|

7 ülkeden Rusya'ya uyarı

Batılı ülkeler ve Türkiye, iki aydır Rusya'ya, Suriye'de ılımlı muhaliflere ve sivillere yönelik saldırılarına son vermesi çağrısı yapıyor. Batılı liderler, Rusya'nın Türk hava sahasını Türkiye'nin tüm uyarılarına rağmen 24 Kasım'da da ihlal etmesi ve bir savaş uçağının düşürülmesi üzerine, Rusya'ya saldırılarını DAEŞ'e yöneltme çağrılarını yinelediler.

Yeni Şafak
10:26 - 2/12/2015 Çarşamba
Güncelleme: 10:55 - 2/12/2015 Çarşamba
AA

Rusya'nın Suriye'de "terörle mücadele" iddiasıyla düzenlediği hava saldırıları, DAEŞ unsurlarından çok ılımlı muhalifleri ve bu grupların kontrolündeki bölgelerde yaşayan sivil halkı hedef aldı. Rusya'nın 30 Eylül'de başlattığı operasyonların DAEŞ hedeflerini vurmadığının tespit edilmesi üzerine başta Türkiye ve ABD olmak üzere Batı liderleri Rusya'ya yönelik uyarıcı açıklamalarda bulundu.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Ekim'de, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarının ılımlı muhalifleri hedef aldığını belirterek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşerek bu konudaki adımlarını gözden geçirmelerini isteyeceğini ifade etmişti.



ABD Başkanı Barack Obama da aynı gün ilerleyen saatlerde yaptığı açıklamasında, "Rusya'nın, Suriye'de gerçekleştirdiği hava saldırıları ılımlı muhalifleri yerin altına itiyor" ifadesini kullanmış, bu saldırıların DAEŞ'i güçlendirdiğine dikkati çekmişti.



Türkiye, ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Katar ve Suudi Arabistan 2 Ekim'de ortak bildiri yayımlayarak, Rusya'ya, Suriye muhalefetine ve sivillere yönelik saldırılarına derhal son vermesi ve DAEŞ'le mücadele çabalarına odaklanması çağrısı yapmıştı.



İngiltere Başbakanı David Cameron, 3 Ekim'de, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarının mevcut durumu daha da kötüleştirdiğini belirterek, "Rusya'nın kesinlikle DAEŞ ve Suriye'deki meşru muhalif gruplar arasında ayrım yapmadığı net. Bunun sonucunda aslında kasap Esed'i destekliyor, yardım ediyorlar" demişti.



Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande de 5 Ekim'de Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonlarının DAEŞ'i hedef almadığını yinelemiş, "Rusya, şu anda Suriye konusunda bizim müttefikimiz değil, ama yarın, bir gün, siyasi çözüm arayışlarına girer, DAEŞ'i vurursa, bizim müttefikimiz olur" ifadesini kullanmıştı.



NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 8 Ekim'de, "Ben Rusya'ya DAEŞ'e karşı mücadelede yapıcı rol üstlenmesi çağrısında bulunuyorum. Rusya'nın eylemleri ve rejime desteği duruma yardımcı olmuyor" diye konuşmuştu.



Batılı liderler, Rusya'nın Türk hava sahasını Türkiye'nin tüm uyarılarına rağmen 24 Kasım'da da ihlal etmesi ve bir savaş uçağının düşürülmesi üzerine, Rusya'ya saldırılarını DAEŞ'e yöneltme çağrılarını yinelediler.




#Rusya
#Suriye
8 yıl önce