|

ABD'li Ermeniler servet istiyor

Washington
00:00 - 31/07/2010 Cumartesi
Güncelleme: 00:57 - 31/07/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
ABD'li Ermeniler servet istiyor
ABD'li Ermeniler servet istiyor

Amerika'da yaşayan Ermeniler, 1915 olaylarında mülklerine el konulduğu iddia edilenlerin varislerine tazminat talebiyle Türkiye devleti, Merkez Bankası ve Ziraat Bankası'na karşı dava açtı. Dava, ABD'de Ermeniler'in en yoğun yaşadığı bölgelerden biri olan Los Angeles'ta, Garbis Davouyan ve Hrayr Turabian adlı iki Amerikalı Ermeni hukukçu adına açıldı. Davada, Ermeniler'den alındığı öne sürülen toprak, bina, işyeri, banka mevduatı, mülk ve değeri "paha biçilemez" olarak nitelendirilen, şu sırada Türkiye'deki bazı müzelerde bulunan bazı dini ve tarihi eserler için tazminat talep ediliyor.

Avukat Mark Geragos, 1915 olaylarına ilişkin bir davada ilk kez Türkiye'nin doğrudan sanık olarak geçtiğini ve davada yer alan tüm avukatların, 1915 olaylarında hayatını kaybeden ya da bu olaylardan kaçanların yakınları olduğunu belirtti.

TÜRKİYE'YE İLK DAVA

Avukat Brian Kabateck davanın 3 yıl sürebileceğini söyledi. Davacıların avukatlarının, "mülklerin ve elde edilen kazancın kayıtlarının halen durduğuna inandıkları ve bu hesaplarda bulunduğunu öne sürdükleri milyarlarca dolarlık para talep ettikleri" belirtiliyor.


40 milyon $ aldılar

ABD'nin California eyaleti meclisinde, 1915 yılı olaylarının "soykırım" olarak tanımlandığı bir yasada, Ermenilerin varislerinin hayat sigortası şirketlerine dava açarak ödeme yapılmasını talep etmelerine imkan verilmişti. Ermeniler, Fransız sigorta şirketi AXA ile New York Life Insurance adlı sigorta şirketinden yak- laşık 40 milyon dolar kazanmıştı.




14 yıl önce