|

ABD: Filistin'in girişimi amaca zarar verici

ABD, Filistin'in, arasında Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) de bulunduğu 20 uluslararası anlaşmaya taraf olma girişiminin "amaca zarar verici" olduğunu savundu.

23:51 - 5/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 23:57 - 5/01/2015 Pazartesi
AA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında, Filistin'in bu konudaki adımından derin rahatsızlık duyduklarını belirterek, bu girişimin daha ileriye taşınmasının önlenmesini istediklerini bildirdi.


Psaki, tüm tarafların tansiyonun düşürülmesi, şiddetin reddedilmesi ve ileriye doğru adım atılabilmesi için yapıcı ve işbirliği halinde çalışma yollarını bulması gerektiğini kaydetti.


Filistin'in eyleminin tamamen "amaca zarar verici" olduğunu ve Filistin halkının bağımsız ve egemen bir devlet isteklerini ileri taşımasına katkı sağlamadığını iddia eden Psaki, bunun, barış sağlanması yönündeki atmosfere de ciddi hasar verdiğini söyledi.


"Yardımlar konusundaki kararı Kongre verir"

Psaki'ye, yönetimden ismi belirtilmeyen bir yetkilinin "Filistin'in bu adımın ABD yardımlarını etkileyebileceği" yönündeki sözleri soruldu.


Yardımlar konusunda nasıl bir adım atılacağına Kongre'nin karar verebileceğini dile getiren Psaki, şunları kaydetti:


"Geçen hafta meslektaşlarının belirttiği gibi (Filistin'in eylemi) yardımlar üzerinde bazı sonuçlar yaratabilir. Bunun gerçekleştirilebileceği bir dizi yol var. Bu noktada Kongre'nin elinde büyük bir güç bulunuyor ve Kongre de bu konuyu yakından izliyor. Onların atabileceği herhangi bir adım konusunda öngörüde bulunamam. Bildiğiniz üzere ABD Dışişleri Bakanı da bu konuda bir dizi yetkiye sahip ama şu noktada söyleyebileceğim bir şey yok".


Psaki, bir soru üzerine, Dışişleri Bakanının yetkilerinden bahsederken, muafiyet uygulamayı kastettiğini ama bu durumun Filistin'e yardımlar konusuna uygulanıp uygulanamayacağını bilmediğini, uygulandığını sanmadığını dile getirdi.


İki taraftan da gelen tek taraflı eylemlere güçlü biçimde karşı olduklarını tekrarlayan Psaki, "İsrail'in yerleşim yerleri kurmaya devam etmesi gibi tek taraflı adımları karşısında da Filistin'e yardımlar için atılabileceği belirtilen olası adımların İsrail'e karşı da atılıp atılmayacağına" yönelik sorular üzerine bu tür adımlara Kongre'nin karar verdiğine işaret etti.


Psaki, Filistin yönetimine sağladıkları yardımların sadece Filistin değil aynı zamanda bölgenin istikrar ve refahına katkı sağlamaya yardım ettiğini belirtti.


"İsrail'in eylemi de tansiyon artırıcı"

İsrail'in Filistin'e 127 milyon dolarlık vergi gelirini göndermeyi durdurması kararının sorulması üzerine de Psaki, iki tarafı da tansiyonu yükselten ve doğrudan müzakerelere dönmeyi zorlaştıran eylemlere girişmekten kaçınmaya çağırdı.


Psaki, "(İsrail'in) bu eylemi de belirttiğim bu kategoriye giriyor. Tansiyonu artıran her türlü eyleme karşıyız ve bu da tansiyon artırıcı eylemlerden biri" diye konuştu.

#abd
#filistin
#anlaşma
9 yıl önce