|

AB'de tel örgü krizi

Avrupa'da yaşanan göçmen krizinin ardından birçok ülke sınırlarına tel örgü örmeye başladı. Avrupa'ya gelen göçmenlere karşı en sert tedbiri alan Macaristan'ın sınırlarına tel örgü örmesi ise İtalya ile krize yol açtı. İtalya, Macaristan'ın ördüğü tellerin parasını AB'den aldığını iddia ederken, Macaristan söz konusu iddiayı yalanladı.

Yeni Şafak
16:42 - 16/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 13:48 - 16/11/2016 Çarşamba
AA

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin, Macaristan'ın sınırlarına çektiği tel örgüleri eleştiren açıklamalarına tepki gösterdi.



Szijjarto, Macar Haber Ajansına (MTI) yaptığı açıklamada, Renzi'nin, "Avrupa Birliğine ödediğimiz para ile duvarlar örülmesini kabul etmiyoruz. Bazı AB üyeleri duvarlar örüyorlar ve sadece para aldıkları zaman dayanışma içindeler. Birliğin bütçesini veto etmeye hazırız. Gerçek Avrupa duvarlardan ve egoizmden oluşmuyor." şeklindeki ifadelerini değerlendirdi.



Macar hükümetinin, sığınmacıların girişini engellemek için sınırlarına çektiği dikenli tellerin Avrupa Birliği (AB) kaynakları ile finanse edilmediğini savunan Szijjarto, "İtalya Başbakanının sözlerinin aksine Macar hükümetinin sınıra çektiği tel örgü AB parasıyla değil Macarların parasıyla örüldü." dedi.



Renzi'nin Macar Başbakan Viktor Orban'a saldırarak güçlü görünmeye çalıştığını iddia eden Szijjarto, "Göründüğü kadarıyla İtalya başbakanı korkuyor. Dünya genelinde insanların sığınmacı taraftarı politikaları desteklemediği görülüyor. Matteo Renzi korkusunu sert demeçlerle gizlemek istiyor ve güçlü görünmek için de Viktor Orban'a saldırıyor." şeklinde konuştu.



Szijjarto ayrıca İtalya Başbakanı Renzi'nin, realiteye savaş açan ifadelerini soğuk kanlı ve sabırlı bir şekilde takip ettiklerini belirtti.



Geçen yıl sığınmacıların Batı Avrupa'ya geçmek için en önemli güzergahlarından biri olan Macaristan, sığınmacı akınını durdurmak için Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına jiletli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek yasa dışı geçişler için uygulanan cezaları artırma yoluna gitmişti.


#Macaristan
#Tel örgü
#İtalya
#AB
7 yıl önce