|

14 günlük bilmecede Paris durağı

Ülkesine dönüşü bir bilmeceye dönüşen Lübnan Başbakanı Saad Hariri istifasından 14 gün sonra Macron’un daveti üzerine Paris’e gitti. Elysee Sarayı’nda kabul edilen Hariri, 22 Kasım’daki Bağımsızlık Günü kutlamalarına katılmak için salı günü ülkesine döneceğini açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/11/2017 Pazar
Güncelleme: 00:55 - 19/11/2017 Pazar
Yeni Şafak
Lübnan Başbakanı Saad Hariri - ransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron
Lübnan Başbakanı Saad Hariri - ransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Suudi Arabistan’daki ziyareti esnasında istifa eden ve 14 gündür Riyad’dan ayrılmayarak çeşitli spekülasyonlara neden olan Lübnan Başbakanı Saad Hariri dün Fransa’ya gitti. Hariri’yi hava alanında Lübnan’ın Paris büyükeçlisi Rami Adwan karşıladı. Karşılamada Fransa’dan herhangi bir görevli bulunmadı. Hariri’yi hava alanından alan arabalarda Lübnan ve Fransa bayrakları kullanılmadı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hariri’yi Elysee Sarayı’nda kabul etti. Paris’e eşi ile birlikte gelen Hariri’ye büyük oğlu da Londra’dan gelerek katıldı. Hariri’nin 12 yaşındaki oğlu Abdul Aziz ile 16 yaşındaki kızı Luwa ise Riyad’da kaldı. 2 kardeşin Riyad’da okullarına devam etmek için kaldığı söylense de Hariri’nin 2 çocuğunu koz olarak Suudi Arabistan’da bırakmak zorunda kaldığı iddia edildi. Cumhurbaşkanı Macron ile görüştükten sora Lübnan’ın başkenti Beyrut’a dönmeden önce bazı Arap ülkelerinin başkentlerini ziyaret etmesi beklenen Hariri’nin Paris’e gitmesiyle Lübnan krizinde yeni bir safhaya geçildiği yorumları yapılıyor. Hariri istifasından sonra birkaç defa “ülkeme döneceğim” mesajı paylaştıysa da beklenen dönüş bir türlü gerçekleşmedi.

21 Kasım’da ülkesine dönecek

Paris’te yaptığı açıklamada, Beyrut’a bir iki gün içinde döneceğini belirten Hariri “Bağımsızlık kutlamalarına katılacağım ve cumhurbaşkanıyla görüştükten sonra bütün konularda tarafımı açıklayacağım” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Hariri, açıklamasından önce Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ı telefonla arayarak “22 Kasım’daki Bağımsızlık Günü kutlamalarına katılmak için salı günü ülkeye döneceğini” doğruladı.

Suudi Arabistan’dan Almanya’ya ‘protesto notası’

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel’in Hariri ile ilgili açıklamalarının ardından Suudi Arabistan Berlin Büyükelçisini geri çağırdı. Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Gebran Bassil ile 16 Kasım’da Berlin’de bir araya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, Suudi Arabistan’ın Hariri’nin istifasında sergilediği tutuma sert eleştirilerde bulunmuştu. Riyad yönetiminin, “bu çirkin ve haksız açıklamalar” üzerine Berlin Büyükelçisini “istişare” amaçlı çağırma kararı aldığı ve bu bağlamda Almanya’nın Riyad Büyükelçisine de protesto notası verileceğini aktardı.Hariri, kurduğu hükümetin güvenoyu almasının üzerinden 1 yıl geçmeden 4 Kasım’da, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da istifa ettiğini açıklamıştı. İstifa konuşmasında, “Hizbullah ve İran’ın bölgeyi istikrarsızlaştırdığını” belirten Hariri, “kendisine yönelik suikast olabileceği endişesi taşıdığını” kaydetmişti. Hariri’nin istifasının ardından ülkesine dönmemesi, başbakanın Suudi arabistan’da zorla tutulduğu yorumlarının yapılmasına neden olmuştu.

#Hariri
#Lübnan
#Fransa
6 yıl önce