|

ABD'den Toyota'ya IŞİD soruşturması

Dünyada IŞİD dahil olmak üzere pek çok silahlı örgütün kullandığı Toyota kamyonetler, sonunda Japon otomobil devinin başına dert oldu. ABD, Toyota'ya yönelik araştırma başlattı.

Yeni Şafak
17:59 - 7/10/2015 Çarşamba
Güncelleme: 18:05 - 7/10/2015 Çarşamba
Diğer

ABD Hazine Bakanlığı'nın, IŞİD'in Toyota marka araçları nasıl elde ettiğini belirlemek için Japon otomotiv şirketine yönelik araştırma başlattığı öğrenildi.



Toyota tarafından yapılan açıklamada ise şirketin, araçlarını terörist eylemlerde kullanma ihtimali olan kişilere satış yapmadığı, yasadışı askeri kullanımı engellemek için çeşitli prosedürler uygulandığı ifade edildi.



IŞİD, propaganda amacıyla yayımladığı video ve fotoğraflarda, "pikap" tabir edilen araçlardan oluşan uzun konvoyların resimlerini sık sık kullanıyor. Bu araçlar çatışmalarda ağır makinalı tüfek ya da uçaksavar gibi silahlar monte edilerek de kullanılıyor.



CNN'e konuşan Toyota sözcüsü Ed Lewis, Ortadoğu 'ya sermaye akışını araştıran soruşturmayı desteklediklerini ifade etti. Lewis, firmanın araçların kötüye kullanımı, çalınması ve üçüncü partilere satılmasını kontrol etmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Lewis, “Toyota'nın bu konuda çok katı kuralları var. Araçları modifiye edecek kişilere veya terör aktivitelerinde bulunma potansiyeli olan şahıslara kesinlikle satış yapmıyoruz” ifadesini kullandı.





#ABD
#IŞİD
#Toyota
9 yıl önce