|

2. Palmira senaryosu

Suriye'de terör örgütü DEAŞ, Palmira'yı (Tedmur) günler süren yığınak ve saldırılarına Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin göz yumması nedeniyle yeniden ele geçirdi. Böylece örgüte, büyük miktarda ağır silah ve cephane kazandırılmış oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/12/2016 Salı
Güncelleme: 03:33 - 13/12/2016 Salı
Yeni Şafak

Örgütün yeni ele geçirdiği silahlar, Fırat Kalkanı Harekatı'nda kullanılan ekipmana karşılık geliyor. Palmira'da yaşananları değerlendiren Türk güvenlik kaynakları, rejimin DEAŞ'a terk ettiği anti-tank ve yüksek çaplı uçaksavarlara dikkat çekerek, örgütün bilinçli şekilde silahlandırıldığı sonucuna ulaştıklarını bildirdi. Güvenlik kaynakları, rejimin bölgeyi örgüte terk ederken bunları imha etmediğine dikkati çekti.



2013-2015 arasında ilçede başsavcılık görevinde bulunan Muhammed Kasım Nasır, geçen şubatta ilçenin örgüte bilinçli şekilde teslim edildiğini anlatmış ve savcının ifadeleri uluslararası basında yankılanmıştı. DEAŞ, yaptığı açıklamada ilçede 30 tank, 6 personel taşıyıcı, 6 122 mm uçaksavar, 7 adet 23mm uçaksavar ve 4 büyük depo hafif silah mühimmatı ile çok sayıda anti-tank füzesi ele geçirdiğini duyurdu. Palmira'daki durumun Fırat Kalkanı Harekatı'nı etkilemesinden endişe ediliyor. Son aylarda rejim ve destekçilerinin DEAŞ'la mücadeleden geri durması, DEAŞ'ın ele geçirdiği silahları kendisiyle etkin mücadele eden tek unsur olan TSK ve ÖSO'ya karşı kullanma ihtimalini güçlendiriyor.


#Palmira
#DEAŞ
#Esed
7 yıl önce