|

ABD Cerablus’ta ÖSO’yu vurdu

Fırat Kalkanı operasyonundan duyduğu rahatsızlığı gizleyemeyen ABD, PYD’yi korumak için Türkiye destekli muhalif unsurları vurdu.

Yeni Şafak
04:00 - 30/08/2017 Wednesday
Güncelleme: 05:30 - 30/08/2017 Wednesday
Yeni Şafak
ABD Cerablus’ta ÖSO’yu vurdu
ABD Cerablus’ta ÖSO’yu vurdu

Saldırı terör örgütü DEAŞ’tan temizlenen Cerablus ilçesine bağlı ki Ayn Dedet’te yaşandı. PYD’li teröristlerin bölgede konuşlu Cephe Şamia ve Sultan Murat Tümenine ait ÖSO birliklerini tacizi üzerine çatışma çıktı. Bölgede devriye görevi yapan ABD zırhlıları çatışmaya müdahale ederek ÖSO bölgesini vurdu. Olayda ölü ve yaralı olmadığı bildirildi. Reuters’a konuşan ABD öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon ise, muhaliflerin Amerikan askerlerine ateş açtığını ileri sürdü. Açılan ateşe karşılık verildiği daha sonra koalisyon güçlerinin güvenli bir bölgeye sevk edildiği belirtten Dillon, “Bölgedeki tansiyonu düşürmek amacıyla görevini icra eden devriye güçlerimize son iki haftada birçok kez ateş açıldı. Durumu Türkiye’deki mevkidaşlarımıza bildirdik ve devriyelerimizi sürdürdük. Ancak her zaman hazırlıklıyız ve bu bölgede kendimizi korumaya hazırız” dedi.

DEAŞ otobüsle Zor’a gidiyor

Irak’ta Musul batısındaki Tel Afer’e saldırının başladığı süreçte şehirde sadece 50 ila 60 kadar militan bırakan DEAŞ, Şii Haşdi Şabi grubu ile anlaşarak Deyr Zor’a yöneldi. Haşdi Şabi gruplarının gözetimi altında otobüslerle Deyr Zor’a taşınan DEAŞ’lı teröristler, Tel Afer’in kuzeyindeki Tavil Başe bölgesinde peşmergelerden de yardım aldı. Son bir haftada Tel Afer’den Zor’a taşınan DEAŞ’lı sayısının 600’den fazla olduğu belirtiliyor. DEAŞ’lı teröristlerin tahliyesinde kullanılan koridorlardan birinin Ambar-Rabia hattı olduğu da kaynakların verdiği bilgiler arasında.

DEAŞ’ın Tel Afer’le eşzamanlı olarak Suriye’nin Lübnan sınırını boşaltması da dikkat çekti. Suriye’nin güneyinde örgüt kontrolündeki Arsel ve Ceyrut bölgeleri anlaşmalı olarak boşaltıldı. Tarafların vardığı mutabakat gereği Şam rejimi tarafından tahsis edilen 17 otobüs, DEAŞ’lı teröristleri Lübnan sınırından alarak Suriye’nin Deyr Zor kentine nakletti. Anlaşma el-Muhaberat üyeleri, DEAŞ ve Lübnan İstihbarat Başkanı tarafından imzalandı. DEAŞ’ın Suriye ve Lübnan sınırında terk ettiği bölgeler İran’ın Tahran-Beyrut Şii hattı projesi açısından stratejik öneme sahip.

#ABD
#ÖSO
#Cerablus
#DAEŞ
7 years ago