|

50 mülteci ile övündü

Ülkelerindeki iç savaş ve karışıklıktan kaçan on binlerce sığınmacıdan sadece 50 mülteciyi kabul eden ada ülkesi İzlanda’nın bunu büyük bir insani yardımmış gibi sunması kitlesel öfkeye dönüştü.

Yeni Şafak
04:00 - 3/09/2015 Thursday
Güncelleme: 03:41 - 3/09/2015 Thursday
Yeni Şafak

Binlerce İzlandalı, hükümetin, uluslararası korumaya ihtiyaç duyan insanlardan sadece 50 Suriyeli sığınmacının ülkeye kabul edilmesi kararını eleştirerek, ülkeye alınacak Suriyelileri kendi evlerinde ağırlama teklifinde bulundu. İzlandalı yazar Bryndis Bjorgvinsdottir, sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta, ülkeye daha fazla Suriyeli alınması için hükümete çağrıda bulunduğu 'Suriye çağırıyor' isimli kampanyayı başlattı.



24 SAATTE 11 BİN


323 bin nüfuslu İzlanda genelinde yoğun ilgi gören kampanyaya destek verenlerin sayısı, 24 saatte 11 bini aştı. Kampanyaya destek verenler arasında, sığınmacılara evlerinin kapılarını açanların yanı sıra, dil derslerinin verilmesi gibi İzlanda'daki hayata adapte olabilmeleri için çeşitli alanlarda Suriyelilere yardım sağlayacak gönüllüler, kıyafet, oyuncak ve mobilya bağışçıları da yer alıyor.



Ortak iltica istedi


Almanya Başbakanı Merkel, Avrupa'daki sığınmacı sorununun çözümüne ilişkin ortak iltica politikası uygulanması gerektiğini söyledi. AB üyesi ülkelerin sorumluk taşıdığını vurgulayan Merkel, İtalya ve Yunanistan'da kayıt merkezlerinin oluşturulması, iltica hakkı olmayanların ülkelerine geri gönderilmesi ve sığınmacıların adil bir şekilde dağıtılması gerektiğini yineledi.



Cömert teklif!

İsviçre halkı, Avrupa'da sığınma arayan göçmenlere kapılarını açmak yerine göçmen krizinin yaşandığı ülkelere para yardımı yapılması gerektiğini düşünüyor. Bern Üniversitesi tarafından binden fazla kişiyle yapılan ankete katılanların yüzde 60,9'u İsviçre'nin insani krizlerin çözümünde öncü bir rol almasını istedi. Ancak İsviçre'nin kapılarını mülteci ve göçmenlere açması söz konusu olunca katılımcıların yüzde 83,1'i bu kişilerin ülkeye kabulü yerine İsviçre'nin “krizden etkilenen ülkelere cömertçe maddi yardım yapması” gerektiğini belirtti.Katılımcıların üçte ikisi mültecilerin ülkenin refahına zarar vereceğini düşündüğünü söyledi. Ankete katılanların yaklaşık yarısı ise sınırların geçici olarak kapatılması görüşünü savundu.


#mülteciler
#sığınmacılar
#Merkel
9 years ago