|

300 bin kişi için 3 fırın

Suriye’de rejim kuşatmasındaki Halep’in doğusunda siviller 4,5 aydır insani yardım bekliyor. Yaklaşık 45 kilometrekarede yaşayan 300 bin kişi için hizmet veren yalnızca 3 fırın kaldı. Hiçbir sağlık kurumunun kalmadığı kentte rejim son 10 günde 508 sivili öldürdü.

Yeni Şafak
04:00 - 27/11/2016 Pazar
Güncelleme: 23:23 - 26/11/2016 Cumartesi
AA

Suriye iç savaşında Beşşar Esed rejimi ve Şii milislerin şiddetli saldırılar düzenledikleri Halep'te yaşanan insani kriz günden güne büyüyor. Batısını rejim güçlerinin, doğusunu muhaliflerin kontrol ettiği kentte, muhalifler için rejimin şubat ayında Türkiye sınırıyla bağlantılarını kesmesi dönüm noktası oldu. Doğu Halep'in Türkiye sınırıyla tek insani koridoru olarak geriye, Kastillo yolundan İdlib iline oradan Hatay'a çıkışı kaldı. Ancak Esed rejimi ve İran destekli Şii milisler, Rus hava saldırılarından faydalanarak bu yolu da kapattı. Muhalifler geçen ağustos ayında İdlib'e farklı bir yol açabildi. Ancak burayı da tutamadı.



HASTANELERİN HEPSİ YIKILDI


Rejim kuşatmasında yaklaşık 300 bin sivilin bulunduğu doğu Halep'te İl Sağlık Müdürlüğü'nün verilerine göre, halk 93 gündür temel insani ihtiyaçlarını gideremiyor. 15 Kasım'dan bu yana rejim güçleri 508 sivili öldürürken, bin 871'ini de yaraladı. Yine son 10 günde kentin doğusundaki tüm hastaneler ve sağlık merkezleri vurularak hizmet dışı bırakıldı. Yaralılar harabeye dönmüş binaların bodrum katlarında tedavi ediliyor. Yine birçok okul hasar aldı. Yıkılmayan okullarda eğitim durdu. Çocuklar küçük gruplar halinde evlerde eğitimine devam etmeye çalışıyor.



YÜZ BİNLERCE KİŞİ BOMBALANIYOR


Halkın açlıkla mücadele ettiği bölgede, gıda yardımından sorumlu Kent Meclisi üyesi Muhammed Mesletiy'in verdiği bilgiye göre, hizmet veren sadece 3 fırın kaldı. Bu fırınlar da un sıkıntısı ve bombardıman nedeniyle bir gün arayla ve sadece gece yarısına kadar çalışabiliyor. Rejim ise yüzbinlerin yaşadağı 45 kilometrekarelik alanı, son 10 gündür tüm gücüyle bombalıyor. Halep merkezi tümüyle ele geçirmesi halinde rejim güçleri, muhaliflerin son kalesi İdlib'e yönelecek.



4,5 AYDIR YARDIM GİRMEDİ


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban ki-Mun, geçen ay yaptığı açıklamada, 7 Temmuz'dan bu yana Halep'in doğusuna hiçbir BM konvoyunun giremediğini söylemişti. Rejim, BM'nin abluka bölgelerine ulaştırmak istediği yardımları onaylarken, Halep'in doğusunu bunun dışında bırakıyor.



#Suriye
#Beşşar Esed rejimi
#Halep
7 yıl önce