|

Dolar bugün ne kadar oldu? 9 Aralık Dolar fiyatı -Ekonomi haberleri

EKK kararları sonrası kurda görülen oynaklık bugün de devam ederken, euro/dolar paritesindeki düşüş ve dolar endeksindeki yükselişle dolar/TL de yönünü yukarı çevirerek gün içinde 3.48 seviyesini aştı.

Yeni Şafak
18:39 - 9/12/2016 Cuma
Güncelleme: 18:50 - 9/12/2016 Cuma
Reuters

EKK sonrası kurda oynaklık sürdü, dolarda global değerlenmenin de etkisiyle dolar/TL yükseldi. EKK kararları sonrası kurda görülen oynaklık bugün de devam ederken, euro/dolar paritesindeki düşüş ve dolar endeksindeki yükselişle dolar/TL de yönünü yukarı çevirerek gün içinde 3.48 seviyesini aştı.



Avrupa Merkez Bankası'nın aylık tutarları azaltmasına karşın tahvil alım programını beklentilerden daha uzun bir süre uzatmasıyla euroda düşüş devam ederken, euro/dolar 1.0550'ye kadar geriledi.



Öte yandan Fed'in gelecek haftaki toplantıda bu yıl ilk kez faizleri artırması beklenirken ekonomi konusunda temkinli bir ton takınması bekleniyor.



Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, dolar/TL'deki yükselişin dün EKK ile başladığını ve kurdaki oynaklığın ciddi ölçüde arttığını söyleyerek, "EKK kararlarından biraz daha döviz piyasasını stabilize edecek proaktif önlemler bekleniyordu. Açıklanan kararlar ise orta-uzun vadede büyümeyi destekleyici önlemler şeklinde. Bu da piyasa beklentilerini karşılamamış görünüyor" dedi ve şöyle devam etti:



"TL'de tekrar değer kaybı trendi görüyoruz. Gelecek hafta önemli veriler var. İlki GSYH ki beklentiler zaten düşük. Diğer taraftan siyasi ajanda çok yoğun olacak. Anayasa değişikliği sürecinde takvimin nasıl işleyeceği TL'de baskı yaratabilir. Diğer taraftan Fed'in faiz artırmasına kesin gözüyle bakılan toplantısı öncesinde dolarda değerlenme eğilimi var, ABD tahvil faizleri de yükseliyor. Faiz artırımı fiyatlamalara girdi zaten önemli olan gelecek yıl kaç artış yapılacağı olacak" dedi.



Hafta boyunca merakla beklenen EKK kararları dün Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanırken; reel sektörün desteklenmesi, istihdamın artırılması, reformların devamı ve hızlandırılması gibi konularda karar alındığı belirtildi.



Yıldırım bugün yaptığı açıklamada ise anayasa değişikliğine ilişkin paketin tüm maddelerinde MHP ile mutabakat sağlandığını ve pürüz kalmadığını belirtti.



Yıldırım, AKP grubu olarak anayasa değişikliğine yönelik teklifi yarından itibaren TBMM'ye vereceklerini söyledi.



Bu sabah saat 0900'da 3.4430/3.4499 seviyesinde olan dolar/TL saat 1814'te 3.4752/3.4789 seviyesinde bulunuyor.



Geçen hafta Cuma günü güçlü dolar ve iç siyasi gelişmelerle tarihi zirve olan 3.60 seviyesini test eden dolar/TL, bu haftanın içinde ise vatandaşın siyasilerin "TL'ye dönün" çağrılarına cevap vermesi ve yabancıların döviz satışlarının desteğiyle üç haftanın en düşüğü olan 3.34 seviyesine kadar gerilemişti.



Ancak dün açıklanan EKK kararlarının kurdaki zayıflığa yönelik bir tedbir içermemesi dolar/TL'de sert yükselişe neden oldu.



TL'nin bu hafta dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 3'ü aşarken en fazla değer kaybeden para birimlerinden biri oldu.



Bu sabah 3.5492/3.5567 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 3.5705/3.5749, 3.6554/3.6634 seviyesindeki euro/TL ise 3.6656/3.6704 seviyesinde.



Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta yüzde 11.01, valörde son işlemde yüzde 11.20 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta yüzde 11.23, valörde son işlemde yüzde 11.33 seviyesindeydi.



Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 10.63 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta yüzde 10.94 seviyesindeydi. (Haberi yazan Behiye Selin Taner; Redaksiyon Orhan Coşkun)



#Dolar
#döviz
#Dolar fiyatı
#Ekk kararları
7 yıl önce