|

Paket oldu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ’nün ünlü kumpas davalarını 15 Temmuz darbe soruşturmasına dahil etti. ‘Ergenekon’, ‘Balyoz Planı’ ve ‘Askeri Casusluk’ kumpaslarını FETÖ dosyasıyla birleştiren başsavcılık, örgütün hedefindeki askerlerin listesini de istedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/09/2016 Perşembe
Güncelleme: 00:22 - 29/09/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kumpas davaları tek dosyada birleşiyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) başta olmak üzere devlet kurumlarına sızdırdığı üyelerinin önünü açmak için binlerce kişinin mağdur olduğu kumpas davalarına imza atan FETÖ, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca çatı dosyada soruşturulacak. Başsavcılık, FETÖ imzalı 'Ergenekon', 'Balyoz Planı' ve 'Askeri Casusluk' kumpaslarına ilişkin dosyaları 15 Temmuz darbe dosyasına ekledi. Savcı Can Tuncay tarafından yürütülen ana soruşturmanın kapsamı böylece oldukça genişlerken, Başsavcılık, sözkonusu kumpasları FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ön hazırlığı olarak değerlendirdi.



ARTIK TEK ELDEN YÜRÜYECEK


Başsavcılık, gelişme kapsamında Genelkurmay Başkanlığı'na yazı göndererek, dönemin özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği görevlisi savcılarca açılan Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk davalarıyla ilgili haklarında soruşturma olan ve kovuşturma açılan muvazzaf askerlerin listesini istedi. Ayrıca bu soruşturmalar çerçevesinde görevden alınan ve emekliye ayrılan kişilerin yerlerine atanan askerlerin kimliklerinin tespit edilmesi ve darbe girişimine iştirak ettikleri iddiasıyla haklarında soruşturma açılıp açılmadığı yönünde rapor hazırlanması da talep edildi. FETÖ'nün kumpas davaları şimdiye dek görevli savcılar tarafından ayrı ayrı yürütülüyordu.



64 asker daha sorguda






15 Temmuz darbe girişimi sonrası toplamda 4 bin 545 'asker'in ihraç edildiği TSK'da, FETÖ soruşturmaları çerçevesinde temizlik operasyonu sürüyor. Kars'ta polis, Sarıkamış 9. Komando Tugay Komutanlığı'nda arama yaptı, buradaki 35 askeri gözaltına aldı. Kentte ayrıca 15 askeri personelin daha yakalandığı, gözaltındaki toplam TSK mensubu sayısının 50 olduğu öğrenildi. Eskişehir'de ise uzman çavuş ve astsubaylardan oluşan jandarma personeli 12 zanlı gözaltına alındı. Samsun'da da FETÖ üyelerinin kullandığı ByLock uygulaması ile haberleştiği belirlenen, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı'nda görevli 2 üsteğmen gözaltına alındı. Operasyonda şüphelilerin bilgisayar verilerine de el konuldu.


ByLock dalgaları


#FETÖ
#Balyoz Planı
#Askeri Casusluk
8 yıl önce