|

33 yıl sonra bulunan asker umut oldu

Sovyetler Birliği''nin Afganistan''ı işgali sırasında kaybolan Özbek asıllı Bahreddin Hakimov''un 33 yıl aradan sonra bulunması kayıp asker yakınlarını umutlandırdı.

Cihan
00:00 - 8/03/2013 Cuma
Güncelleme: 15:38 - 8/03/2013 Cuma
Yeni Şafak
33 yıl sonra bulunan asker umut oldu
33 yıl sonra bulunan asker umut oldu

Kayıp askerlerin izini süren Rusya Enternasyonal Gaziler Komitesi, bu konudaki çalışmalarını hızlandıracaklarını söyledi. Afganistan''ın Herat kentinde bitkisel ilaçlarla uğraştığı ifade edilen Hakimov, Özbekistan''daki yakınlarına zarar gelmemesi şartıyla ülkesine dönebileceğini söylemişti.

Komite Başkan Yardımcısı Aleksandr Lavrentyev, komitenin 1979 sonlarında başlayan kanlı savaşta kaybolan 265 askeri aramaya devam ettiğini, kayıp askerlerin firar etmekle suçlanacakları endişesi ile kimliklerini gizlediklerini söyledi.

Afganistan''da buldukları Sovyet askeri Hakimov''un çatışma sırasında beyin travması geçirdiği, bölgede yaşlı köylüler tarafından tedavi edildikten sonra yerel yaşama uyum sağladığını ifadede eden Lavrentyev, ''Hakimov hala savaştan kalan yaraların izlerini taşıyor. Bir eli ve omuzu titriyor. Ülkesinden bağlantılarını unutmuş. Kurtulduğu ve yaşadığı için mutlu. Rusçayı anlıyor, ancak konuşmakta zorlanıyor. Afganistan''da evlenmiş, ancak eşi ölmüş.'' dedi.

Ria Novosti''de yer alan habere göre, yarı göçebe olarak yaşamını sürdüren ve ''şifacı'' olarak bilinen Hakimov için her türlü destek sağlanacak. Bağımsız Devletler Topluluğu''nda faaliyet gösteren komitenin başkanı Ruslan Auşev, ''Kayıp askerlerin bulunması önceliğimiz. Afganistan''da kaybolan Sovyet askerlerinin yanı sıra, Kuzey Kafkasya''da 1993-2001 savaşı sırasında kaybolanları da arıyoruz.'' dedi.

1993''te kurulan komite Afganistan''da patlak veren iç savaş nedeni ile çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdüremedi. Komite bugüne kadar 29 Sovyet askerine ulaştı. Bunlardan 7''si Afganistan''da kalmayı tercih ederken, diğerleri ülkelerine geri döndü.

Kızıl Ordu, Afganistan işgalini 600 bin askerle gerçekleştirdi, bunlardan 15 bini yaşamını yitirdi. ABD''nin 2001''den bu yana bölgede 74 bin askeri bulunuyor ve 2 binin üzerinde askeri öldü.

Kayıp askerlerin aranması için her bir askere ortalama 12 bin ruble (400 dolar) masraf yaptıklarını ifade eden Lavrentyev, bazı BDT ülkelerinin kendilerini maddi olarak desteklemediğini dile getirdi.

Kayıp askerlere de seslenen Lavrentyev, kendilerine çok sağlıklı bir yaşam sunduklarını ve aileleri ile de buluşturduklarını söyledi.

11 yıl önce