|

57 yıl sonra İngiltere'den Küba'ya bir ilk

57 yılın ardından ilk kez bir İngiltere Dışişleri Bakanı Küba'ya ziyarette bulundu. Latin Amerika turu kapsamında Küba'yıda ziyaret eden Hammond, görüşmeleri sonrası yaptığı açıklamada "Küba ve Birleşik Krallık, enerji, mali hizmetler, eğitim ve kültür alanlarında, her iki ulusun da çıkarına olacak yeni iş birliği anlaşmaları yapmaya hazır" dedi.

Yeni Şafak
10:13 - 29/04/2016 Cuma
Güncelleme: 08:24 - 29/04/2016 Cuma
AA

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Latin Amerika turu çerçevesinde Küba'yı ziyaret ediyor.



Ülkeyi 1959 yılından itibaren ilk ziyaret eden İngiltere Dışişleri Bakanı olan Hammond, Küba temaslarına ilişkin basın açıklamasında bulundu.



Ülkesi ve Küba'nın hükümet sistemleri ile dünyaya bakış açılarının birbirinden çok farklı olduğunu dile getiren İngiliz bakan, "Ancak Küba'nın dikkate değer bir sosyoekonomik değişim evresine girmesiyle birlikte, Birleşik Krallık'ın, Atlantik'in öteki tarafından yeni bağlantılar oluşturmaya hevesli olduğunu, Küba halkı ve hükümetine göstermek için sabırsızlanıyorum." dedi.



Tarihi ziyarette Küba-Birleşik Krallık ikili ilişkilerine odaklanılacağını, bu sebeple, Küba ve Birleşik Krallık'ın birçok alanda yeni iş birliğine adım atacağını duyuran Hammond, "Küba ve Birleşik Krallık, enerji, mali hizmetler, eğitim ve kültür alanlarında, her iki ulusun da çıkarına olacak yeni iş birliği anlaşmaları yapmaya hazır. 1959'daki Küba Devrimi'nden bu yana ülkeyi ziyaret eden ilk İngiltere Dışişleri Bakanı olarak, Küba'nın mevcut zorluklarına ilişkin ne düşündüğünü ve geleceğini nerede gördüğünü duymak, bir fırsat." diye konuştu.



Ülkeyi ziyareti çerçevesinde Kübalı mevkidaşı Bruno Rodriguez ve diğer hükümet liderleriyle görüşmelerde bulunacak olan Hammond'ın, Küba'da yakın zamanda yaşanan sosyal ve ekonomik değişiklikleri, insan hakları, ticaret, yatırım konuları ile Zika virüsü gibi küresel sağlığı tehdit eden unsurlarla mücadeleyi ele alması bekleniyor.



Hammond ayrıca Bahamalar ve Meksika'yı da ziyaret edecek.




#Hammond
#Havana
#İkili ilişkiler
#İngiltere
#Küba
#Küba Devrimi
#zika
8 yıl önce