|

50 bin sivil kapana kısıldı

Irak’ın Felluce kentini IŞİD’in elinden almak için yürütülen operasyonlarda çatışmaların artmasıyla birlikte 50 bin sivil kapana kısıldı. Sivillerin şehirden kaçabilmesi amacıyla açılan güvenlik koridorları da işe yaramıyor. Irak ordusuyla Felluce operasyonuna katılan Şii Haşdi Şabi güçlerinin de camileri bombaladığı söyleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/05/2016 Pazar
Güncelleme: 23:25 - 28/05/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Felluce'de 50 binden fazla kişi, kenti terör örgütü IŞİD'den alma operasyonunun başlamasıyla birlikte bölgede kısılı kaldı. Cuma günü yüzlerce kişi, insani koşulların gittikçe daha kötü bir hal aldığı Felluce'yi terk etmeyi başardı. Birleşmiş Milletler (BM), yaklaşık 800 kişinin geçtiğimiz hafta şehirden kaçmayı başardığını kaydetse de bu kişilerin daha çok Felluce'nin çevre mahallelerinde yaşayanlar olduğunu belirtti. Norveç Mülteci Konseyi Irak yöneticisi Nasr Muflahi, “Felluce'deki durum her geçen gün daha da hassaslaşıyor” şeklinde konuştu.



İran'dan Süleymaniye'ye füze üssü





İran'ın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi sınırlarındaki Süleymaniye kenti kırsalında askeri üs kurma çalışmalarına başladığı iddia edildi. Şark-ul Avsat gazetesi, İran Devrim Muhafızları için Süleymaniye'nin Seyid Sadık kasabasının Suren Dağı'nda büyük bir askeri üs kurulacağını yazdı. Gazetenin haberine göre, adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt yetkili, İran'ın, 7 Mayıs 2016 tarihinden itibaren askeri üssün inşasına başladığını kaydetti. İran'ın, söz konusu üsse füze rampaları yerleştirdiği ve Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'ye bağlı 400. birlikten çok sayıda askerini bölgeye gönderdiği belirtildi. Ayrıca, Devrim Muhafızları komutanlarından Muhammet Bakbur'un geçtimiz günlerde üs çalışmasını denetlemek için iki defa bölgeyi ziyaret ettiği kaydedildi.



Yağmacı milisler




Irak'ta Felluce'nin IŞİD'den kurtarılmasına yönelik operasyonlara katılan İran'a yakın Şii Haşdi Şabi güçlerinin iki camiyi bombaladığı ve aşiret mensuplarına ait evleri yağmaladığı iddia edildi. Felluce'nin doğusunda bulunan El-Kerme nahiyesindeki aşiret liderlerinden Mueyyed el-Cemili, yaptığı açıklamada, “Haşdi Şabi güçleri, Büyük Kerme ve İbrahim el-Ali el-Hasun camilerini patlattı, bölgede aşiret mensuplarına ait onlarca evi de yağmaladı.” dedi. Haşdi Şabi milislerinin bölgedeki evlerin duvarlarına “Haşdi Şabi, El-Kerme halkının üstünde” gibi ayrılıkçı ifadeler içeren yazılar yazdığını kaydeden Cemili, El-Kerme bölgesinin şu anda tam anlamıyla Haşdi Şabi milislerinin kontrolünde olduğunu ifade etti.



Güvenli yol yok




Irak ordusu Felluce Operasyonları Başkanı General Saad Harbiya, bölgede yaşayan sivillerin güvenliğini sağlamanın öncelikleri olduğunu söyledi. Harbiya, “Bizim planlarımız insani planlar. En önemlisi de sivilleri bölgeden zarar görmeden çıkarmak” dedi. Irak askeri yetkilileri, sivillerin şehirden çıkabilmesi için güvenlik koridorları açılacağını belirtmesine rağmen, bölge sakinleri IŞİD kontrol noktalarının kaçmayı neredeyse imkansız hale getirdiğini söylüyor.



Kentte 700 IŞİD'li var


Irak ordu ve polis teşkilatına bağlı unsurlar, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçleri 2014'ten bu yana IŞİD'in kontrolünde bulunan Felluce'yi geri almak amacıyla 23 Mayıs'ta ortak operasyon başlatmıştı. Felluce, Musul ile birlikte IŞİD'in elinde olan iki büyük Irak şehrinden birisi. IŞİD, Ocak 2014'te Felluce'yi ele geçirip ilk defa bir şehri tamamen kontrol altına aldıktan altı ay sonra sözde halifeliğini ilan etti. Uluslararası koalisyon güçleri hafta başında, ABD askeri kaynaklarına göre şehirde 500 ila 700 IŞİD üyesi olduğunu açıklamıştı. Felluce, Irak'ın başkenti Bağdat'ın 65 kilometre batısında bulunuyor.




#Felluce
#IŞİD
#Mueyyed el-Cemili
8 yıl önce