret çok iyi silinmiş olmalıdır.

DİKKAT: Sınavda uygulanacak soruların telif hakları ÖSYM’ye aittir. Sorular, ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından yayımlanmasına karar verilenler hariç, hiçbir kişi veya kuruma verilmez. Sorular, basılı veya internet ortamında yayımlanmaz. ÖSYM’nin yazılı izni olmadan, hangi amaçla olursa olsun, tamamının veya bir kısmının kopya edilmesi, fotoğraflarının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, kullanılması veya yayımlanması yasaktır. Aksi yönde fiillere karşı, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince kanuni yollara başvurulacaktır. Sınava giren adaylar, bu durumu kabul etmiş sayılırlar.

ADAYLARIN SINAVDA TESLİM EDECEKLERİ BELGE VE EVRAK

Sınavın bitiminde her adayın kullandığı sınav kitapçığı salondaki görevliler tarafından toplanacaktır. Özellikle büyük salonlarda görevliler yanlışlıkla bir adaya ait sınav kitapçığını almadığında ilgili aday, derhâl gerekli uyarıda bulunarak sınav kitapçığının teslim alınmasını sağlamalıdır. Sınavını tamamlayan adaylar, kullandığı sınav kitapçığını salondaki görevlilere teslim edecekler, kesinlikle sıra üzerinde bırakmayacaklardır. Sınav süresinin bitmesi nedeniyle salon sınav görevlilerinin sınav kitapçıklarını masa/sıra üzerinde bırakmalarını söylemeleri halinde ise adaylar, sınav kitapçıkları salon sınav görevlileri tarafından teslim alınıncaya kadar sınav salonundan ayrılmamalıdır. Adayın sınava girdiği salonda sıra üzerinde kalan ve ÖSYM’ye ulaşmayan sınav evrakından adayın kendisi sorumludur.

Sınava Giriş Belgesi ise belgede yer alan SINAVA GİRİŞ KODU aday tarafından sınav kitapçığına yazıldıktan ve kodlandıktan sonra salondaki sınav görevlileri tarafından toplanacaktır..

ÖSYM’de her salona ait sınav evrakı paketi, görevliler tarafından tek tek açılır, paketin içinden çıkan bütün belgeler tek tek sayılır ve eksik varsa bir tutanakla tespit edilir. Sınava giriş belgesinin, sınav kitapçığının salon görevlilerine eksiksiz olarak teslim edilmesinin sorumluluğu adaya aittir. Sınava giriş belgesi, sınav kitapçığı eksik çıkan adayın sınavı geçersiz sayılır. Adaylar isterlerse salon görevlilerinin, sınav evrakını paketlemelerini izleyebilirler.

ÖSYM sınav kitapçıklarını elektronik ortamda arşivleyecek

ÖSYM Başkanı Ömer Demir, Esenboğa e-Sınav Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, diğer ülkelerde yaptıkları tespitlere göre, 5 bin kapasiteli elektronik sınav merkezinin dünyanın en büyük merkezi olduğunu söyledi.

Hızla, gizlilik ve şeffaflık dengesini kurabilmek için sürekli yeni teknolojilere uyum sağlamaya çalıştıklarına dikkati çeken Demir, elektronik sınavların 2 yıldır Ankara, İstanbul ve İzmir'de yapıldığını ancak başvuru kontenjanlarının sınırlı olması nedeniyle Ankara Esenboğa Sınav Merkezi'nin inşa edildiğini belirtti.

Gerçek adaylar üzerinden denenmiş sorular

Bireyselleştirilmiş sınavın, adayın eş zamanlı olarak sınava girmesini gerektirmeyen, farklı adaylara farklı soruların da sorulabildiği bir sınav türü olduğunu aktaran Demir, bu sınavın yapılabilmesi için gerçek adaylar üzerinde denenmiş ve zorluk düzeyi tespit edilmiş soru havuzunun bulunması gerektiğini söyledi.

Deneme sorularının, seviye tespitini amaçlayan sınavlar olan ALES, YDS ve İş Sağlığı ve Güvenliği gibi sınavlarda adaylara sorulacağını aktaran Demir, "Deneme soruları, sıralama sınavları olan KPSS, LYS ve YGS'yi ilgilendiren bir konu değil." bilgisini paylaştı.

Ömer Demir, deneme sorularına ilişkin bilgilerin kılavuzlarda ilan edileceğini bildirdi.

Bireyselleştirilmiş sınavla ilgili detaylara da konuşmasında yer veren Demir, şunları kaydetti:

"Adaya, daha önce madde analizleri yapılmış ve seviyesi belirlenmiş diyelim ki 'orta düzey' bir soru soracağız. Bu, orta düzey soruyu bildiğinde bir tane daha soracağız. Bilirse daha sonra zor bir soru soracağız, onu da bilirse daha zor... Diyelim ki bir kişiye 20 soru soruyorsunuz ve sınavı bitiriyorsunuz. Başka birine soruyorsunuz bir tane orta düzey bir soruyu biliyor, zor soruyu bilemiyor diyelim, bu durumda tekrar orta düzeye düşüyor. 20-30 soru ile dereceyi belirleyebiliyorsunuz. Dolayısıyla aynı testi bir kişi 20 soruyu, diğer kişi 30 soru ile cevapladığı zaman yaklaşık aynı sonucu verebiliyor olacağız. Bireyselleştirilmiş sınavın özelliği bu. Bütün adaylara aynı sorular sorulmayacak burada. Adayın düzeyi 'A' düzeyine gelmiş diyorsunuz, bu düzeyden tekrar 4-5 soru sormanıza gerek yok. Bu uygulamayı da ilk kez Yabancı Dil Sınavı için yapmış olacağız. Adaylara internet ortamından deneme YDS yapmış olacağız."

"Biyometrik kimlik doğrulama sistemine de geçeceğiz"

Demir, sınavlarda biyometrik verilerin kullanılması için hazırlıkları yaptıklarına işaret ederek, "Bu e-sınav merkezinde yüz tanıma ile başlıyoruz. Ama şu anda, parmak, damar izi bulunan yeni TC kimlik belgelerinde bulunan biyometrik bilgilerin de kullanılabildiği sistemlere entegre ederek, mükerrer işleri kaldırmak için bir girişimde bulunacağız. Daha geniş kitlelerin kullandığı yöntemleri kullanarak biyometrik kimlik doğrulama sistemine de geçeceğiz. Bunun da yasal alt yapısı düzenlenmiş oldu." diye konuştu.

Soru kitapçığı cevap kağıdı birleşiyor

Demir, cevap kağıdı, soru kitapçığı ayrımını ortadan kaldırmak için soruların altına cevapların kutucuklara işaretlenmesi için yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgiler de verdi.

Bu yöntemi küçük çaplı 200-300 bin dolayında adayın katıldığı sınavlarda kullandıklarını ancak daha büyük sınavlarda uygulamak için daha büyük bir alt yapı oluşturmak gerektiğini belirten Demir, "Bu durumda kitapçığın tümü taranacak. Dolayısıyla 50 kat tarama yapmak gerekiyor. O yüzden kapasiteyi biraz artırdıktan sonra o sisteme doğru tekrar bütün sınavlarımızı kaydıracağız." şeklinde konuştu.

Demir, bu yılki üniversiteye giriş sınavlarında ise soru kitapçığı ile cevap anahtarının ayrı olacağını söyledi.

Cevap anahtarlarının sorunun altında yer alması ile aynı zamanda tüm kitapçıkların da okuyucularla taranmış olacağına işaret eden Demir, bu sistemin de büyük avantaj yaratacağını vurguladı. Demir, şöyle konuştu:

"Yasal bir düzenleme ile sınavın evrağının aslı niteliğindeki belgeyi, elektronik ortamda saklayacağız. Dolayısıyla adayların soru kitapçıkları fiziksel olarak imha edilse de kitapçık üzerinde yaptıkları bütün işlemler, elektronik ortamda taranmış ve saklanmış olacak. Böylelikle geçmişe doğru herhangi bir şüphe durumunda bakabileceğiz.

Adayların, sınavda kullandığı ve kendisinin üzerinde çalıştığı kitapçığı elektronik ortamda görebilme imkanı olacak. 2017 yılı içinde buna başlayacağız."

#ALES
#Sınav soruları ve cevapları
#ÖSYM
#ALES çıkmış sorular
6 yıl önce
default-profile-img