|

ABD: Rusya'ya karşılık vereceğiz

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Kremlin'in Rusya'daki ABD'nin diplomatik temsilciliklerinde görev yapanların sayısının 755 kişi azaltılmasına karşılık vermeyi planladıklarını söyledi. Tillerson, ABD'nin, Filipinler'e, Mindanao eyaletine bağlı Marawi kentinde terör örgütü DEAŞ bağlantılı Maute örgütüyle mücadelesinde destek verdiğini de açıkladı.

Yeni Şafak
12:55 - 7/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 13:06 - 7/08/2017 Pazartesi
AA
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kremlin'in Rusya'daki ABD'nin diplomatik temsilciliklerinde görev yapanların sayısının 755 kişi azaltılmasına karşılık vermeyi planladıklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Filipinlerin başkenti Manila'da düzenlenen ASEAN zirvesi kapsamında önceki gün yaptığı görüşmede, Kremlin'in Rusya'daki 755 ABD'li diplomatın evlerine gönderilmesi yönündeki kararı hakkında 'açıklığa kavuşturan sorular' sorduğunu da kaydetti.

AP haber ajansına göre Tillerson, Rusya'nın ABD'nin diplomatik temsilciliklerinde çalışanların sayısını 755 kişi azaltma kararına nasıl bir karşılık vereceklerine 1 Eylül'e kadar karar vereceklerini belirtti.

ABD Maute ile mücadeleye destek veriyor

ABD'nin, Filipinler'e, Mindanao eyaletine bağlı Marawi kentinde terör örgütü DEAŞ bağlantılı Maute örgütüyle mücadelesinde destek verdiği bildirildi.

50. Güney Doğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Filipinler'in Başkenti Manila'da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ülkesinin Filipinler'e, Marawi'yi kuşatan Maute militanlarıyla mücadele için eğitim ile keşif ve istihbarat desteği verdiğini söyledi.


Durumu kontrol altına almaya başladılar

Tillerson, Filipinler'e sağlanan ekipmanların arasında Cessna tipi uçaklar ve İnsansız Hava Araçları (İHA) olduğunu belirtti.

Filipinler'in "daha önce hiç kimsenin baş etmek zorunda kalmadığı bir yolla savaşan düşmana" karşı mücadelesine destek olacaklarını kaydeden Tillerson, "Durumu kontrol altına almaya başladıklarını düşünüyoruz." dedi.

Tillerson, ancak bu savaşın sonuna gelindiğinde tekrar yeni bir savaş çıkmayacağından emin olmak için bölgedeki koşullarla nasıl baş edileceği konusunun asıl mesele olacağını vurguladı.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin binlerce şüphelinin öldürülmesine yol açan uyuşturucuyla mücadelesini eleştiren insan hakları gruplarının, ABD Başkanı Donald Trump'ın da Duterte ile sıkı bağlar kurmaya istekliliğini eleştirmesine atıfta bulunan Tillerson, ABD'nin Filipinler'e militanlarla mücadelesine yardımında herhangi bir çelişki olmadığını savundu.

Tillerson ile Duterte görüşecek

Bu arada Filipinler Devlet Başkanlığı Sözcüsü Ernesto Abella, yaptığı açıklamada, Tillerson ile Duterte'nin görüşeceğini belirtti.

Abella, görüşmede, insan hakları, küresel terörizm tehdidi, ekonomik iş birlikleri, Maravi'nin güvenliği gibi konuların masaya yatırılacağını aktardı.

İnsan haklarıyla ilgili endişeler varsa veya olursa bunlara değinmekten memnuniyet duyacaklarını bildiren Abella, yabancı hükümetlerle, özellikle Batı demokrasileri ile yapılan görüşmelerde ve kurulan bağlarda bu konunun her zaman gündemlerinde olduğuna dikkati çekti.

  • New York Times'ın 15 Haziran'daki haberine göre, Filipinler Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Restituto Padilla, Marawi yakınlarındaki ABD personelinin Filipinli askerlere bilgi sağladığını ancak personelin tam sayısı ve misyonları hakkında bilgisi olmadığını belirtmişti. Padilla, orada kendilerini savunmaları için silah taşımalarına müsaade edilen ancak çatışmaya girmelerine izin verilmeyen Amerikan askerlerinin sadece destek sağladığını söylemişti.

Filipinler ordusu, 23 Mayıs'ta Mindanao'nun Marawi kentinde, Washington yönetiminin, başına 5 milyon dolar ödül koyduğu İsnilon Hapilon'a operasyon düzenlemiş, çıkan çatışmalarda DEAŞ ile bağlantılı Maute örgütü militanları Marawi'yi kuşatmıştı.

60 günlük sıkıyönetim

Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, 23 Mayıs'ta Marawi'de "kalkışma olduğu" gerekçesiyle anayasanın kendisine verdiği yetkiye dayanarak eyalette 60 günlük sıkıyönetim ilan etmişti.

Marawi'de iki aydan uzun süredir devam eden çatışmalar ve operasyonlarda 491 militanın öldürüldüğü, 114 asker ve 45 sivilin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Ülkede adam kaçırma ve bombalı saldırı eylemleri düzenleyen Abdullah-Ömer Maute kardeşler tarafından 2012'de kurulan Maute örgütü, Nisan 2015'te terör örgütü DEAŞ'a bağlılığını ilan etmişti.


#​ABD
#Filipinler
7 yıl önce