|

ABD-Rusya gerilimi tırmanıyor: Karadeniz’de restleşme

ABD ile Rusya arasında Ukrayna üzerinden yaşanan gerginlikte tansiyon giderek artıyor. Rusya lideri Putin’i arayan ABD Başkanı Biden, ulusal çıkarlarını savunma adına “sert adımlar” atacağını söyledi. Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağı konusunda endişesini dile getiren Biden, Putin’e Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne karşı ‘sarsılmaz taahhütlerinin’ altını çizdi. Biden, Rusya’nın siber saldırılar ve seçimlere müdahale gibi eylemlerine karşılık olarak da ABD’nin sert adımlar atacağı uyarısında bulundu.

00:00 - 14/04/2021 Çarşamba
Güncelleme: 02:43 - 14/04/2021 Çarşamba
Yeni Şafak
Joe Biden
Joe Biden

Ukrayna ve Rusya arasında Donbas bölgesi üzerindeki hakimiyet mücadelesi Karadeniz’deki gerilimi artırmaya devam ederken, ABD Başkanı Joe Biden bölgedeki kriz için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Telefon görüşmesinde Biden, Putin’e Ukrayna konusundaki endişelerini ileterek “gerginliği azaltma” çağrısı yaptı.



‘GERGİNLİĞİ AZALT’ ÇAĞRISI

  • Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le telefon görüşmesinde, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağı konusunda endişelerini dile getirerek gerginliği azaltma çağrısında bulundu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden-Putin görüşmesinde birçok bölgesel ve küresel konunun ele alındığına işaret edilerek,
    “Görüşmede, New START Anlaşmasının genişletilmesi ile ABD ve Rusya’nın silah kontrolü ve mevcut güvenlik meseleleri konusunda stratejik istikrar diyaloğunu sürdürme niyeti de dile getirildi”
    ifadesi kullanıldı.


‘ÜÇÜNCÜ BİR ÜLKEDE ZİRVE’ TEKLİFİ

Biden, görüşmede Rusya’nın siber saldırılar ve seçimlere müdahale gibi eylemlerine karşılık olarak ABD’nin ulusal çıkarlarını savunma adına ‘sert adımlar’ atacağını dile getirdiği. Açıklamada,
“Biden, ABD’nin Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne karşı sarsılmaz taahhüdünün altını çizdi. Biden, Rusya’nın bir anda, işgal altındaki Kırım ve Ukrayna sınırında askeri yığınak yapmasından doğan endişelerimizi dile getirdi ve Rusya’yı gerginliği azaltmaya çağırdı”
bilgisi paylaşıldı.
  • Biden’ın, ABD’nin çıkarları doğrultusunda Rusya ile
    “istikrarlı ve öngörülebilir bir ilişki kurma”
    amacı olduğunun belirtildiği açıklamada,
    “Biden, Putin’e ABD ve Rusya’nın karşı karşıya kaldığı birçok meseleyi tartışmak için gelecek aylarda üçüncü bir ülkede zirve görüşmesi teklif etti”
    ifadesine yer verildi.

Bölgeyi barut fıçısına döndürdünüz


Ukrayna’nın Donbas bölgesinde 26 Mart’tan itibaren artan gerilim dün NATO ve Rusya’dan yapılan karşılıklı açıklamalarla doruğa tırmandı.

Brüksel’e kritik bir zamanda ziyaret gerçekleştiren Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü.

NATO UKRAYNA’NIN YANINDA

  • “NATO Ukrayna’nın yanında durmaya devam etmektedir” ifadelerini kullanan Stoltenberg,
    “Rusya’nın askeri yığınağı derhal sonlandırma, provokasyonları ve gerginliği”
    bitirmesi çağrısında bulundu. Rusya ise Karadeniz’e 2 savaş gemisi göndereceği ortaya çıkan ABD’yi “Kendi iyilikleri için Karadeniz kıyımızdan uzak dursunlar” sözleriyle tehdit etti. Rusya ise Karadeniz’e Hazar Denizi’ndeki filosundan 15 savaş gemisi daha gönderdi.

NATO’DAN ASKERİ DESTEK İSTEDİ

Rus Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Ryabkov, “Bu yaptıkları, düpedüz provokasyondur. İstediklerini alamayacaklar. ABD ve diğer NATO ülkeleri Ukrayna’yı barut fıçısına dönüştürüyor. Kırım’dan uzak, Karadeniz kıyımızdan uzak dursunlar. Bunu kendi iyilikleri için yapsınlar” dedi.

  • Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da, 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından yasa dışı ilhakı sırasında hazırlıksız yakalandıklarını ancak bu kez ihtiyatlı olduklarını belirterek Rusya’ya karşı NATO’dan askeri destek ve yaptırımlar dahil daha fazla destek vermesini istedi. Rusya’nın artan askeri yığınağına işaret eden Kuleba,
    "NATO-Ukrayna Konseyi, NATO-Ukrayna sözleşmesinin 15. maddesi gereğince toplanacaktır.”
    dedi. Kuleba, 15. maddenin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, siyasi bağımsızlığına ve güvenliğine doğrudan bir tehdit olması halinde NATO ve Ukrayna’nın kriz danışma mekanizmasının istişarelerde bulunmasını öngördüğünü aktardı.

KREMLİN’DEN MİNSK HATIRLATMASI

Kremlin’den yapılan açıklamada ise Putin’in Ukrayna krizine ilişkin Biden’a Rusya’nın Minsk Tedbir Paketi’ne dayanan yaklaşımı olduğunu ifade ettiği aktarıldı. Açıklamada
“Joseph Biden ikili ilişkilerdeki durumu normalleştirmeye ve stratejik istikrar ve silahların kontrolü, İran’ın nükleer programı, Afganistan’daki durum ve küresel iklim değişikliği gibi acil konularda istikrarlı ve öngörülebilir bir işbirliği kurmaya duyduğu ilgiyi dile getirdi”
denildi.
#ABD
#Rusya
#Karadeniz
#Putin
#Biden
3 yıl önce