|

Aksa seni çağırıyor!

Mescid-i Aksa’nın kapılarının açılması Filistin’de zafer çoşkusuyla kutlandı. Tekbirler, sloganlar, alkışlarla sevinç yaşayan Filistinlilere dünyanın dört bir yanından Mescid-i Aksa’yı ziyarete gelen Müslümanlar da katıldı. Filistinliler, Müslümanları İsrail’in kutsal mabede yönelik ihlalleriyle mücadelelerine destek için Mescid-i Aksa’ya çağırdı.

Yeni Şafak
04:00 - 30/07/2017 Pazar
Güncelleme: 02:38 - 30/07/2017 Pazar
Yeni Şafak
Mescid-i Aksa
Mescid-i Aksa

İsrail’in Mescid-i Aksa’ya uyguladığı yasakları kaldırtarak Mescid-i Aksa’ya akın eden Filistinliler, dünyanın dört bir yanından imkanı olan tüm Müslümanları yanlarına çağırıyor. İsrail’in Mescid-i Aksa’ya uyguladığı kısıtlamaları, ortaya koydukları yoğun tepki ile kaldırmayı başaran Filistinliler, kapıların açılmasıyla avluya girer girmez mescide kavuşmalarını büyük bir zafer çoşkusuyla kutladı. Avluda secde ederek toprağı öpen Filistinliler, tekbir getirerek gruplar halinde slogan attı. Sayıları binlere ulaşan kalabalık, ezanın okunmasının ardından akşam namazını kıldı. İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün bir çok bölgesinden de havai fişeklerin atıldığı görüldü. Kudüs çevresinde kutlama yapanların yanına giden Kudüs Müftüsü Muhammed Hüseyni’nin omuzlarda taşındığı görüntüler de sosyal medyada yoğun ilgi gördü.

İKİ KEZ DÜŞÜNMEDEN GEL!

Tekbirler, sloganlar, alkışlarla coşku yaşayan Filistinliler’e dünyanın dört bir yanından Mescid-i Aksa’yı ziyarete gelen Müslümanlar da katıldı. Filistinli gençler ve çocuklar Harem-i Şerif’in misafirlerine şekerleme, yemiş ve meyve dağıtarak bugünü “bayram” kabul ettiklerini dile getirdi. Kudüslü Esnaf Muhammed Recebi, İslam dünyasına seslenerek, “Bugün Arap ve İslam alemine çağrıda bulunuyoruz ve imkan bulanlardan, ikinci bir kez düşünmeksizin, Filistin’e gelmelerini istiyoruz. Buraya gelmeleri bize yani Filistinlilere ve Mescid-i Aksa’ya destek anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

AKSA TÜM MÜSLÜMANLARIN

Mescid-i Aksa’da bulunan Mahla Guşa da tüm İslam aleminden Aksa’yı ziyaret etmelerini beklediklerini aktararak, “Türkiye’deki kardeşlerimizin buraya gelmelerinde, Aksa’yı ziyaret etmelerinde bir engel yok. Aksa sadece Filistinlilerin değil, Mescid-i Aksa tüm Müslümanların” diye konuştu.


300 Filistinliyi daha yaraladı
İsrail askerleri, işgal altındaki Filistin topraklarının birçok bölgesinde, gerçekleştirilen “Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlaller ve Ayrım Duvarı protestolarında” 2 Filistinliyi şehit etti, 300 kişiyi yaraladı. Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, işgal altındaki Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze sınırındaki Filistinlilere göz yaşartıcı bomba, plastik ve gerçek mermi ile müdahale eden İsrail askerlerinin 300 Filistinliyi yaraladığı belirtildi. İsrail askerlerinin, önceki gün işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan Beytüllahim yakınlarındaki Goi Etziyon Yahudi yerleşim birimi önünde bıçaklı saldırı girişiminde bulunduğu iddiasıyla ateş etmesi sonucu 24 yaşındaki Abdullah Mahmud Takatıka hayatını kaybetti. İsrail askerlerinin, Gazze sınırında düzenlenen Mescid-i Aksa’ya destek gösterilerine müdahalesi sırasında öldürülen Abdurrahman Ebu Humeyse’nin (16) cenazesi de yüzlerce kişinin katıldığı törenle toprağa verildi. Öte yandan İsrail polisi, dün İsrail'in başkenti Tel Aviv'e bağlı Yafa beldesinde dur ihtarına uymadığı iddiasıyla İsrail vatandaşı 20 yaşlarında bir Filistinliyi şehit etti.

ABD'de Siyonizm protestosu

İsrail’in Washington Büyükelçiliği önünde toplanan yüzlerce kişi, Mescid-i Aksa ablukasını protesto etti ve elçiliğin önünde cuma namazı kıldı. Aralarında Ortodoks Yahudilerinin de bulunduğu grup, yağmur altında İsrail’in Mescid-i Aksa’ya girişleri sınırlandırması ve bölgede uyguladığı şiddeti protesto etti. Nutrei Karta olarak bilinen Uluslararası Siyonizm Karşıtı Yahudiler Örgütü Başkanı Haham Dovid Feldman, bir Yahudi olarak İsrail’in on yıllardır Filistin halkına karşı tutumunun yanlış olduğunu düşündüğü için protestoya katıldıklarını söyledi. Amerika İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Ulusal Direktörü Nihad Avad ise Müslümanların, Hristiyan ve Yahudilerin birlikte İsrail’in zulmünü protesto etmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi. Avad, Amerikan yönetimine ABD’nin kuruluş değerlerini koruma çağrısı yaparak “İsrail devleti, evleri yıkarak, insanları öldürerek, dini özgürlükleri baskı altına alarak ve Amerika’nın para, silah ve desteği ile Filistin halkına zulmediyor.” ifadelerini kullandı.

#Kudüs
#Mescid-i Aksa
#Filistin
7 yıl önce