|

ABD'de casus şoku

ABD, 15 yıldır çok değerli istihbarat bilgilerini Rusya'ya satan FBI ajanı Hanssen'in tutuklanmasıyla ortaya çıkan casusluk skandalının şokunu yaşıyor. Adalet Bakanı, "ölümcül zarar verdi" derken Moskova açıklama yapmıyor.

.
00:00 - 22/02/2001 الخميس
Güncelleme: 14:48 - 7/01/2014 الثلاثاء
Yeni Şafak
ABD'de casus şoku
ABD'de casus şoku

ABD, son 15 yıldır Rusya'ya çok değerli istihbarat bilgilerini satan Ulusal Soruşturma Bürosu FBI çalışanı Robert Philip Hanssen'in tutuklanmasıyla ortaya çıkan casusluk skandalının şokunu yaşıyor.

FBI'ın bağlı olduğu Adalet Bakanı John Ashcroft, Hanssen'in casusluk skandalını, "Amerika'nın güvenliğinde ciddi bir delik" olarak değerlendirdi. 56 yaşındaki 6 çocuk babası Amerikalı casus, Washington yakınındaki Virginia eyaletinde bir parka, çeşitli güvenlik bilgilerini içeren bir dosyayı Rus ajanlarının alması için bırakınca, kendisini dört aydır izleyen FBI tarafından tutuklandı. Hanssen'in evinin etrafını çeviren FBI yetkilileri, bütün belgelere el koydu. Aynı parkta, Hanssen için bırakılmış 50 bin dolarlık nakit para da bulundu. Adli kaynaklar, federal mahkemede yargılanacak olan Hanssen'ın hüküm giymesi halinde ölüm cezasına çarptırılabileceğini belirttiler. Hanssen'a ayrıca, yaklaşık 3 milyon dolarlık para cezası verilmesi de öngörülüyor.

Casusun, faaliyetlerinden 1.4 milyon dolar kazandığı zannediliyor. Hanssen'in daha önce, ABD adına çift taraflı casusluk yapan iki ajanın, Rusya tarafından yakalanarak idam edilmesine neden olduğu da ileri sürülüyor.

"Ölümcül zarar verdi"

Adalet Bakanı Ashcroft ile basın toplantısına katılan FBI Direktörü Louis Freeh, Hanssen'in Amerikan karşı istihbarat operasyonlarına, "ölümcül zarar verdiğini" söyledi. Freeh, işlenen suçun, hukuk devleti bir ülkeye karşı hayal edilebilecek "en haince" suç olduğunu kaydetti. Adalet Bakanı John Ashcroft, eski FBI ve CIA Direktörü William Webster'ın, Hanssen'in davasını değerlendireceği ve FBI'ın genel olarak bu davadan ders çıkarmaya çalışacağını söyledi. Ashcroft, bu davadan FBI'ın gereken dersleri çıkaracağını da kaydetti. Hanssen'i savunmak üzere görevlendirilen avukat Plato Cacheris ise müvekkilinin hakkındaki suçlamaları reddettiğini belirtti. Cacheris, eski Başkan Bill Clinton ile adı skandala karışan Beyaz Saray stajyeri Monica Lewinsky'nin de avukatlığını yapmıştı. ABD Başkanı George Bush da, casusluk haberleriyle ilgili bir açıklama yayınladı. Bush açıklamasında, "bu iddialar çok rahatsız edici. Bu ülkeyi seven ve hizmet edenler için çok zor bir gün. İddialar çok ciddi" dedi.

Rusya adına casusluk yaptığı iddiasıyla tutuklanan FBI ajanı Hanssen konusunda Rus istihbaratı "yorum yok" dedi. Dış İstihbarat Servisi Sözcüsü Boris Labusov, FBI ajanının Rusya için çalışıp çalışmadığı ile ilgili bir açıklama yapmalarının mümkün olmadığını belirtti. Labusov, "gizli servisler, bir kişinin kendileri için istihbarat çalışmalarına katılıp katılmadığı veya kendi personelinden olup olmadığı yolunda, geleneksel olarak hiç yorum yapmazlar" dedi.


٪d سنوات قبل