|

2017 AB’nin kader yılı

Fransız düşünce kuruluşu Institut Montaigne, “İhtiyaç Duyduğumuz Avrupa” adlı 77 sayfalık bir rapor kaleme alarak “çok vitesli Avrupa” çağrısı yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/03/2017 Salı
Güncelleme: 06:21 - 28/03/2017 Salı
Yeni Şafak
2017 AB’nin kader yılı
2017 AB’nin kader yılı

Fransa Cumhurbaşkanı adaylarından Emmanuel Macron ve Francois Fillon'a yakınlığı ile bilinen enstitü, Avrupa Birliği'nin büyük ülkelerinin daha fazla yakınlaştığı, kendi başbakanı, kendi bütçesi olan bir avro bölgesini savundu. Almanya ve Fransa'da yapılacak genel seçimlerin fırsat penceresi olarak değerlendirildiği raporda ortak para birimi projesi, Avro bölgesinin kalbi olarak nitelendirildi. Projeye yeni bir ivme kazandırılmadığı takdirde birliğin geleceğinin tehlikeye düşeceği uyarısı yapıldı.



YA ŞİMDİ YA DA ASLA


Raporu hazırlayan çalışma grubunun başkanlığını da yapan Fransız Gsm operatörü Orange'ın finans ve strateji şefi Ramon Fernandez, “Avrupalılar için aşırı tehlikeli bir jeopolitik muhitteyiz” açıklaması yaptı.



2017'nin Avrupa'nın kader yılı olacağına işaret eden Fernandez, “Liderlerimiz Avrupa'nın geleceğini şekillendirecek ve yeni bir ivme kazandıracaklarsa ya şimdi ya da asla” ifadelerini kullandı. “Çok vitesli” model, üye ülkelerden bazılarının tüm üyelerin katılımını beklemeksizin istedikleri alanlarda iş birliğini derinleştirebilmesini öngörüyor.


#AB
#Fransa
#Emmanuel Macron
#Francois Fillon
7 yıl önce